Elämyskolmio toimii käytännössä: Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma

Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa on mukana kaikenkokoisia koteja. Hammartorp on kyläkohde, jossa vierailimme 2023. Se on rakennettu 1914 mäen laelle, Koskenkylän joen tuntumaan. Kaikki kuvat: Tuulevi Aschan

Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kurkistaa Loviisan kaupungin yli satavuotiaissa taloissa oleviin koteihin. Elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävässä tapahtumassa kaupungin tori ja katujen laidat täyttyvät myös antiikkimarkkinoista, kirpputoripöydistä ja lähiruokamyynnistä.

Tänä vuonna jo 20. kerran järjestetty Loviisan Wanhat Talot on palkittu Uudenmaan ympäristöpalkinnolla, Suomen Arkkitehtiliiton SAFA- ja Matkakivi-palkinnoilla. Tapahtuma on saanut kiitosta kaupunkikulttuurin ja perinnerakentamisen arvostuksen edistämisestä. Tapahtuma on vaikkapa restonomi- tai yhteisöpedagogiopiskelijoille oivallinen opintomatkan kohde ja tapahtumaesimerkki siitä, kuinka soveltaa myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opetuksesta tuttua elämyskolmio-mallia.

Elämyksen kuusi elementtiä

Mikä sitten saa ihmiset matkustamaan Loviisaan vanhojen talojen oville, saleihin ja kamareihin? Asiaa voi purkaa Tarssasen ja Kyläsen (2009, 11) kehittämän Elämyskolmio-mallin avulla. Se kuvaa sekä elämyksen elementtejä että asiakkaan kokemuksen tasoja, joista yhdessä syntyy vaikuttava tapahtuma.

Elämyksen kuusi keskeistä elementtiä ovat yksilöllisyys, aitous, tarina, moniaistisuus, kontrasti ja vuorovaikutus. Loviisassa jokainen kävijä räätälöi tapahtumakokemuksensa itse. Koska harva ehtii viikonlopun aikana vierailla kaikki yli 30 kohdetta, kävijä valitsee itselleen sopivimmat tapahtumakartasta tai tapahtuman nettisivujen esittelyn perusteella. Talotapahtuman rinnalla tarjolla valittavaksi on alueen muita aktiviteetteja aina Herkkujen puistosta Laivasillan markkinoihin. Elokuussa 2024 tapahtumaa järjestävä yhdistys tarjosi myös vanhoihin taloihin ja niiden hoitamiseen liittyviä luentoja, jotka vetivät Ravintola Saltbodanissa tuvan täyteen. Rakennushoiva kiinnosti kuulijoita.

Vuoden 2024 tapatumassa rakennushoivamestari, perinnerakentaja Thomas Noreila luennoi rakennushoivasta. Esimerkkikohteiden tarinat innostivat yleisön kysymään lisää.

 

Kauneutta ja kohtaamisia

Loviisan Wanhat talot -tapahtuma nojaa paikallisiin arvoihin, kulttuuriin ja historiaan. Aidot kodit ja niiden avaamiseen liittyvä luottamus puhuttelevat kävijöitä. Tapahtuman ytimenä elää yli satavuotiaiden talojen historia, joka sitoo kaikki ohjelman osat yhteen. Tarina luo tapahtumalle syvemmän merkityksen ja saa osallistujat – sekä kotinsa avanneet ihmiset että niiden vieraat – sitoutumaan siihen. Asukkaat kertovat kävijöille talojen vaiheista, niiden aiemmista asukkaista, remontoinnin käänteistä ja rakennusperinteestä sekä itsestään tuoreimpina talojen vaalijoina. Kävijöiden kokemukset kytkeytyvät ajallisesti ja historiallisesti laajempaan kokonaisuuteen. Siinä missä vanhan talon remontoija löytää vinkkejä hirsitalon kengitykseen, historiallisia tarinoita rakastava voi kuvitella 1600-luvulla avatun kestikievarin elämää ja tapahtumia Suuren Rantatien varrella.

Elokuussa 2023 vierailimme talossa nimeltä Huset vid ån. Se on yhden LWT-tapahtumanaktiivin, Loviisan Wanhat Talot -yhdistyksen hallituksen jäsenen Roberta Roon koti. Rappusiin Roberta on maalannut suosikkiromaanien selkämykset.

Osallistujia stimuloivat moniaistiset, visuaalisesti kiehtovat kodit ja niiden puutarhat. Kohteiden pop up -kahviloissa tuoksuvat tuoreet kanelipullat ja omenapiirakat, viulisti tunnelmoi Myrskyluodon Maijaa Suolatorin kulmassa, jossain historiallisen alakaupungin talon kuistilla kukkivat ja tuoksuvat heliotroopit ja puutarhassa hehkuu daaliameri. Joulutapahtumassa puutarhat ovat lumen alla, mutta kodeissa leijuu kuusen tuoksu ja lämpiää glögi.

Elokuun päätapahtuma on moniaistinen kokemus. Muusikoita löytyy katujen laidoilta aina: tässä viulisti soittaa Myrskyluodon Maijaa Suolatorin kulmassa elokuussa 2024.

Kontrasti koskettaa

Perheille ja niiden tarpeisiin sisustetut kodit ovat erilaisia kävijöiden omiin koteihin verrattuna. Kontrasti arkeen virittää mielenkiintoa ja innostaa. Kun isännät ja emännät tarinovat kaikkien kävijöiden kanssa, käynneistä tulee henkilökohtaisia. Kurkistus seinällä oleviin perhekuviin ja henkilökohtaisten esineiden ihailu ovat osa luottamuksellista vuorovaikutusta ja muistuttaa vanhan ajan kyläilykulttuurista.

Elokuussa 2023 Råbackan värikylpy ja villit sisustusideat inspiroivat niin, ettei kodista meinannut malttaa poistua. Råbacka oli yksi tapahtuman kyläkohteista.

Kävijäkokemuksen viisi tasoa

Elämyskolmio muodostaa motivaation, fyysisen, älyllisen, emotionaalisen ja henkisen tason kautta kulkevan polun, jolla kävijän kokemus syvenee kohti aitoa elämystä. Kokeneiden kävijöiden motivaatiota vahvistavat aiemmat myönteiset kokemukset, joita he yleensä jakavat tutuilleen innostaen heitä mukaan. Sosiaalinen media ja lehtijutut tapahtumasta sekä talokohteista herättävät kiinnostusta. Kaikki tämä virittää kutkuttavia odotuksia.

Itse tapahtuma on täynnä aistiärsykkeitä: värejä, muotoja, kauniita sisustuksia, tuoksuja, makuja, hyväntahtoista puheensorinaa. Fyysiset tilat ja kotoisat tunnelmat houkuttelevat viipyilemään. Kohteiden remonttiratkaisut innostavat osallistujia omiin vanhan talon korjauksiin tai uudemmankin kodin sisustukseen. Joillakin kohteet ruokkivat asumisunelmia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Talojen ja ihmisten tarinat sekä asukkaiden ja toisten kävijöiden kohtaaminen ilahduttavat ja lämmittävät mieltä. Emotionaalinen yhteys tekee tapahtumasta mieleenpainuvan ja luo myönteisiä muistoja. Kahvilakeskusteluissa samaan pöytään päätyneet, ennestään tuntemattomat kävijät alkavat usein kertoa toisilleen kodin kunnostuksen inspiraatiosta tai raottavat jopa tulevaisuuden suunnitelmiaan. Mielessä saattaa olla vaikka vanhan mummon mökin ostaminen.

Hyvä tapahtuma siis toteuttaa Tarssasen ja Kyläsen (2009) Elämyskolmio-mallin periaatteet yhdistämällä elämyksen elementit asiakkaan kokemuksen tasoihin. Kun tapahtumasta löytyvät kaikki elämyskolmion elementit ja asiakkaan kokemuksessa toteutuvat jossain muodossa kaikki edellä kuvatut tasot, syntyy Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman kaltainen, kokonaisvaltainen ja syvällinen tapahtumaelämys. Meillä on jo majoitus varattu Loviisan joulukodit -tapahtumaan ja joulukuussa varaamme yöpaikan ensi elokuun päätapahtumaan.

Luettavaa

Tarssanen, S. (toim.) 2009. Elämystuottajan käsikirja. Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus. 6. painos. Rovaniemi: Oy Sevenprint Ltd.

Pin It on Pinterest