Pienen yrityksen työterveyshuolto: uhka vai mahdollisuus?

Työterveyshuolto on osa suomalaista työelämää ja sen tavoitteena on ylläpitää työntekijöiden työkykyä ja ennaltaehkäistä työperäisiä sairauksia. Pienissä yrityksissä työterveyshuolto voi kuitenkin herättää monenlaisia ajatuksia. Onko työterveyshuolto pienelle yritykselle vain pakollinen lisäkustannus vai voisiko siitä olla hyötyjä, jotka tukevat yrityksen menestystä?

Suomessa laki velvoittaa työnantajia tarjoamaan työterveyshuoltoa kaikille työntekijöilleen. Lakisääteinen työterveyshuolto on ennalta ehkäisevää ja työkykyä ylläpitävää. Käytännössä tämä tarkoittaa työpaikan riskien arviointia, työolojen tarkkailua sekä työntekijöiden työkyvyn ja työterveyden seurantaa ja tukea. Lain edellyttämään työterveyshuoltopalveluun ei kuulu sairaanhoitoa, mutta sen yritys voi ostaa työntekijöilleen lisäpalveluna.

Työterveyshuoltolain mukaan työnantajan tulee järjestää työntekijöilleen työterveyshuolto, vaikka työntekijöitä olisi vain yksi. Määräaikainen tai lyhyt työsuhde ei poista tätä velvollisuutta. Laki velvoittaa laatimaan työterveyshuollon toimintasuunnitelman yhdessä työterveyshuollon kanssa. Suunnitelma tarkistetaan vuosittain vastamaan yrityksen kulloisiakin olosuhteita. Monelle pienyrittäjälle työterveyshuollon järjestäminen kaikkine velvollisuuksineen saattaakin tuntua rasitteelta, sillä siihen on panostettava sekä aikaa että rahaa.

Työterveyshuolto mahdollisuutena

Toisaalta työterveyshuolto tarjoaa yritykselle merkittäviä etuja. Työntekijöiden työskentelyolosuhteet ovat vahvasti yhteydessä työntekijöiden hyvinvointiin ja työkykyyn ja sitä kautta yrityksen tulokseen. Jos työntekijöiden terveys on hyvässä kunnossa ja työssä jaksaminen turvataan, vähenevät poissaolot, sairauslomat ja sairaana työskentelyä. Kun näihin liittyvät kustannukset pysyvät kurissa, syntyy pitkällä aikavälillä huomattaviakin säästöjä.

Hyvinvoiva ja motivoitunut työntekijä tekee parempaa tulosta ja pysyy todennäköisesti myös yrityksen palveluksessa pidempään. Pienissä yrityksissä henkilöstön sitoutuminen on erityisen tärkeää, sillä työntekijöiden vaihtuminen on kallista ja rekrytointi sekä kouluttaminen vaativat resursseja.

Työterveyshuollon ennakoiva rooli

Parhaimmillaan työterveyshuolto ei olekaan pelkkää sairauksien hoitoa. Nykyään työterveyshuollon painopisteen tulisi olla ennaltaehkäisyssä, mikä on erityisen arvokasta pienelle yritykselle, jolla ei useinkaan ole varaa pitkiin sairauslomiin tai henkilöstön työkyvyn heikentymiseen. Työterveyshuollon avulla voidaan tunnistaa työolosuhteiden riskit ja parantaa työympäristöä, jotta työntekijät voivat tehdä työtään turvallisesti ja terveenä.

Työterveyshuollon toiminnalle on myös asetettu vaatimuksia. Laki velvoittaa työterveyshuoltoa tietojen antamiseen, neuvontaan ja ohjaukseen työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyen. Esimerkiksi ergonomian parantaminen tai työaikajärjestelyjen kehittäminen työterveyshuollon opastamana voi ehkäistä työkyvyttömyyttä ja parantaa työntekijöiden jaksamista. Tämä tukee paitsi työntekijöiden hyvinvointia myös yrityksen toimintaa ja tulosta.

Työterveyshuolto voimavarana

Työterveyshuolto voi pienelle yritykselle tuntua ylimääräiseltä rasitteelta ja kululta. Kuitenkin oikein toteutettuna se tarjoaa mahdollisuuksia, jotka voivat tukea yrityksen menestymistä pitkällä aikavälillä. Työterveyshuollon avulla pienet yritykset voivat parantaa työntekijöidensä terveyttä, sitoutumista ja tuottavuutta sekä samalla välttää kalliit sairauspoissaolot ja työkyvyn menetykset.

Työterveyshuolto on parhaimmillaan merkittävä voimavara pienelle yritykselle, kun sen mahdollisuudet hyödynnetään täysimääräisesti. Molempien osapuolten työterveysyhteistyöhön panostaminen ja sen edellyttäminen tuottaa tulosta myös pienille yrityksille.

Työterveyshuollon uhkia ja mahdollisuuksia tarkastellaan myös Räätälöity Työ -hankkeessa, jossa työterveyshuolto nähdään merkittävänä työkyvyn tuen kumppanina ja työterveysyhteistyön kehittäminen yrityksen tarpeista lähtevänä yhteisenä toimintana. Hanketta osarahoittaa Etelä-Savon ELY / Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.

Lisätietoja aiheesta

Lisätietoa ja opastusta pienen yrityksen työterveyshuoltoon löydät esimerkiksi Työterveyslaitoksen nettisivuilta: Työterveyshuolto yrittäjän tukena

Pin It on Pinterest