Maahanmuuttaneiden ohjaamiseen tarvitaan yksilöohjauksellista tukea ja rinnalla kulkemista. Yksilöohjaukseen kuluu runsaasti aikaa. Joskus on opeteltava digitaalisia taitoja ohjatusti tai petrattava suomen kielen osaamista ennen työpaikan saamista. Viranomaisten resurssit eivät riitä vastaamaan siihen työllistymisen ja kouluttautumisen ohjaustarpeeseen, jota maahanmuuttaneilla on Etelä-Savossa. Vapaaehtoistyöhön perustuva Helper-mentorointimalli toimii osaratkaisuna tähän haasteeseen.
Euroopan Sosiaalirahasto mahdollistaa Helper-toimintamallin kehittämisen
Mentorointimallia kehitetään Xamkin Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämisyksikkö Juvenian toteuttamassa ja Euroopan sosiaalirahaston osarahoittamassa projektissa Helper – kestäviä työllistymispolkuja maahanmuuttaneille. Kehittämistyö on käynnistynyt keväällä 2024 ja jatkuu vuoden 2026 elokuulle.
Helper-mentorointimallin avulla hyvinvointia, osaamista ja osallisuutta monelle
Mentorointitoiminnassa korostuvia piirteitä ovat sitoutuminen, tavoitteellisuus ja luottamuksellinen vuorovaikutus. Helper-mentorit voivat hyödyntää vapaaehtoistyössä hankittua osaamista, kun etsivät itselleen työtä tai opiskelupaikkaa. Järjestöissä toimivat ja työskentelevät henkilöt voivat hakeutua yhteisönsä Helper-kouluttajiksi.
Helper-mentorit vahvistavat maahanmuuttaneiden hyvinvointia ja hyviä väestösuhteita vapaaehtoistyössään. Mentorointimalli kohtauttaa väestöryhmiä, luo hyviä väestösuhteita ja näin lisää veto- ja pitovoimaa Etelä-Savoon.
Ensimmäiset Helper-koulutetut valmistuvat jouluksi
Ensimmäinen vapaaehtoisten Helper-mentoreiden koulutusryhmä valmistuu vapaaehtoistehtäväänsä vuoden 2024 lopussa. Ajoitus ei voisi olla parempi: erityisesti maahanmuuttaneiden nuorten kohdalla korostuu tarve panostaa kesätyönhakuun. Joillain maahanmuuttajanaisilla on laaja-alaisempaa tarvetta yhteiselle pohdiskelulle ja ohjauskeskusteluille, jotta he löytäisivät itselleen mielekkään kodin ulkopuolisen opiskelu- tai työelämäpolun.
Työnhaun Helper-vapaaehtoiset kotoutumisen tukena
Helper-vapaaehtoiset voivat valmistuttuaan työskennellä työnhaun helpereinä. He ovat osallistuneet noin puolen vuoden koulutusprosessiin, jonka jälkeen he voivat tukea työvoiman ulkopuolella olevien kotoutumista mentoroinnin keinoin. Helper-ohjaukseen osallistuvat saavat sisältöä vapaa-aikaansa, vahvistusta osaamiseensa ja osallisuuden kokemukseensa. Tuettu vapaaehtoistyö vahvistaa kaikkien osapuolten hyvinvointia.
Helper-vapaaehtoiset osallisuuden vahvistajina
Ensimmäiset kokemukset vapaaehtoistyön Helper-mentoroinnista ovat olleet positiivisia. Tarvetta helpereille on koko Etelä-Savon alueella.
Mentorointimallissa huomioidaan maahanmuuttaneiden osallisuus laaja-alaisesti, ei vain työllisyyden näkökulmasta. Helper-vapaaehtoinen voi tukea suomen kielen ja kulttuurin oppimista sekä ohjata mielekkääseen vapaa-aikaan paikallisissa yhteisöissä. Mentorointimallin kehittäminen on käynnissä, mutta mukaan toimintaan pääsee jo nyt.
Tulevaisuudessa koulutetaan kokemusasiantuntijoita
Helper-mentoreina voivat toimia kaikki vapaaehtois- ja vertaistyöstä kiinnostuneet. Tulevaisuudessa Helper-koulutusta tarjotaan kokemusasiantuntijoille eli maahanmuuttaneille, joilla on työkokemusta suomalaisesta työelämästä tai opiskelusta Suomessa. He ymmärtävät parhaiten, millaista tukea ja ohjausta suomalaiseen työelämään pääseminen kansainväliseltä osaajalta edellyttää. Kokemusasiantuntijuutta omaava Helper-ohjaaja on ohjattavalleen toivoa luova esimerkki siitä, että Suomessa voi työllistyä ja toimia täysivaltaisena yhteiskunnan jäsenenä.