Tarve kasvipainotteisuuden edistämiseksi joukkoruokailussa oli noussut tietoisuuteen, kun vuoden 2017 FinRavinto-tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat liikaa punaista lihaa ja lihavalmisteita (Valsta ym. 2017). Maa- ja metsätalousministeriö halusi edistää kasvipainotteisuuden lisäämistä joukkoruokailussa ja ideoi julkisten ruokapalveluiden kouluttamista kasvipainotteisiin ruokavalintoihin. Tavoitteena oli lisätä osaamista maistuvista kasvipohjaisista aterioista huomioiden kasvisten terveysvaikutukset niin ihmisille kuin ympäristölle.
Joukkoruokailu on merkittävä väylä tämän toteuttamisessa, mutta tähän tarvittiin koulutusta ja toteuttajia. KasvisPro-koulutushankkeessa tähän tarpeeseen on vastattu.
Mitä KasvisProssa tehtiin?
KasvisPro-koulutushanke toteutettiin 1.1.2023–31.8.2024. Hankkeen alussa kartoitettiin ruokapalveluista tarpeita eri koulutuskokonaisuuksille. Nämä rajautuivat teemoihin:
- ravitsemus
- miksi kasvipainotteinen ruokavalio on terveyden kannalta viisas valinta
- kasvisruoan turvallisuus
- kasvisruoka vastuullisena valintana
- ravitsemissuositukset
- vinkkejä kasviproteiinien käyttöön ruoanvalmistuksessa
- ruokapalvelut kasvisruoan edistäjinä
- tuuppausta ja viestintään kasvisruoan edistämiseksi.
Näiden teemojen pohjalta rakennettiin teoriakoulutusaineisto sekä luotiin runko käytännön koulutusten työpajoihin. Teoriakoulutusaineistossa on 19 koulutusvideota ja pohdintatehtäviä koulutusteemoihin liittyen. Käytännön koulutusten työpajoissa ruokapalveluhenkilöstön kanssa perehdyttiin syvällisemmin eri kasviproteiineihin, valmistettiin yhdessä niistä kasvisruokaa sekä pohdittiin, miten ruokaohjeita voidaan muokata eri valmistusmenetelmät huomioiden.
Teoria- ja käytännön koulutusten lisäksi hankkeessa järjestettiin syventävä koulutuskokonaisuus valittuihin koulutusteemoihin liittyen. Näissä verkkotyöpajoissa keskityttiin yhdessä pohtimaan syvällisemmin teemoissa käsiteltyjä aiheita, jaettiin kokemuksia eri ruokapalveluiden välillä sekä nostettiin esille ne haasteet, joiden kanssa ruokapalvelut tekevät töitä joka päivä kasvisruoan edistämiseksi. Näitä haasteita ovat: mistä hyviä, vakioituja ja toimivia kasvisruokaohjeita ammattikeittiöille, miten kasvisruoasta kerrotaan asiakkaille, miten asiakkaat saadaan innostumaan kasvisruoasta ja kasvisruoan ravitsemus.
Verkkotyöpajoissa syntyneistä aineistoista koottiin Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja – Työkirja ruokapalveluille, jonka pääteemat ovat Lisää kasviksia ruokalistalle, Kerro kasvisruoasta, Ota asiakkaat ja sidosryhmät mukaan sekä Varmista ravitsemus kasvisruoissa. Tämä työkirja on käytännön ohjekirja, jolla tuetaan ammattikeittiöitä kasvipainotteisen ruoan edistämisessä.
Ketä KasvisProhon osallistui?
KasvisProssa toteutettiin syksyllä 2023 ja talvella 2024 yhteensä 19 käytännön koulutuksen työpajaa eri puolilla Suomea. Koulutuksiin osallistui lähemmäs 300 ruokapalvelualan ammattilaista 120 eri ruokapalvelualan yrityksestä. Talvella 2024 järjestettiin viisi verkkotyöpajaa, joihin osallistui noin 320 henkilöä ruokapalveluista.
Mitä KasvisProssa saavutettiin?
KasvisPro tavoitti suuren joukon julkisia ruokapalveluita. Merkittävin asia, joka hankkeessa saavutettiin, oli ruokapalveluiden kohtauttaminen, näiden kohtauttamisten kautta hyvien käytänteiden jakaminen ruokapalveluilta toisille, vertaistuki ja niiden haasteiden esille tuominen, joita ruokapalvelut kohtaavat joka päivä omassa toiminnassaan kasvisruoan edistämisessä.
Ruokapalveluita tukeakseen KasvisPro julkaisi hankkeen verkkosivulla KasvisPron tuottamia ruokaohjeita, mutta myös ison joukon hankkeeseen osallistuneiden ruokapalveluiden jakamia ruokaohjeita. Eli hyvän jakamista toiselle ja toisen tukemista.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Kasvipainotteisuuden edistämisen tukemista jatketaan edelleen KasvisPro Edu -hankkeessa (toteutusaika 1.11.24-31.12.26), jossa tavoitteena on lisätä ruoka-alan opetushenkilöstön sekä ammattikeittiöiden henkilöstön kasvisruokaosaamista. Tämän lisäksi KasvisPro Edussa lisätään yhteistyötä eri toimijoiden välillä, huomioiden kasvituotteita valmistavat yritykset. KasvisPro Edussa luodaan toimintamalli ammattikeittiöiden, kasviperäisiä tuotteita valmistavien yritysten ja ammattiopetuksen yhteistyöhön.
KasvisProssa pohdittiin useasti toimintatapoja, jolla kasvisruoasta, kasvipainotteisuudesta ja kasviproteiineista puhutaan ja viestitään. Millaista mielikuvaa luodaan ja rakennetaan kasvisruoan ympärille? Seuraavaksi voisikin pohtia, että puhummeko kasvisruoan edistämisestä vai kasvirikkaasta ruoasta (Plant Rich Food, plant-rich means any dietary pattern that consists mostly of vegetables, fruits, legumes, whole grains, nuts, seeds, herbs and spices (Taskforce 2024)).