Muutoksessa on pysyttävä mukana

Kuva luotu DALLE-tekoälyllä.

Olemme eläneet todella kiinnostavaa aikaa teknologisten muutosten myötä. Laajat kielimallit ovat olleet helposti jokaisen saavutettavissa nyt jo lähes kaksi vuotta, kun eletään loppuvuotta 2024. Muuttuneet työkalut haastavat sitä, miten olemme tottuneet tekemään työtämme. Emme enää voi käyttää samoja menetelmiä kuin aiemmin.

Etenkin kirjalliset työt, jossa toistetaan, yhdistetään ja tiivistetään toisten kirjoittamia perustietoon pohjautuvia tekstejä ovat sellaisia, joissa kielimallit ovat kehittyneet jo todella hyviksi, ja kyseenalaistavat siten esseekirjoitusten merkitystä.

Liiketalouden lehtorin työssäni tämä on jo näkynyt, mikä on kiinnostavalla tavalla haastanut uudistamaan ja kehittämään opetusta. Tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntäminen on otettava mukaan omaankin tekemiseen, jotta sen hyödyt ymmärtää paremmin.

Tekoälyn hyödyntäminen opetuksessa ja luovuudessa

Kielimalleja kannattaakin jo hyödyntää esimerkiksi materiaalien tuottamisessa, ja siinä erityisesti tekstien selkeyttämisessä ja muokkaamisessa, tärkeimpien asioiden listaamisessa, termien määrittelyn kirkastamisessa ja vaikkapa asioiden vahvuuksien ja heikkouksien tiivistämisessä.

Myös uuden kehittämisessä tekoäly tukee omaa luovuutta. Siltä eivät ideat lopu kesken, ja tekoäly onkin oiva apuri uudenlaisten tehtävien kehittämisessä.

Laajojen kielimallien yleistyminen on valtava muutos, jonka vaikutuksilta emme voi välttyä. Ainoa ratkaisu onkin lähteä kehittämään keinoja, joissa voimme yhdistää sekä oman, luovan ajattelumme sekä eettiset ja kriittiset pohdintamme tekoälyn tuomiin vahvuuksiin.

Uskon tässäkin pätevän saman viisauden, että aluksi voi näyttää, ettei mitään suurta mullistusta heti tullutkaan, mutta lopulta muutos on valtava, ja vaikuttaa laajasti yksilöiden, organisaatioiden ja yhteiskuntamme perustavanlaatuisiin toimintamalleihin.

Esimerkiksi voidaan pohtia kirjallisen tekstin kirjoittamisen merkitystä tai matemaattisten ongelmien ratkaisua. Tekoäly pystyy selviytymään niistä jo nyt paremmin kuin useat meistä. Ehkä meidän roolimme onkin valjasta tekoäly ratkaisemaan kanssamme yhdessä niitä kinkkisiä ja haastavia yhteiskunnan ongelmia, joita emme ole vielä kyenneet ratkomaan.

Yksilöinä emme voi kääntää kelloa taaksepäin tai pysäyttää aikaa, vaan meidän jokaisen on yritettävä pysyä muutoksessa mukana. Inhimillinen muutoksen johtamisen rooli korostuu. Opettajana voin näyttää esimerkkiä siitä, että vaikkapa näin keski-ikäisenäkin on mahdollista vielä oppia uutta ja muuttaa totuttuja tapojaan.

Muutostahti tosin ei varmasti hidastu, vaan kiihtyy entisestään, mutta paikalleen ei voi jäädä, vaan muutoksessa on pysyttävä mukana.

Pin It on Pinterest