Helper – kestäviä työllistymispolkuja maahanmuuttaneille -hankkeessa toteutettiin ensimmäinen vapaaehtoiskoulutus syksyllä 2024. Koulutukseen osallistujat olivat yhteisöpedagogiopiskelijoita ja he saivat koulutuksesta suorituksen osaksi opintoihinsa kuuluvaa järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan kurssia.
Syyskuisen aamuna iloinen joukko opiskelijoita tupsahti ensimmäiseen Helper -vapaaehtoiskoulutuksen päivään Xamkille. Ennen varsinaista aloituskoulutusta heidät oli tavattu henkilökohtaisesti sekä haastateltu teemaan eli vapaaehtoisuuteen ja maahanmuuttaneiden ohjaukseen liittyen.
Koulutuskokonaisuuteen saimme puhujiksi joukon asiantuntijoita. He avasivat vapaaehtoistyötä yleensä, maahanmuuttaneita kohderyhmänä ja mitä eri mahdollisuuksia on toimia, kun vapaaehtoinen on kiinnostunut työnhaun ohjaamisesta ulkomailta Suomeen muuttaneille henkilöille.
Koulutuspäivät olivat tiiviitä ja sisälsivät myös kotitehtäviä. Intensiivisen aloituksen jälkeen koulutus jatkui viikoittain ohjaustreenien merkeissä eri toimijoiden luona vieraillen. Ohjaustreeneissä tavattiin kohderyhmään kuuluvia henkilöitä, joiden tavoitteena on löytää työtä tai opiskelumahdollisuuksia.
Tärkeää ohjaustreeneissä on, että uudet Helperit saavat kokemusta ohjauksesta ja osaamisen jakamisesta. Lisäksi tärkeää oli tutustua alueen eri toimijoihin, jotka toimivat kohderyhmän parissa.
Helper-toiminta on osaamisen jakamista
Monikulttuurikeskus Mimosan Puhutaan Suomea -ryhmässä ja Otavan Opiston Suomen kielen peruspolku -ryhmässä pääsimme testaamaan suomalaista työelämäsanaston osaamista yhdessä osallistujien kanssa. Vastaanottokeskus Kotokunnan yksilöllisissä asiakasohjauksissa opeteltiin CV:n tekemistä.
Ohjaus kulkee asiakkaan tarpeen ja kielitaito-osaamisen mukaan. Aina ei löydy yhteistä kieltä ollenkaan, mutta silti ohjausta tehdään. Kohtaamiset ovat olleet iloisia ja rentoja. Uudet vapaaehtoiset Helperit ovat hypänneet uuteen tehtävään ilolla ja positiivisella otteella. He ovat kuin kalat vedessä.
Uudet Helperit valmistuivat marraskuussa 2024
Valmistuneet Helperit etsivät nyt mahdollista ”kotipesää” vapaaehtoisuudelleen, yhdistyksistä ja toimijoiden parista, joilla on jo olemassa olevaa vapaaehtoistoimintaa. Heidän erityisosaamistaan on ohjata maahanmuuttaneita työ- ja opiskeluhaussa, selkosuomen hyödyntämisessä ja suomen kielen vahvistamisessa. Kuka heidät ensimmäisenä nappaa joukkoihinsa uusiksi vapaaehtoisiksi?
Vastaavanlaisen koulutuskokonaisuuden voi saada kuka vaan toimija, joka haluaa lisää osaamista maahanmuuttaneiden ohjaustyössä tai tarjota vapaaehtoisilleen Helper- osaamista. Eli miten työtä ja opiskelupaikkaa haetaan Suomessa tai miten ohjaan Suomen kielen vahvistamiseen. Helper- hankkeen tavoitteena on levittää tätä osaamista koko maakunnassa.
Koulutusta kehitetään yhteistyössä toimijoiden kanssa
Osallistujilta kerättiin palautetta niin aloituskoulutuksen sisällön kehittämistä varten kuin koulutuskokonaisuuden päättyessä osallisuuden vahvistumisen näkökulmasta.
Aloituskoulutuksen jälkeen haluttiin tietää, miten esimerkiksi materiaali tuki koulutuksen sisältöä ja vastauksissa sen koettiin toteutuneen hyvin.
Ylipäätään koulutuksen sisältö koettiin yksimielisesti hyödylliseksi, mutta jäätiin kaipaamaan vielä konkreettisia esimerkkejä asiakasohjaukseen liittyen. Tähän tarpeeseen pyrittiin vastaamaan ohjaustreenien avulla ja tapaamalla ohjaustreenien kautta työnhaun ohjauksesta hyötyviä henkilöitä eri ympäristöissä.
Osallisuuden vahvistamisen näkökulma
Loppukyselyssä kaikki vastaajat kokivat, että he saivat merkityksellisyyttä arkeensa ja uudenlaisen tavan tehdä vapaaehtoistyötä. Vastaajat kokivat, että heidän ohjausosaamisensa vahvistui ja tätä tuki yksilöllisen ohjauksen harjoittelu.
Lisäksi he kaikki kokivat, että he saivat mahdollisuuden toimia osallisuuttaan tukevalla tavalla ja vaikuttaa elinympäristöään koskeviin asioihin.
Ja tärkeimpänä palautteena; koulutukseen osallistujat olivat sitä mieltä, että he suosittelisivat koulutusta myös muille.
Koulutuksen ja TKI-toiminnan yhteistyö
Palaute kannustaa jatkamaan ja iloksemme voimme todeta, että jatkumoa on luvassa syksylle 2025. Silloin starttaa jälleen Helper -vapaaehtoiskoulutus, jolloin opiskelijoillamme on mahdollisuus tehdä opintosuorituksia Helper- vapaaehtoiskoulutuksen kautta.
Yhteistyöllä voimme luoda osallisuuden kokemuksen mahdollisuuksia ja kestäviä työllistymispolkuja maahanmuuttaneille.