Se että tehdään enemmän ihan niitä samoja asioita, joita on tehty ennenkin, voi toki auttaa hetkellisesti. Jatkuvana toimintatapana se on kuitenkin tuhoisa, erityisesti työhyvinvoinnin ja tuottavuuden näkökulmasta.
Pelkästään tekemällä enemmän, syntyy helposti kuormittava noidankehä, jossa uupuvat sekä työntekijät, johto että yrittäjät itse. Virheiden riski kasvaa, sairaspoissaolot lisääntyvät, henkilöstö vaihtuu ja yritykselle syntyy paljon turhia kustannuksia, mikä vaikeuttaa tilannetta entisestään.
Voiko yritys aidosti kasvaa ja menestyä hyvinvointia lisäämällä?
Erityisesti logistiikka-alan PK-yrityksissä rekrytointiin ja työvoiman pysyvyyteen liittyvät haasteet ovat tuttuja. Henkilöstön tiuha vaihtuvuus on sekä turhauttavaa että kallista. Mikä avuksi?
Voiko yhdellä eurolla saada 6 euroa kassaan? Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan työhyvinvointiin panostaminen kannattaa sillä jokainen työhyvinvointiin sijoitettu euro tuottaa yritykselle keskimäärin kuusi euroa.
Työhyvinvointi on tärkeä tekijä myös henkilöstön pysyvyyden varmistamiseksi. Hyvinvoiva, tyytyväinen henkilöstö myös rakentaa yrityksen mainetta hyvänä työnantajana ja tekee rekrytoinnista helpompaa.
Porukan hyvinvointi ja liiketoiminnan tuottavuus kulkevat usein käsi kädessä. Kun tunnelma on hyvä, onnistuu operatiivisen toiminnan kehittäminen porukalla. Hyvä johtaminen on aina myös hyvinvoinnin ytimessä. Johtamisen kehittäminen ei välttämättä maksa kuin aikaa ja ajatusta. Hyvästä johtamisesta ja hyvinvoinnista ei siten kannata säästää, etenkään jos halutaan rakentaa työpaikkaa, jolla on sekä veto- että pitovoimaa.
Tuppaako arjen asiat joskus olemaan vähän juosten tehty…?
Kaikkihan sen tietää millaista jälkeä syntyy, kun asiat tehdään hätäisesti juosten. Silti yritystoiminnan arjessa on usein vaikea löytää tilaisuutta pysähtymiseen, keskusteluun ja kehittämiseen. Erityisen vaikeaa se on hektisellä logistiikka-alalla.
Kasvu ja kilpailukyvyn turvaaminen vaativat jatkuvaa hereillä oloa ja uudistumista. Täytyy uskaltaa ajatella ja tehdä asioita myös toisin – kokeilla ja kehittää yhdessä. Vain niin syntyy kilpailuetua tuottavia innovaatioita sekä toimivia operatiivisia uudistuksia.
Onnistunut liiketoiminnan kehittäminen vaatii aika-ajoin pysähtymistä. Paras tulos syntyy osallistamalla yhteiseen kehittämistyöhön koko henkilöstö, jolla on usein paras ymmärrys käytännön toiminnan kitkakohdista.
Tiukat aikataulut, moniportaiset alihankintaketjut, liikkuva työ, henkilöstön vaihtuvuus… Käytännössä kehittämiseen ja hyvinvointiin voi logistiikan alalla olla vaikea satsata, erityisesti alihankkijaroolissa, jossa joudutaan sopeutumaan toimeksiantajan prosesseihin.
Myös oma henkilöstö voi olla hajallaan ympäri maakuntaa ja osallistaminen liiketoiminnan kehittämiseen on siksikin hankalaa. Harva PK-yritys myöskään tuntee ja osaa menetelmiä osallistavaan kehittämiseen ja johtamiseen. Nyt siihen on mahdollista saada muutos.
OSATTU räätälöi logistiikka-alan yrityksellesi tukea
Xamk on osatoteuttajana valtakunnallisessa Euroopan Unionin rahoittamassa Osattu -hankkeessa, jossa logistiikka alan yrityksen pääsevät konkreettisesti kehittämään omaa toimintaansa, erityisesti työhyvinvoinnin ja tuottavuuden näkökulmasta.
Yritys saa myös käyttöönsä helppokäyttöistä alalle räätälöityä koulutusmateriaalia osallistavasta johtamisesta ja yhteiskehittämisen menetelmistä. Kokeneiden ammattivalmentajien tuella saadaan kehittämistyö käyntiin ja esihenkilöt oppivat uusien välineiden käytön sekä saavat ymmärrystä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kriittisistä kytkennöistä.
Yhdessä tekemällä varmistetaan uusien toimintatapojen siirtyminen työarkeen ja käytännön toimintaan. Kun mukana on koko tiimi, saadaan käyttöön koko yrityksen osaamispääoma ja tietoa uudistusten vaikuttavuudesta.
Henkilöstön mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua parantavat myönteistä työntekijäkokemusta. Työn tekemisen motivaatio ja hyvinvointi kasvavat, kun oman työn kehittämiseen on mahdollisuus osallistua.