Saako töissä nukkua?

Työ on tänä päivänä hektistä meillä kaikilla, jolloin itsensä johtaminen on entistä tärkeämpää. Miten aikataulutan työpäiväni ja miten aikataulutan arkielämäni? Milloin saan pitää taukoja, jotta mieli pysyy virkeänä? Jos väsyttää liikaa, saanko ottaa jopa unet? Voisiko päiväunista tulla, tai ovatko ne jo tämän syksyn terveystrendi?

Liikuntakeskusten ja -studioiden tarjontaan on ilmestynyt rentoutumistunteja sekä ohjattuja unitunteja. Yle:n haastattelussa Allas Sea Poolin hyvinvointipäällikkö Tiina Vainio sanoo, että “Kuntoilijoita kiinnostaa kaikki, mikä tarjoaa tauon ajatusten välille ja ehkä vastapainoa avokonttorityölle, läppärille, kännykälle ja somelle.” (YLE 2018.)

Kukaan avokonttorissa työskennellyt ei voi väittää, etteikö se olisi kiireistä. Soivat puhelimet, särisevät kirkasvalolamput ja jatkuva liike toimistossa häiritsevät, eikä työnteosta tunnu tulevan mitään. Voi myös olla, että unirytmi on karannut käsistä, tai se ei ole ikinä ollutkaan viritettynä nykyaikaiseen Homo Officuksen 8-16 pöhinätaajuudelle. On aika ottaa päiväunet.

Autenttisessa ympäristössä kokeillut neuvot hyviin päiväuniin*

Nature Neuroscience –tiedejulkaisussa esiteltiin tutkimus, josta selvisi, että 30 minuutin pikaunet vaikuttavat ihmisen toimintakykyyn. Tutkimuksessa tutkittiin kokeeseen osallistuneiden aistien toimintaa neljä kertaa päivän aikana. Tästä kävi ilmi, että aistien suorituskyky huononi jokaisella kerralla kaikilla muilla paitsi henkilöillä, jotka olivat ottaneet 30 minuutin pikaunet testien välillä. (New York Times, 2017.) Tutkijoiden mukaan on siis perusteellinen syy ottaa päiväunet päivän aikana. Miten ja milloin unet siis ottaisi?

Päiväunien ottaminen vaatii aikaa – varaa siis ensimmäisenä päiväunille tarvitsemasi aika. Pidä huoli, että unia ei häiritse tärkeä palaveri tai raportin deadline. Mitä enemmän otat päiväunia, sitä paremmin opit tuntemaan oman tarpeesi – Hyvä aloitus voi olla kokeilla 20 minuutin torkkuja. Lyhemmät unet eivät välttämättä virkistä tarpeeksi ja pidemmät voivat aiheuttaa pökkeröisyyttä.

Ajan lisäksi tarvitset rauhallisen ympäristön. On mahdollista torkahtaa omalla työpisteellä, mutta tällöin haluat pitää huolta, että kollegasi eivät pääse häiritsemään. Mikäli tiedät kollegoidesi väsäävän loppuraportteja ja maksatushakemuksia kuin estääkseen maailmanlopun, voit olla lähes varma, että saat tarpeeksi rauhaa työpisteitänne erottavan väliseinän takana.

“Olivatpa unet minkä pituiset tahansa, tutkijat ovat sitä mieltä, että ne voivat parantaa valppautta ja havaintokykyä sekä estää jumituksen, joka monesti työpäivän aikana iskee.” © Nature Neuroscience

Kuorsaaja, sinun kannattaa harkita omiin oloihisi vetäytymistä tai opetella kuorsaamaan hiljempaa. Hyviä kohteita ovat esimerkiksi tyhjät luokkahuoneet, varastot, pukuhuoneet tai oma auto. Päiväunien on tarkoitus virkistää aivot ja keho olemaan tuottelias, joten hyvään lepoasentoon on myös syytä kiinnittää huomiota. Luonnolliset asennot ovat tietysti makuu- sekä istuma-asento. Makuuasentoon pääsemiseen tarjoavat tilat ovat toimistoympäristössä harvinaisia – tällaisia kuitenkin löytyy esimerkiksi auditoriosta tai tiloista, joissa tuoleja voi laittaa vierekkäin.

Istuma-asennossa lepääminen kuormittaa helposti niskaa ja virkistyneen olotilan sijaan voikin aiheuttaa jäykän niskan ja ärtymystä. Opettelua vaativa – mutta tehokas ja työpisteellä otettava asento – on jalkojen nostaminen pöydälle ja työtuolin kallistaminen taaksepäin. Sähköisesti säädettävien työpisteiden määrän kasvaessa tämän asennon suosio tulee kasvamaan – jalkojen nosto pään korkeudelle helpottaa asennossa pysymistä ja lisää verenkiertoa yläkropassa.

Päiväunien nauttiminen on siis kannattavaa, mutta mikäli haluat kokeilla sitä, suosittelemme ensin keskustelemaan aiheesta esimiehesi sekä työyhteisösi kanssa. Mielestämme Xamkilla on timanttinen mahdollisuus ottaa käyttöön tämä, jopa kapinallinen työhyvinvointimenetelmä kehittäessään uusia huoneita ja ideoita kaikilla kampuksilla. Näihin tunnelmiin toivotamme kaikille Hyvää Joulua!

*kirjoittajat eivät myönnä, että päiväunia on otettu voimassaolevan työsopimuksen aikana tai nykyisen työnantajan tiloissa; kokemukset viittaavat kirjoittajien päiväuniin esim. opintojen aikana, omissa yrityksissä ja kesälomalla.

Lähteet:

YLE. Rauhallinen pötköttely on syksyn kuntoilutrendi – mutta ”pelkkä sohvalla makaaminen on aivokuollutta hommaa”. 12.8.2018 Saatavilla: https://yle.fi/uutiset/3-10349353

NY Times: https://www.nytimes.com/2017/06/23/smarter-living/take-naps-at-work-apologize-to-no-one.html

Pin It on Pinterest