Muodin huipulla Tampereen Milavidassa

Pukuja on esillä kolmisenkymmentä. Näyttely on avoinna ajalla 12.4.2024–22.3.2025. Muodin huipulla-näyttely perustuu latvialaisen Modes Muzejs -muotimuseon tuottamaan Masterpieces of Fashion-näyttelyyn.

Huippumuodin historian kavalkadi

Erityisen kiinnostavaksi Muodin huipulla -näyttelyn tekee se, että huippumuotia esitellään juuri historian näkökulmasta, jolloin muotisuunnittelun kehitys pääsee pääosaan. Hovipukujen hallitsijan mahtia korostavasta merkityksestä kerrotaan kiinnostavasti. Kiinnostavaa on myös se, että ennen 1900-luvun suurten suunnittelijanimien esiinmarssia asiakas valitsi muotiluomuksen kankaat ja yksityiskohdat aikakauden tyylin rajoissa, kun taas huippumuotisuunnittelijat määräsivät muotiluomuksen ulkonäön itsenäisesti. 1900-lukua kutsutaankin tämän vuoksi muodin saralla suunnittelijoiden aikakaudeksi. Haute couturen isänä pidetään Charles Frederick Worthia (1825–1895), joka siis jo 1800-luvulla teki muotiluomuksen kaikki valinnat itsenäisesti (Milavida on muodin huipulla 2024).

Gustav Beerin suunnittelema iltapuku vuodelta 1906
Gustav Beerin suunnittelema iltapuku vuodelta 1906

Emilio Schubertin suunnittelema puku 1950 luvulta
Emilio Schubertin suunnittelema asu 1950-luvulta

Kiinnostava katsaus huippumuodin suunnittelijoihin

Myös muotisuunnittelijoiden elämää ja heidän suunnittelufilosofiaansa avataan näyttelyssä kiinnostavasti. Näyttelyssä on edustettuna suuri joukko maailman muodin kärkinimiä, kuten Jean-Paul Caultier, Versace, Elsa Chiaparelli, Balenciaga, Halston, Issey Miyake, Ralph Lauren ja John Galliano. Heidän joukostaan voidaan nostaa esimerkiksi yhdysvaltalainen muotisuunnittelija Roy Halston, jonka suunnittelu oli selkeälinjaista, naisvartaloa imartelevaa ja materiaaliensa puolesta laadukasta ja hyvin laskeutuvaa. Halstonin muodin huippukausi oli 1970-luvulla.

John Gallianon Diorille suunnittelema puku vuodelta 2006, ruskea iltapuku laskosmaisin somistein
John Gallianon Diorille suunnittelema puku vuodelta 2006

Roy Halstonin suunnittelema iltapuku 1970-luvulta, turkoosiin vivahtava, kimalteleva asu, jossa huivi samaa kangasta
Roy Halstonin suunnittelema iltapuku 1970-luvulta

Toisena hyvänä esimerkkinä muotimaailmaa muuttaneesta suunnittelijasta voi nostaa esiin Jean-Paul Caultierin, jonka ”bullet-bra”-korsettiasu hätkähdytti vuonna 1990 Madonnan Blonde Ambition kiertueella (Militano s.a). Madonnan ”tötterökorsetti” on poikinut lukuisia jäljitelmiä ja vaikuttanut lukemattomiin suunnittelijoihin. Näin on tietysti kaikkien näyttelyssä esillä olevien suunnittelijoiden kohdalla, sillä he ovat edelläkävijöitä. Elsa Chiaparelli tunnetaan upeista ja mielikuvituksellisista puvuistaan, ja Mariano Fortuny erilaisista kulttuureista inspiroituneista luomuksistaan.

Näyttelyssä on nähtävillä myös näyttelijä Alma Pöystin päällä Colden Globe -gaalassa ollut upea leiskuvan punainen iltapuku, jonka on suunnitellut Anne-Mari Pihkala. Tämä puku löytyy museon ensimmäisestä kerroksesta, täysin omasta tilastaan.

Alma Pöystin Colden Globe -gaalassa käyttämä iltapuku, suunnittelija Anne-Mari Pihkala, syvän punainen, hyvin avoin, käsivarret peittävin laskoshihoin varustettu pitkä puku jossa lyhyt laahus
Alma Pöystin Colden Globe -gaalassa käyttämä iltapuku, suunnittelija Anne-Mari Pihkala

Caultierin suunnitelema korsettiasu, ruskeaa kiiltävää kangasta, hihaton, pitkät hapsut lantiolta,
Jean-Paul Caultierin Madonnan esiintymisasuksi suunnittelema ”bullet bra” -korsettiasu

 

Milavidan ja Nottbeckin suvun historiaan kannattaa myös tutustua

Muodin huipulla on kiinnostava näyttely aivan kaikille kulttuurihistoriasta kiinnostuneille, mutta erityisesti suosittelen näyttelyä muotoilun opiskelijoille, etenkin muodin ja puvustuksen koulutuksen opiskelijoille. Näyttely voisi olla vaikkapa kiinnostava syysretkikohde. Muodin huipulla -näyttelyyn tutustumisen ohessa voi lumoutua Milavidan palatsin sekä Nottbeckin suvun erikoisesta ja surullisestakin historiasta. Näistä aiheista on museossa pysyvä näyttely.