Opiskelijat joutuvat sitoutumaan joukkueen harjoittelu- ja pelirytmeihin, ja matkustamaan joukkueen mukana pitkiäkin matkoja, mutta harjoittelusta saatu oppi ja kokemus ovat ainutlaatuisia. Na16-naprapaattiryhmän opiskelijat kertovat kokemuksiaan toimimisestaan KTP:n taustajoukoissa.
Kotka ja koripallo – miten oma pestimme sai alkunsa?
Tiemme johtivat opintojen seurauksena Kotkaan, jossa naprapatiaa on mahdollisuus opiskella ainoana paikkana Suomessa. Opintojen edistyessä ja osaamisen karttuessa meille tarjoutui mahdollisuus lähteä suorittamaan käytännön harjoittelua KTP-Basketin Korisliiga-joukkueen mukana.
Koripallolla on pitkät perinteet Kotkassa ja naprapaattiopiskelijoita on myös perinteisesti ollut joukkueen toiminnassa mukana. Vanhemman kurssin kollegoiden jättäytyessä muihin tehtäviin, tartuimme tilaisuuteen tutustua urheilujoukkueessa toimimiseen.
Vuoden 2017 syksyn harjoituskaudesta alkaen pääsimme tutustumaan joukkueen toimintaan sekä tapoihin. Alussa oli tietysti paljon uutta opittavaa.
Toimintaamme koordinoivan ohjaavan opettajan Petteri Kosken, huoltaja Pekka Kettusen sekä muun ”staffin” johdolla saimme hyvän perehdytyksen tehtäviin. Vanhemman kurssin kollegamme jakoivat myös hyödyllisiä vinkkejä alkutaipaleemme helpottamiseksi. Ylipäätään täytyy kiitellä sitä, kuinka hyvin meidät toivotettiin tervetulleiksi osaksi joukkuetta koko seuraväen puolesta.
Naprapaattina urheilujoukkueen matkassa
Valmistuneita naprapaatteja työskentelee laajasti urheilijoiden ja eri urheilulajien parissa. Meidän tehtävänkuvaamme kuuluu olla mukana koti- ja vieraspeleissä sekä tarvittaessa vastata vammojen kuntoutuksesta Kotkan kampuksella.
Koripallo on vamma-altis laji, jossa pelin fyysisyys ja nopea tempo altistavat erityisesti erilaisille akuuteille urheiluvammoille. Vammojen esiintyessä pelin aikana on ensisijaista arvioida vamman vakavuus, selvittää pelaajan mahdollisuus palata takaisin kentälle sekä antaa mahdollinen ensiapu.
Mikäli jokin vamma on jo etukäteen tiedossa, pyritään se huomioimaan ennen peliä ja sen aikana, jotta pelikunto illan ottelussa olisi mahdollisimman hyvä. Ylipäätään peleissä vastuullamme on huolehtia parhaamme mukaan siitä, että pelaajat saavat keskittyä pelaamiseen ja varmistaa yhdessä huoltaja ”Ketun” sekä joukkueenjohtaja Heimo Heinosen kanssa toimivat puitteet (ravintohuolto, pyyhkeet, peliasut, kylmähoidot yms.) pelikunnon ja palautumisen edistämiseksi.
Kampuksella tapahtuvilla vastaanottokäynneillä on mahdollista tutkia ja kuntouttaa vammoja tarkemmin akuuteimman tilanteen rauhoituttua tai esimerkiksi aikaisemman vamman sitä vaatiessa.
Tutkimuksissa esille tulleiden löydösten perusteella laaditaan suunnitelma jatkotoimenpiteistä ja ohjataan pelaaja tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin. Tämän jälkeen voidaan tarpeen mukaan muokata pelaajan harjoittelua, ohjata kuntouttavia harjoitteita tai suorittaa muita toimintakykyä edistäviä hoitotoimenpiteitä.
Tiedollisena selkänojana meille toimii opettajamme Petteri Koski, joka vastaa myös joukkueen fysiikkaharjoittelusta.
Taustaa sekä kokemuksia yhteistyöstä – tavoitteena molemminpuolinen hyöty
”Yhteistyö naprapatian koulutusohjelman ja joukkueen välillä sai alkunsa vuonna 2008. Tätä aiemmin olimme jo tehneet yhteistyötä Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian kanssa ja hyvien kokemusten myötä oli luonnollista kehittää yhteistyötä myös KTP-Basketin kanssa. Tämän kaltainen toiminta on opiskelijoillemme näköalapaikka kilpaurheilun maailmaan, sillä useimmat heistä työllistyvät yksityissektorille, missä he tulevat aina törmäämään vastuulliseen päätöksentekoon ja erilaisten urheiluvammojen monipuoliseen kuntoutukseen”, kertoo Petteri Koski.
Toiminta on kerännyt paljon kiitosta joukkueen sisältä
”Homma on toiminut todella sujuvasti. Kampukselle pääsee hoitoon aina kun tarve vaatii, jopa viikonloppuisin pojat ovat uhranneet omaa aikaansa meidän pelikunnon eteen. Tämän kaltaisia toimijoita varsinkin Korisliiga-tasolla tarvitaan, jopa täyspäiväisesti. Kaverit ovat pyyteettömästi tehneet työnsä ja ovat olleet aina valmiina kun tarvitaan, kampuksella sekä peleissä. Jokainen on hoitanut hommansa moitteettomasti enkä ikinä ole kuullut keneltäkään mitään valituksia. Opiskelijat ovat olleet iso ja korvaamaton osa joukkuetta. Luentojen takia tietenkin aika on heillä välillä ”kortilla” harjoitusten suhteen. Sen takia tarvitaan tulevaisuudessa päätoimisia naprapaatteja joukkueisiin, jotta voidaan käyttää heidän täyttä potentiaalia. Päivittäinen hoito ja apu olisi mahtavaa”, toteaa joukkueen kapteeni Michael ”Homppa” Pounds.
”Opiskelijat aloittivat toissakaudella varovaisemmin, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen huomaa, että hommat hoituvat ammattimaisesti. Vastuu joukkueessa on koko ajan lisääntynyt, mutta naprapaattiopiskelijoiden osalta hommat on otettu ilolla vastaan ja näkee myös heidän innostuksen kasvaneen koripalloa kohtaan. Yhteistyö on erittäin hyvä homma opiskelijoille sekä joukkueelle, ja aina parempi jos samat toimijat pysyvät kahtena tai kolmena vuonna joukkueen matkassa”, kuvailee kokenut apuvalmentaja Sauli ”Löde” Lanki naprapaattiopiskelijoiden toimintaa KTP-Basketin mukana.
Missä mennään tänään? – yhteenveto kaudesta 2018-2019 ja katsaus tulevaan
Viime kauteen lähdettiin uuden päävalmentajan Tomi Kamisen johdolla. Nihkeän alkukauden jälkeen joukkueen peli asettui paremmin uomiinsa, joka alkoi näkyä myös sarjataulukossa. Pelaajien osalta kauden päättäviltä vakavilta vammoilta onneksi vältyttiin. Koripallossa yleisiä nilkan nivelsidevammoja sattui pelikauden aikana useita ja nilkkojen teippaaminen sekä erilaisten tukien hyödyntäminen tuli opeteltua huomattavasti paremmin, kuin perinteisen opiskelun ohessa olisi mahdollista. Muutamia luunmurtumia ja polven nivelsidevammoja mahtui myös vammarepertuaariin tavallisten venähdysten sekä normaalien ruhjeiden lisäksi.
Oppimisen kannalta on ollut tärkeää, että olemme saaneet tutustua akuuttien urheiluvammojen tutkimiseen ja kuntoutukseen opettajan ohjaamassa ympäristössä.
Perinteisissä harjoittelupaikoissa, kuten terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla, ei vastaaviin vammatyyppeihin välttämättä törmää.
Lisäksi oppia on tullut siinä, kuinka arvioidaan vamman aiheuttamaa haitta-astetta: kykeneekö pelaaja jatkamaan peliä, vaatiiko vamma mahdollisesti kuvantamistutkimuksia ja millainen on paranemisaikataulu erilaisissa vammoissa, koska ainahan ammattilaisurheilijoiden kohdalla kyseessä on kuitenkin myös urheilu-uran jälkeinen työ- ja toimintakyky. Työskentelyn ohessa on päässyt harjoittelemaan myös paljon ammattienglannin käyttöä, josta on varmasti vielä hyötyä tulevaisuudessa.
Viime kausi päättyi pronssiotteluun, jossa kaatui Salon Vilpas ja näin kausi sai arvoisensa päätöksen. Tuleva kausi pyörähtää runkosarjan osalta käyntiin syyskuun lopussa ja kauteen valmistautuminen on hyvässä vauhdissa. Jatkamme tehtävissä samalla miehityksellä ja uuden kauden alkua odotamme jo innolla