Yrittäjyyden opettajasta yritysterapeutiksi: opettajan työelämäjakson kolme tärkeintä oppia

Korona-ajan konsertin varustukseen kuuluivat maskit. Kuvassa yrittäjät Amanda Kareenkoski ja Vesa Parvinen yhdessä Pato-perheeseen kuuluvan vapaaehtoistyönä keikkojen valokuvaamista hoitavan Kimmo Karjalaisen ja VIP-emäntä Kirsi Soulamon kanssa. Kuva: Kirsi Soulamo.

Xamkin lehtori Kirsi Soulamo vietti koko vuoden 2020 työelämävaihdossa Pato Eventsillä, joka on kouvolalainen tapahtumatuottamiseen ja tilojen vuokraukseen erikoistunut yritys. Mitkä olivat kolme tärkeintä oppia, jotka vaihdosta tarttuivat mukaan?

Pato Festareita suunnittelemassa Amanda Kareenkoski ja Xamkin palvelumuotoiluopiskelija Sanna-Marja Suojanen. Sitten tuli korona, ja festarit siirtyivät hamaan tulevaisuuteen. Kuva: Kirsi Soulamo.

Pato Eventsiä luotsaa kaksi intohimoista sarjayrittäjää: Xamkin alumni Amanda Kareenkoski ja opetusalalla pitkään työskennellyt Vesa Parvinen.

Kun lähdin tammikuussa 2020 työelämävaihtoon, ei koronasta ollut tietoakaan Suomessa. Oppimiskokemuksestani työelämässä tuli aika erilainen kuin mitä alun perin olimme suunnitelleet.

Oppimisen mahdollisuus kuitenkin pikemminkin korostui koronan takia ja työelämävaihto oli kaikesta huolimatta erittäin onnistunut ja perspektiivejä laventava.

Pato Klubi tunnetaan taidenäyttelyistä ja Suomen eturivin artistien live-keikoista

Kuusankosken Taideruukissa sijaitseva Pato Klubi on uudenlainen kulttuuriklubi, jonka tiloissa on vaihtuvia näyttelyitä sekä viikoittain erilaisia kulttuuritapahtumia, joista tunnetuin on sunnuntaiklubi.

Tiloja on vuokrattavissa mm. seminaareihin, kokouksiin ja muihin yritysten tilaisuuksiin tai vaikkapa tyhy-päiviin. Pato Klubi, Pato Areena ja Klubin vintti soveltuvat myös musiikki- ja teatteriesitysten pitopaikaksi.

Oma yritykseni Happy Rouge Ventures Oy toimii myös tapahtumatuotannon parissa ja siksi Pato Events valikoitui työelämäjaksoni kohteeksi.

Koronavuoden työelämäjakson kolme tärkeintä oppia

Yrittäjyyteen kuuluu monenlaisia työtehtäviä. Xamkin koulutusvastaava ja lehtori Kirsi Soulamo maalaamassa Pato Klubin Vintin VIP-tilojen pöytiä. Kuva: Amanda Kareenkoski.

1. Yrittäjyys ei ole helppoa. Varsinkaan korona-aikana

Pato Eventsin Amandan mukaan sain toimia koronavuoden aikana heidän yritysterapeuttinaan ja apuaivoinaan.

”Kirsin energia, positiivisuus, ideat, ammattitaito, osaaminen ja verkosto toivat meille iloa, valmentavaa tukea sekä luotettavan apukäden, kun tarvittiin vaikkapa VIP-emäntää”, toteaa yrittäjä Amanda Kareenkoski.

Yrittäjyyden opettajana, yrittäjänä sekä loppuvuodesta myös Certified Business Coach -opiskelijana keskustelut ja sparraushetket yrittäjien kanssa tarjosivat minulle oivan mahdollisuuden valmentaa, inspiroida ja aidosti osallistua vielä alkuvaiheessa olevan yrityksen kehittämiseen.

2. Palvelumuotoilulla ja valmentamisella on paikkansa

Yksi opettavaisimpia ja mieleenpainuvimpia kohtia työelämäjaksollani oli osallistuminen yhdessä yrittäjien kanssa maan johtavan palvelumuotoilijan Seos Designin toimitusjohtajan Pekka Kumpulan pitämään workshoppiin.

Konsulteilla, valmentajilla sekä yrityksen ulkopuolisilla näkijöillä voi olla merkittävä vaikutus yrityksen alkutaipaleen tien silottamisessa ja reitin löytämisessä vaikeakulkuisessa maastossa.

3. Työelämäjaksolle kannattaa lähteä tekemällä oppimaan – selkeästi rajatuksi ajaksi

Palvelumuotoilemassa yhdessä maan johtavan palvelumuotoilijan Seos Designin toimitusjohtajan Pekka Kumpulan kanssa – yrittäjä Amanda Kareenkoski pohtii Pato Eventsin liiketoimintamallia ja sen kehittämissuuntia. Kuva: Kirsi Soulamo.

Olin työelämäjaksolla koko vuoden ajan. Hyvin erilaisten organisaatioiden välisten raja-aitojen ylittäminen sekä oman ajattelun ja toiminnan muokkaaminen täysin erilaiseen organisaatiokontekstiin ja -kulttuuriin muodostui välillä haastavaksi.

Suosittelen työelämäjaksolle lähtöä esimerkiksi lukukauden alussa tai lopussa rajatuksi ajaksi, jolloin voi keskittyä ja sukeltaa vain ja ainoastaan kohdeorganisaatioon. Näin pystyy todennäköisesti antamaan ja saamaan työelämäjaksosta enemmän, eikä jaksaminen joudu koetukselle.

Nautin kuitenkin suunnattomasti siitä, että pääsin tekemään ”oikean työelämän” tehtäviä kuten luomaan markkinointitekstejä ja nettisivuja, suunnittelemaan yritysmyyntiä, hakemaan rahoitusta, maalaamaan uuden VIP-tilan seinät ja pöydät sekä toimimaan VIP-emäntänä keikoilla.

Koronavuoden keikka-anti jäi kovin laihaksi, mutta Samuli Edelmanin ja Jarkko Aholan keikat koskettivat sekä minua että paikalle runsain joukoin tullutta yleisöä.

Suosittelen jokaiselle opettajalle työelämäjaksoa oman ajattelun avartajaksi ja uusien näkökulmien saamiseksi. Uskalla ravistella itsesi irti rutiineista ja hyppää rohkeasti työelämään!

Pin It on Pinterest