Vaatteiden väri vaihtuu tasaiseen mustaan, pieni tihkusade sumentaa ilman ja katulamppujen valo katoaa asvalttiin. Ei siis ihme, jos mieli mataloituu. Pimeä vuodenaika vaikuttaa mielialaan, vireyteen ja jopa makeanhimoon.
1980-luvulla alettiin kiinnittää huomiota vuodenaikoihin liittyviin mielialan vaihteluihin. Silloin havaittiin, että osalla ihmisistä toistuu vuosittain tietynlainen alavireisyys, jonka syynä on kirkkaan päivänvalon puute. Menneinä aikoina yhteiskunnassa on ehkä ollut helpompaa elellä pimeän ajan kanssa. Nykyisin tehokkuus, dynaamisuus ja jatkuva liike arjessa vaatii ihmisiltä. Kaamoksesta ja pimeydestä väsyneenäkin täytyy työskennellä ja opiskella samaan tahtiin, kuin muinakin vuodenaikoina.
Pimeä aika on onneksi vain yksi vuodenkierron vaihe.
Tosin Suomessa se on melko pitkä sellainen. Ja monille, esimerkiksi kansainvälisille opiskelijoille, voi pimeys tulla yllätyksenä. Tästä syystä vaihetta on hyvä sanoittaa jo etukäteen myös opiskelijoille, jottei tämä tule heille yllätyksenä.
Pimeimpään aikaan on houkuttelevaa hyggeillä ja käpertyä sohvannurkkaan. Kurja sää antaa mahdollisuuden joutilaana ololle ja aikaa ystäville. Itsensä hemmottelukin on aivan sallittua. Kuppi lämmintä teetä ja pussillinen irtokarkkia aika ajoin kuulostaa kieltämättä mukavalle. Jos suklaa kuuluu jokaiseen iltapalaan, voi itseltään toki kysyä onko se joka ilta aivan välttämätöntä. Herkuttelu voi myös lisätä väsynyttä oloa.
Omasta ruokavaliostakin kannattaa pitää huolta. Kaamoksen aikana onkin syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan D-vitamiinin saantiin. Ylenpalttinen kahvinjuonti ei nimittäin välttämättä piristä, jos vitamiinin puute iskee. Kiinnitä huomiota myös aamupalaan, se auttaa jaksamaan pitkälle päivään. Tasainen ateriarytmi ehkäisee iltaherkuttelua, ja liikunta joko ulkona tai sisällä nostaa vireystilaa.
Säännöllinen unirytmi voi helpottaa oloa ja torkuttaminen aamuisin on petollista. Jos aamut tuntuvat tahmeille ja vaikeille, kokeile kirkasvalolamppua. Se lisää valoa vähitellen ja antaa aivoille aikaa ennakoida heräämistä. Jo puoli tuntia kirkasvalolampun lähellä auttaa ylläpitämään vireyttä. Esimerkiksi Mikkelin kampuksella on X1 lehtilukusalissa kirkasvalolamppuja, joita jokainen xamkilainen voi arjessa hyödyntää. Nauti aamukahvisi, lue päivän lehteä tai pakerra oppimistehtävää kirkasvalossa.
Xamkissa vietetään OOO-hankkeen järjestämää Kumoa kaamoksesi! -viikkoa marraskuussa 21.-25.11.2022. Teemaviikolla YTHS järjestää aiheeseen liittyvä webinaari, jaetaan tietoiskuja kaamoksen selättämiseen sekä tarjotaan pieniä tempauksia ja tarjouksia hyvinvoinnin tueksi. Mukana viikkoa tekemässä ovat Xamkin opiskeluhyvinvoinnin palvelut, YTHS sekä yhteisöpedagogiopiskelijat.
Kurkkaa muuten mitä Ylen Elävä arkisto sanoo kirkasvaloista: Kaamos kuriin valohoidoilla | Elävä arkisto | yle.fi