Olet tavannut hänet. Hän työskentelee terveydenhuollossa, silmälasiliikkeessä, oppilaitoksessa tai melkein missä vain. Hän voi olla ystäväsi, naapurisi tai joku täysin tuntematon. Hän katsoo silmiin, pysähtyy kuuntelemaan. Hänellä ei ole kiire, hän keskittyy sinuun ja asiaasi. Hän on läsnä. Hänen sanansa saattavat mennä ohi korvien, mutta toisinaan ne jäävät viipyilemään mieleen ja palaat niihin aika ajoin. Kun muistat hänet, mieleesi voi nousta lämmin tunne tapaamisestanne.
Jokainen meistä tarvitsee kohtaamisia
Jokainen meistä tarvitsee kohtaamisia. Tuntuu erityiselle, kun jollakin on aikaa vain sinulle ja sinun kuuntelemiseesi. Jokainen meistä voi myös kohdata. Se ei vaadi erityisosaamista tai tutkintoa. Itse tunnen monia kohtaajia. Jokainen on erilainen: on hersyvää, rauhallista, vakavaa, tekevää… ja jokainen tapa on aivan yhtä hyvä.
Ajassa, jossa puhutaan paljon ja koko ajan jaksamisen haasteista, kuormittavasta opiskelutahdista ja niistä johtuvasta ahdistuksesta, on tärkeää muistaa, että turvallisia ihmisiä on. Heitä myös tarvitaan. Nuoret, nuoret aikuiset ja vähän vanhemmatkin aikuiset haluavat tulla kohdatuksi ja kuulluiksi. Jos ihminen saa tarvitsemansa tuen kohtaamalla, sillä voi olla ratkaiseva merkitys jaksamisen kannalta.
Kohtaan ihmisiä työkseni. Kohtaaminen on tietoista läsnä olemista, se on vuorovaikutusta toisen kanssa. Kohtaaminen voi olla ammatillinen kohtaaminen, mutta aina se on myös ihmisen kohtaaminen. Kohtaamisessa ei arvostella, kyseenalaisteta, moitita tai etsitä kiireellä ratkaisuja. Ihmistä ei voi sivuuttaa.
Vuorovaikutus on aina yhteispeliä.
Helposti ajattelemme, että toisen pitäisi kuunnella tai toisen pitäisi ymmärtää. Pitäisi myös osata huomioida, miten itse puhumme tai kuuntelemme. Vuorovaikutus on aina yhteispeliä. Vuorovaikutustilanteissa voidaan tulkita tai ymmärtää toista väärin, mutta niissä on samalla mahdollisuus yhteistyölle ja toiselta oppimiselle.
Ihmisten kohtaaminen voi olla myös raskasta. Asiat ovat vaikeita. Kohtaajalta odotetaan vastauksia, ratkaisuja, ymmärrystä. Aina niitä ei löydy. Voi löytyä vain toivon kipinä tai helpotuksen tunne.
Kohtaaminen on usein antoisaa. Keskustelut ovat parhaimmillaan hyviä, aitoja ja niistä jää molemmille hyvä mieli. Yhteenkään kohtaamiseen ei ole olemassa valmista käsikirjoitusta, joka kertoo miten toimia missäkin tilanteessa. On vain uskaltauduttava ja kokeiltava.
Tärpit kohtaamiseen:
Kuuntele. Kysy lisää, ole kiinnostunut toisesta. Kannattaa pohtia, kuuntelenko niin, että olen aidosti kiinnostunut, vai olenko vain kohtelias. Kuuntele siis sitä, mitä toinen sanoo, älä sitä, mitä luulet hänen tarkoittavan.
Puhu. Kohtaamiseen kuuluu, että molemmat puhuvat. Voit kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla esität asiat. Onko keskustelua helppoa jatkaa, vai annoitko jo omalla puheellasi vastaukset kaikkeen.
Huomioi hetken merkitys. Fyysisestä olemuksesta näkee, jos toinen ei ole kiinnostunut. Levoton liikehdintä tai katseen harhailu muualle kielivät siitä, että nyt on jotain muuta mielessä.
Rohkaise ja kannusta. Puhuminen voi olla vaikeaa, eikä oikeita sanoja tahdo löytyä. Anna toiselle aikaa miettiä, hiljaisuuden hetkiä ei tarvitse täyttää äänellä.
Ole rehellinen. Aina ei voi onnistua. Jos on vaikea keskittyä tai kuunnella, pitää olla rohkeutta sanoa se.