Arvotaidetta säilyttämässä

Hyllyjen rakentajien yhteiskuvassa ovat ylärivissä vasemmalta: Linnea Hyytiä, Anni Heinilä, Eveliina Ehrling, Jenni Vertanen Alarivissä porakoneet kädessä: Eemeli Kananen, Jasmin Kuttila

Restauroinnin koulutus rakensi Kouvolan Poikilo-museolle lahjoitetun Markku Villikan mittavan taidekokoelman säilytyshyllyköt.

Poikilossa kokoelma saa näkyvyyttä

Taiteen keräilijä Markku Villikka taidekokoelmansa keskellä. Kuvassa on muun muassa Tuomo Saalin, Mauno Markkulan ja Mauno Hartmanin teoksia. Kuva:  Poikilo-museot: Atte Tynys / Same-eYes.

Helsinkiläinen taiteen keräilijä Villikka on lahjoittanut Kouvolan Poikilo-museolle huomattavan suuren modernin ja nykytaiteen kokoelman, joka käsittää lähes 1500 teosta 355 taiteilijalta. Kokoelmassa on niin maaluksia, grafiikkaa kuin veistoksiakin. Neljän vuosikymmenen aikana kerätty kokoelma on ainutlaatuinen kokonaisuus. (Markku Villikan kokoelma 2024.)

Markku Villikan äidin suku on kotoisin Kouvolasta, joten kotiseuturakkaus vaikutti lahjoituksen päätymiseen juuri Kouvolaan.

Villikka myös näkee, että Poikilo saa ansaitsemaansa näkyvyyttä tämän kokoelman avulla, ja myös kokoelma saa paremmin ansaitsemansa huomion pienemmän taidemuseon näyttelytarjonnassa.

Myös taideteosten sijoittaminen Kouvolan kaupungin julkisiin tiloihin tuo ne kaikkien kaupunkilaisten nähtäville. (Markku Villikan kokoelma 2024; Kilpinen 2024; Kaijalainen 2024, 51.)

Mittavan taidekokoelman säilyttäminen on suuri haaste

Mittavan arvotaidekokoelman saaminen museon omistukseen on suuri ja iloinen asia. Ennen kuin taideteokset voi tuoda uuteen kotiinsa, on museon järjestettävä niille optimaaliset säilytysolosuhteet. Tässä kohtaa Villikan kokoelman siirtymisessä Kouvolaan astuu kuvaan Xamkin restauroinnin koulutus.

Poikilo-museon amanuenssi Harri Hirvonen otti syksyllä 2023 yhteyttä Xamkin restauroinnin koulutuksen koulutusvastaavaan, Jari-Pekka Muotioon taidekokoelman säilytystiloihin tulevien hyllyköiden suunnittelun tiimoilta.

Xamkin restauroinnin opinnot vuonna 2020 aloittanut Oona Janhunen oli aiemmin tehnyt työharjoittelunaan hyvällä menestyksellä säilytyshyllyjä museon taidekokoelmalle. Nyt oli aika tehdä niitä runsaasti lisää.

Tällaiseen erikoistarkoitukseen tulevan hyllyjärjestelmän suunnittelu on haastavaa, sillä hyllyköiden tulee soveltua tarkasti taideteosten säilyttämiseen sekä olla myös helppokäyttöisiä museon henkilökunnalle.

Millaisia hyllyköt ovat ja miten teokset sijoitetaan niihin?

Puutavaran äärellä.

Hyllykköprojektin suunnittelusta vastasi Jari-Pekka Muotio. Puutavara tuli Valkealan sahalta. Rimaa hyllyköiden tekoa varten tilattiin yli 5,3 kilometriä ja ruuveja noin 17 500 kpl.

Hyllykköelementtien sarjatuotantomainen valmistus alkoi Kouvolan kampuksen restauroinnin pajalla helmikuussa 2024, ja hyllyköiden asennus Poikilo-museon tiloihin tehtiin helmikuun ja maaliskuun alun aikana. Opiskelijoiden työtunteja kertyi 360. Aikataulu oli varsin tiukka, mutta urakasta selvittiin juuri ajoissa, sillä ensimmäiset maalaukset saapuivat Kouvolaan 11.3.2024.

Hyllyköiden valmistaminen ja asentaminen tehtiin vuonna 2021 aloittaneen restauroinnin opiskelijaryhmän toimesta. Valmistukseen ja asennukseen osallistuivat: Eveliina Ehrling, Anni Heinilä, Jannica Hurnasti, Linnea Hyytiä, Eemeli Kananen, Jesse Kangasniemi, Jasmin Kuttila, Jasmin Seppälä ja Jenni Vertanen.

Hyllyköt muodostuvat 160 mm välein kiinnitettävistä elementtirakenteista. Niissä on vaihtelevasti yksi, kaksi tai kolme kerrosta hyllyjä, taideteosten koon mukaan. Hyllymetrejä on 100 m, mutta hyllyjen päällekkäisyys lisää roimasti hyllymetrimäärää. Taideteosten koot on pitänyt laskea sillä tarkkuudella, että hyllykössä on sopivasti tilaa eri kokoisille töille.

Wienin matkalla on mukava muistella hyllykköprojektia

Hyllykköprojektissa mukana ollut opiskelijaryhmä on opettajineen lähdössä syksyllä 2024 opintomatkalle Itävaltaan. Wieniin kohdistuvan matkan rahoitukseen saadaan tukea tästä projektista. Kolmasosa rahoituksesta on saatu Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä. Matkakassan kartuttaminen motivoi opiskelijoita tämän kaltaisiin projekteihin.

Suurin motivaattori on kuitenkin se, että projektissa on oppinut sarjatuotantoa ja elementtirakentamista, mikä on restauroinnin opiskelijoille vieraampaa. Jari-Pekka Muotio toteaakin: ”Tämä oli omanlaisensa ja kiinnostava oppimisprosessi opiskelijoillemme”.

Markku Villikan taidekokoelma tulee valituilta osin nähtäville Poikilo-Museoon vuonna 2027 (Kilpinen 2024).

Lähteet

Kaijalainen, A. 2024. Kohtalona taidekokoelma. Antiikki & design 2/2024. Helsinki: Fokus Media Finland OY, 45–51.

Kilpinen, E. 2024. Markku Villikka lahjoitti 1,5 miljoonan euron arvoisen taidekokoelmansa Kouvolan taidemuseoon – kertoo nyt, miksi. Yle.

Markku Villikan kokoelma. 2024. Poikilo-museot. Saatavissa: https://www.poikilo.fi/kokoelmat-ja-tutkimus/taidekokoelmat/markku-villikan-kokoelma/ [viitattu 7.3.2024].

Pin It on Pinterest