Tulevaisuuden suunnittelua illallisen aikana

Viime vuoden syksyllä kokoontui joukko ihmisiä Sodan ja rauhan keskus Muistin tiloihin nauttimaan Suomen historian henkeen tuotettua kolmen ruokalajin menusta ja samalla kilpailemaan Suomen maakuntien herruudesta

Pelillinen elämysillallinen oli tuotettu osaksi seminaaritapahtumaa ja sen tarkoituksena oli vahvistaa yhteistyötaitoja ja tutustuttaa ihmiset pelillisten menetelmien maailmaan.

Pelillisiä menetelmiä voidaan lähestyä pelillisyyden termin kautta, joka tarkoittaa peleistä tuttujen elementtien tuomista pelin ulkopuolelle. (Porvari, Pölkki 2021) Pelilliset menetelmät tuovat peleistä tuttuja elementtejä ja mekaniikkoja pelien ulkopuolelle. Pelillisten menetelmien tarkoitus on motivoida, aktivoida ja saavuttaa peleistä tuttua immersiota käyttäjissä.

Illan tuottivat tutkimus, kehitys ja innovaatioasiantuntija Teemu Pulkkinen ja Katariina Kovanen sekä yhteisöpedagogiopiskelija Katariina Latvala. Pelissä Suomi oli toisenlainen kuin oikeassa maailmassa; Suomi oli jaettu useampaan maakuntaan, kuten Suur-Rannikkomaakuntaan ja Pohjanmaan maakuntaan. Yksi pöytäseurue muodosti yhden maakunnan päättäjät, jotka vastasivat maakunnan kukoistuksesta ja kehityksestä. Käytännössä pöytäseurue sai pulmatehtäviä ratkomalla itselleen resursseja, joilla he pystyivät kehittämään maakuntaa ja edistämään hiljalleen omaa salaista tehtäväänsä. Ilta koostui isoista naurun remakoista ja pelistä pidettiin paljon.

Tilaa pelikonseptin kehittämiselle jäi ja tänä syksynä pelikokonaisuus saa uudenlaisen päivänvalon, kun pelaajat pääsevät maailman makujen maailmaan ja pelikenttänä on tulevaisuuden maailma. Peli järjestetään osana Huomisen ruokapöytä seminaaria Mikkelissä 7.11.2024. Pelin tarkoituksena uudessa painoksessa on tutustuttaa pelaajat tulevaisuusajatteluun. Peli yhdistää strategiapelin ja tarinankerronnallisen pelin elementtejä ja lisäksi pelissä tullaan näkemään myös noppatuuria.

Lue lisää 2024 syksyn seminaarista täältä: Huomisen ruokapöytä – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (xamk.fi)

Lähteet

Porvari, M. Pölkki, R. 2021. Mitä on pelillisyys? Youtube. Videoleike. Julkaistu: 14.3.2021. Saatavissa: Mitä on pelillisyys? (youtube.com) [viitattu 13.8.2024].

Pin It on Pinterest