Opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijatyö muutoksen pyörteissä

Xamkissa on jo vuodesta 2017 työskennellyt opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijoita. Työote heillä on ollut hyvin koulukuraattorille tyypillinen: kohdataan opiskelijoita ja autetaan heitä heidän arkensa haasteissa. Kuitenkin opiskelijamäärien kasvaessa ja uusien ajankohtaisten ilmiöiden myötä asiantuntijat ovat tunnistaneet tarpeen lähetä räätälöimään rooliaan uuteen suuntaan.

Opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijan tärkeimmäksi työmuodoksi on tunnistettu ennaltaehkäisevä työote. Tavoitteena on tavoittaa aikaisempaa enemmän opiskelijoita jo ennen kuin arjen haasteet kasautuvat ja pääsevät mutkistumaan. Työmuoto on ottanut mallia koulunuorisotyöstä ja sen työotteesta ja mallia on räätälöity korkeakouluun sopivaksi. Koulunuorisotyössä on paljon vahvuuksia, joista myös korkeakoulutus hyötyy ja juuri tästä syystä opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijan työotetta on lähdetty muuttamaan uuteen suuntaan.

Proaktiivista tukea opiskelijoille

Proaktiivinen tuki, eli ennaltaehkäisevä ja yleinen tuki, ilmenee työssä monin eri tavoin: opiskelijoille on tarjolla erilaisia teemaviikkoja, kohtaamisen paikkoja, tapahtumia, ryhmiä eri teemoihin liittyen sekä pop-uppeja. Tapahtumia ja tempauksia toteutetaan niin etänä verkossa kuin kampuksilla kohdaten kasvotusten. Tavoitteena on tavoittaa mahdollisimman monia opiskelijoita ja ennaltaehkäisevästi vahvistaa heidän opiskelukykyään.

Kuten koulunuorisotyössäkin, myös opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijan työssä yhtenä tärkeimpänä tehtävänä on yhteisöllisyyden vahvistaminen koko korkeakoulussa. Yhteisön tai opiskeluryhmän uupuminen haittaa opiskelua ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa opintojen keskeyttämiseen. Yhteisöllisyyttä asiantuntijat vahvistavat tuottamalla proaktiivista tukea opiskelijoille.

Tukea myös yksilöllisesti

Vaikka painopiste onkin yhteisön eteen tehtävässä työssä, on opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijan pakeille mahdollista tulla myös yksilövastaanoton kautta. Yksilövastaanotoilla tarkoituksena on pohtia yhdessä opiskelijan kanssa tämän tilannetta ja löytää tilanteeseen sopivia ratkaisuja. Kuka tahansa voi varata ajan opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijalta sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Tapaaminen voi olla kampuksella tai etänä.

Opiskelijat tulevat monien erilaisten ihmetysten kanssa yksilövastaanotolle. Tyypillisimpiä teemoja, joissa opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija voi olla avuksi ovat muun muassa opintojen eteneminen, jaksaminen, keskittyminen, sosiaaliset suhteet, opinnäytetyö. Yksilövastaanotolla aihe käsitellään tapauskohtaisesti ja tarpeen mukaan opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija ohjaa ja kannustaa myös muiden palveluiden piiriin. Tyypillisimpiä palveluita ovat ohjaus opintopsykologille, erityisopettajalle tai YTHS:n tuen piiriin.

Työn kehittäminen vasta alussa

Työ muovautuu vielä varmasti vakaammaksi kuluvan lukuvuoden aikana. Jämähtämään kuitenkaan ei parane jäädä, sillä ilmiöt ja teemat muuttuvat opiskelijoiden myötä. Työtä olisikin syytä tehdä tulevaisuudessa tarvelähtöisesti.

Pin It on Pinterest