Silmänliikeanalyysin hyödyt käyttäjäkokemustutkimuksessa
1. Paljastaa testihenkilön alitajuisen käyttäytymisen
Tutkijat saavat tietoa koehenkilön vaistomaisesta käyttäytymisestä. Esimerkiksi verkkosivuston laskeutumissivun ensivaikutelma käy hyvin ilmi. Mihin katse kiinnittyy ensimmäiseksi? Mistä tietoa lähdetään etsimään? Ääneen ajattelusta saatava data tukee tätä omalta osaltaan, mutta silmänliikkeessä mikään ei jää tutkijoilta huomaamatta.
2. Antaa puolueetonta, objektiivista ja kvantitatiivista tietoa
Testihenkilön ei tarvitse yrittää muistaa tai selittää, mistä katsoi tiettyä asiaa. Kaikki data testihenkilön katseesta tallentuu, estäen tutkimuksen osallistujia antamasta tahallisesti tai tahattomasti vääriä tietoja testauksen kohteen käyttöön liittyen. Kukaan ei voi muistaa, kuinka pitkään on mitäkin kohdetta katsonut tehtävää suorittaessaan.
3. Mahdollistaa luonnollisen käyttäytymisen
Silmänliikekamerat mahdollistavat testausympäristön rakentamisen sellaiseksi, että käyttötilanne on hyvin lähellä normaalia. Ne ovat huomaamattomia eivätkä näin häiritse testihenkilöä.
4. Monipuolinen ja liikuteltava
Silmänliikekameroita voi käyttää melkein missä tahansa ympäristössä ja skenaariossa. Tietyissä tilanteissa on oleellista, että testausympäristö on mahdollisimman lähellä todellista käyttöympäristöä. Esimerkiksi kassajärjestelmän käytettävyyttä testattaessa saadaan huomattavasti käyttökelpoisempaa dataa kauppaympäristössä verrattuna äänieristettyyn tilaan vailla ulkopuolisia häiriöitä.
5. Tarjoaa tutkijalle reaaliaikaista tietoa
Tutkijan on mahdollista tarkkailla reaaliaikaisesti testihenkilön katsetta. Tämä auttaa esittämään käytettävyystestauksen aikana mahdollisia tarkentavia kysymyksiä. Mistä syystä lähdit etsimään tietoa sivun ylälaidasta? Miksi juuri tuo kuva kiinnitti huomiosi?
6. Tarjoaa graafisen visualisoinnin
Data saadaan visualisoitua lämpökarttojen (heat map) ja katsepolun (fixation map) avulla, jotka näyttävät katseenseurannan tulokset. Näiden pohjalta havainnot ovat esitettävissä helposti ymmärrettävässä muodossa ja konkreettisia kehitysehdotuksia on helppo nostaa esille.
7. Silmänliike on selittävä
Joskus testihenkilön voi olla vaikeaa selittää omia toimiaan ja käyttäytymistään. Voisi todeta vanhaa sanontaa mukaillen, että silmänliike kertoo käytettävyystutkijalle enemmän kuin tuhat sanaa.
Silmänliikekameroita on mahdollista hyödyntää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin käyttäjä- ja asiakaskokemuksen testauspalvelussa, uXlabissa. Laitteistomme mahdollistaa digitaalisten käyttöliittymien lisäksi myös fyysisten käyttöliittymien ja esimerkiksi ympäristön käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen tutkimisen.
Lue lisää palvelusta: https://xamk.fi/uxlab