Silmänliikeanalyysin käyttökohteet

1. Käyttäjäkokemustutkimus

Ei ole parempaa tapaa testata käyttäjäkokemusta kuin nähdä se suoraan käyttäjien silmien kautta. Silmänliikeseurantaa hyödyntämällä voidaan tutkia, kuinka alustoja, tuotteita ja palveluita käytetään ja kuinka tehokkaasti ne saavuttavat tavoitteensa. Tämä toimii niin digitaalisessa kuin fyysisessäkin ympäristössä.

Sen avulla voidaan paljastaa suunnitteluvirheitä ja jopa käyttötapoja, joita ei ehkä ole otettu lainkaan huomioon suunnittelun aikana.

2. Markkinatutkimus

Silmänliikeseuranta on erittäin hyödyllinen menetelmä markkinatutkimuksessa, koska se tarjoaa yksityiskohtaista ja puolueetonta tietoa kuluttajien käyttäytymisestä ja päätöksentekoprosesseista. Sen avulla tutkijat voivat analysoida prosessia, jonka kuluttajat käyvät läpi valitakseen tuotteen, ja osoittavat, mitkä elementit herättivät heidän huomionsa ja mitä he jättivät huomiotta.

Näin saadaan kuvattua aitoa kuluttajakäyttäytymistä, josta on hyötyä esimerkiksi myymälöiden mainonnan suunnittelussa, brändäyksessä, pakkaussuunnittelussa ja tuotesijoittelussa.

Silmänliikeseurannalla tutkija näkee, mihin käyttäjän katse kohdistuu esimerkiksi myymälän hyllyllä. Kuva: Heta Hotokka.

3. Tieteellinen tutkimus

Tutkimalla visuaalista käyttäytymistä on mahdollista saada arvokasta tietoa esimerkiksi kehittymisestä, oppimismalleista ja kognitiivisista sairauksista. Tätä tutkimusmenetelmää on käytetty esimerkiksi Alzheimerin taudin, Parkinsonin taudin, skitsofrenian, autismin ja masennuksen tutkimuksessa.

Vastaavasti lukihäiriö ja muut luku- tai oppimisvaikeudet voidaan tunnistaa ja niitä voidaan tutkia silmänliikeseurannan avulla.

4. Henkilöstöhallinto ja -kehitys

Silmänliikeanalyysi tarjoaa arvokkaan kuvan organisaatiossa toteutetuista prosesseista – kirjaimellisesti henkilöstön näkökulmasta. Tätä menetelmää voidaan käyttää riskien ja toiminnan tehottomuuden tunnistamiseen ja koulutuksen tehostamiseen, mikä säästää aikaa ja parantaa tuottavuutta.

Silmänliikeseuranta antaa ainutlaatuisella tavalla käsityksen sellaisista toimista, jotka suoritetaan nopeasti ja usein alitajuisesti. Sen avulla näitä voidaan tutkia ja muuttaa koulutusmateriaaliksi henkilöstölle.

 

Silmänliikekameroita on mahdollista hyödyntää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin käyttäjä- ja asiakaskokemuksen testauspalvelussa, uXlabissa. Laitteistomme mahdollistaa digitaalisten käyttöliittymien lisäksi myös fyysisten käyttöliittymien ja esimerkiksi ympäristön käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen tutkimisen.

Lue lisää palvelusta: https://xamk.fi/uxlab