Silmänliikeseuranta eli eye tracking – mitä se on?
”Silmät ovat sielun peili”.
Näin kuuluu vanha sananlasku. Tämä ei ole pelkkää sanahelinää, vaan sananlaskussa on vinha totuuden perä – myös tutkimuksen näkökulmasta. Silmämme todella ovat rikas tietolähde sisäisestä maailmastamme. Silmänliikettä seuraamalla saadaan kerättyä tehokkaasti silmään liittyviä signaaleja, kuten katseen suunta, pupillien koko ja silmänräpäystaajuus. Analysoimalla näitä signaaleja voidaan tehdä merkittäviä havaintoja ja oivalluksia ihmisen käyttäytymisestä ja mielentiloista.
Silmänliikeseurannan avulla voidaan vastata useisiin peruskysymyksiin, kuten: Mitä tämä henkilö tuntee? Mistä hän on kiinnostunut?
Miten liikutamme silmiämme?
Silmänliikkeitä on kolmea tyyppiä: fiksaatiot, sakkadit ja seuraamisliikkeet.
Fiksaatiot ovat lyhyitä pysähdyksiä, johonkin kohteeseen kohdennettuja tasaisen tarkennuksen jaksoja. Sakkadit ovat fiksaatioiden välissä tapahtuvia nopeita, pisteestä pisteeseen kohdistuvia silmänliikkeitä, jotka siirtävät silmän fokuksen äkillisesti uuteen kiinnityspisteeseen. Seuraamisliikkeet taas ovat jatkuvia silmänliikkeitä liikkuvan kohteen seuraamiseksi.
Kun ihmiset tutkivat edessään olevaa näkymää visuaalisesti, he tekevät sarjan nopeita sakkadeja, joiden väleissä on eri pituisia fiksaatioita sen tärkeimpiin piirteisiin ja liikkuvien kohteiden seuraamisia.
Katseenseurannan analyysin kannalta – erityisesti käyttäjäkokemusta tutkittaessa – oleellisimpia silmänliikkeitä ovat fiksaatiot. Esimerkiksi verkkosivustojen tai muun digitaalisen sisällön käytettävyystutkimuksissa voidaan tutkia eri elementteihin kohdistuneiden fiksaatioiden määrää ja ajallista pituutta sekä sitä, kuinka loogisesti katsepolku etenee tehtävää suoritettaessa.
Silmänliikekameroita on mahdollista hyödyntää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin uXlabissa, joka on katseenseurantaan perustuva käyttäjä- ja asiakaskokemuksen testauspalvelu. Laitteistomme mahdollistaa digitaalisten käyttöliittymien lisäksi myös fyysisten käyttöliittymien ja esimerkiksi ympäristön käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen tutkimisen. Testauskohteet ovat vaihdelleet aina mikkeliläisen lävistyskoruverkkokauppa LuxJewellen verkkokaupan mobiiliversiosta Sale Nuijamiehen tuotesijoitteluun ja myymäläopasteisiin. Palvelun soveltamismahdollisuudet ovat hyvin laajat – oikeastaan voisi sanoa, että se soveltuu mille tahansa palvelulle, tuotteelle tai ympäristölle, jossa asiakkaan tai käyttäjän näkymä on oleellinen osa asiakaskokemusta.