Startex, Exercise, Exercise, Exercise

Marko Oras harjoituksen lomassa. Kuva: Oskar Von Essen.

Naton kyberosaamiskeskus (NATO CCDCOE ) järjesti 16-26.4.2024 Locked Shields 2024 Kyberpuolustusharjoituksen, johon sain kunnian osallistua osana Suomen ja Puolan yhteisjoukkuetta, Rapid Reaction Team 1 (BT01).

Suomi osallistui harjoitukseen ensimmäistä kertaa osana yhteisjoukkuetta, aikaisempina vuosina Suomi on taistellut yksin.

Vaikka kyse on harjoituksesta ja ennen kaikkea oppimisesta, on siinä mukana myös vahva kilpailullinen osa: jokainen joukkue haluaa olla tietenkin paras. Tänä vuonna ei kuitenkaan julistettu voittajaa. Tuloksista julkaistiin vain TOP-3, jossa meidän joukkueemme tietenkin oli (voitimme oikeasti pisteissä muut).

Mikä on Locked Shields?

Harjoitus ohi, varusteet luovutettu. Kuva: Marko Oras

Locked Shields on maailman suurin reaaliaikainen kyberpuolustusharjoitus, joka korostaa yhteisön sitoutumista torjumaan kyberuhkia. Järjestäjänä toimii Naton kyberosaamiskeskus, ja tämä ainutlaatuinen vuosittainen harjoitus ylittää perinteiset kyberharjoitukset kutsuen mukaan asiantuntijoita eri aloilta käsittelemään kyberuhkien monitahoista luonnetta.

Vuonna 2024 yli 4000 asiantuntijaa yli 40 eri maasta yhdisti voimansa simuloituun ympäristöön Locked Shields -harjoituksessa suojellakseen kuvitteellisen valtion infrastruktuuria.

Harjoitus on täynnä haasteita, jotka jäljittelevät todellisen maailman kyberpuolustuksen monimutkaisuutta. Haasteet käsittelevät mm. kriittistä ajattelua, strategista päätöksentekoa, oikeudellissia näkökohtia, kriisiviestintää ja strategista suunnittelua.

Tämän lisäksi harjoituksessa on erillisenä omana osanaan Digitaalisen forensiikan ja poikkeemiin vastaamisen (DFIR, Digital Forensics and Incident Response) -harjoitus.

Harjoituksen vahvuus on sen kattavassa lähestymistavassa, joka yhdistää tekniset taidot strategiseen, oikeudelliseen ja viestinnälliseen osaamiseen monimuotoisen puolustusstrategian kehittämiseksi.

Joukkueita kehotetaan hyödyntämään yhteistä osaamistaan, luoden ympäristön, jossa yhteistyö on avain monimutkaisten kyberhaasteiden ratkaisemiseen ja voittamiseen.

Miten lehtori kutsutaan Locked Shields harjoitukseen?

Sain kutsun vuoden 2024 harjoitukseen, sillä olin suorittanut MPK:n (maanpuolustuskoulutus ry.) SOC sekä NOC-kurssit. Niissä suoriutumisen perusteella tulin valituksi syksyn 2023 Kyberturvallisuuden erikoiskurssi 23 ”Sotapeli” ja ilmeisesti suoriutunut siellä niin hyvin, että MPK ja puolustusvoimat päättivät kutsua minut mukaan harjoitukseen.

Olen vuodesta 2013 haaveillut siitä, että jonain päivänä kutsu Locked Shields harjoitukseen tulisi ja tammikuussa 2024 se päivä viimein koitti ja aina kun kutsu on käynyt, on meiltä mies ja hevonen lähtenyt.

Suomen ja Puolan yhteisjoukkue oli rakennettu vastaamaan harjoituksen skenaariota, joten osaajia oli niin teknisen, tiedustelun, viestinnän, kansainvälisen lainsäädännön, forensiikan kuin tilannekuvankin osa-alueilta. Harjoituksessa pärjäsi vain, jos onnistui yhdistämään nämä toiminnallisuudet toimivaksi kokonaisuudeksi monikansallisen joukkueen sisällä.

Itse päädyin harjoituksessa siis osaksi Forensiikka-tiimiä. Sekä tiimi että koko harjoitus pitkästä valmisteluajasta lähtien oli kokemuksena aivan ainutkertainen. Nyt vain harjoittelemaan lisää ja opettamaan opittuja taitoja opiskelijoille sekä odottamaan josko kutsu kävisi uudelleen ensi vuonnakin.

Pin It on Pinterest