Yksi Xamkin TKI-toiminnan ja monialaisen yhteistyön tavoitteista on ollut Etelä-Savon ja Kymenlaakson kulttuurihyvinvoinnin toimintamallien edistäminen (Kleimola 2022). Hanketoteutuksista voi oppia parhaita käytäntöjä sekä soveltaa niitä arkeen vaikka museokäynneillä. Tässä tekstissä kuvaan Etänä ja livenä-, Parasta Etelä-Savoon- sekä Xamkin muiden kulttuurihyvinvointia edistäneiden kehittämishankkeiden oppien soveltamista omaan elämään. Esimerkkeinä käytän vierailuja Kööpenhaminan Frilandsmuseet-ulkoilmamuseossa ja Louisiana Museum of Modern Art -museossa.
Frilandsmuseet on hyppy historiaan
Kööpenhaminan lähellä sijaitseva Frilandsmuseet on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista ulkoilmamuseoista. Alueella ja sen yli sadassa, eri puolilta maata siirretyssä rakennuksessa kiertäminen tekee tutuksi tanskalaisen maalaisasumisen, sisustuksen ja varustuksen niin pikkumökissä kuin herraskartanossa.
Ulkoilmamuseossa yhdistyvät kulttuuri- ja luontoelämykset. Kulkeminen alueen teillä, puutarhoissa, keittiöissä, pihakiveyksillä ja peltojen reunoilla sulattaa stressiä ja kutkuttaa uteliaisuutta. Uuden oppiminen yhdistyy menneen arjen ihmettelyyn ja silkkaan iloon. Luonnossa liikkuminen parantaa mielialaa. Askeleitakin kertyy kuin huomaamatta: tajusimme vasta illalla kävelleemme museopäivän aikana kymmenen kilometriä.
Frilandsmuseet elävöittää historiaa paitsi huolella ylläpidettyjen rakennusten ja niiden sisustuksen luoman tunnelman avulla, myös historiallisilla esityksillä ja erilaisilla tapahtumilla. Osallistuminen perinteisen käsityön tai maanviljelyn työpajoihin vie vuosisatojen taakse, irrottaa arjesta ja keskittää huomion hetkeen. Ymmärrys menneiden sukupolvien elämästä syventää myös oman elämän merkityksiä. Kun röyhelöesiliinaiset rouvat maistattavat aidossa herraskartanon keittiössä perinteistä jälkiruokaa ja kuminakeksejä, makuelämys saa googlaamaan reseptiä kotikokeilua varten. Ajan kellastamasta tanskankielisestä reseptikirjasta en nimittäin ymmärrä mitään.
Louisiana Museum of Modern Art ammentaa modernista taiteesta
Noin puolen tunnin junamatkan päässä Kööpenhaminasta pohjoiseen sijaitseva Louisiana Museum of Modern Art puolestaan tunnetaan kansainvälisistä näyttelyistään, modernin ja nykytaiteen kokoelmastaan sekä merenrantasijainnistaan.
Moderni taide tarjoaa katsojalle tilaisuuden tutkia myös itseä ja omia tunteitaan. Kokeelliset teokset haastavat miettimään omaa paikkaa maailmassa ja osallistavissa työpajoissa voi oppia uutta ja ilmaista itseään luovasti. Maalaamalla, veistämällä tai muotoilemalla savea onnistuu tunteiden purkaminen ja oman ajattelun rajojen ravistelu. Samalla oppii katsomaan asioita toisin. Yhdessä tekemällä sosiaaliset suhteet ja yhteenkuuluvuuden tunne vahvistuvat.
Kuvasarja Hornin hengessä
Roni Hornin näyttely Lousiana-museossa haastaa tutkimaan omaa identiteettiä. Hornin työt kysyvät sitä, kuka minä olen, mitä sukupuoleni tarkoittaa, mikä on tunteiden kieli, mikä on luonnon järjestys ihmiskunnan järjestykseen verrattuna? Näyttelyssä Hornin filosofisiin kysymyksiin vastaavat hänen tekemänsä, kävijän tulkinnalle avoimet, konkreettiset taideteokset.
Minä asetin itse itselleni samoja kysymyksiä, joihin vastaukseksi kuvasin selfieitä. Tein niistä Hornin tapaan kuvasarjoja. Sarjojen merkityksiä ja kuvista tekemiäni löytöjä avaan vain itse itselleni. Tämän artikkelin ”Kuka minä olen tänään” -kuvasarjan jokaisella kuvalla onkin tunne- ja tarinavastineensa oikeassa elämässä. Kuviin ja niiden herättämiin tunteisiin olen kuvaamisen jälkeen ehtinyt palata monta kertaa kiitollisena itseni äärelle pysähtymisestä.
Kulttuurihyvinvointi kuuluu kaikille
Edellä olevat kokemukset ovat esimerkkejä museo- ja kulttuuritarjonnan edistämästä kulttuurihyvinvoinnista. Termi vakiintui suomen kieleen 2010-luvulla taiteen ja kulttuurin vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen sekä ihmisten kulttuurisia oikeuksia kuvaavaksi yleiskäsitteeksi. Termi viittaa myös yksilölliseen ja yhteisölliseen käsitykseen siitä, miten kulttuuri ja taide parantavat hyvinvointia ja kytkeytyvät terveyteen. Se kattaa koko inhimillisen kokemusmaailman, tavat, tottumukset sekä humanistiset ja kulttuuriset oikeudet. (Houni, Turpeinen, Vuolasto & Mäki-Reinikka 2020, 17.)
Juhola (2021, 6) muistuttaa siitä, että hyvinvointi syntyy myös ihmisen toiminnasta. Terveyden ja kehollisen koskemattomuuden lisäksi se perustuu jokaisen vapauteen ja kykyyn vaikkapa edellä kuvatuilla tavoilla käyttää aisteja, mielikuvitusta ja tunteita. Kuvaamani elämykset ovat kokemuksellisia esimerkkejä museoiden tarjoamista rauhoittavista, inspiroivista ja terapeuttisista mahdollisuuksista. Luonnossa liikkumisen, historian elävöittämisen, taiteen kokemisen ja luovan ilmaisun avulla kuka tahansa voi parantaa hyvinvointiaan ja löytää syvemmän yhteyden itseensä ja ympäröivään maailmaan. Lähimmät museot ja näyttelyt löytyvät netistä helposti. Käyttöön voi ottaa Piia Kleimolan (2021) kuvaaman itselle kirjoitetun reseptin: ” Parempi kuin 100 Buranaa ja saatavilla ilman reseptiä.”