Tulevaisuuskartan avulla luodaan tulevaisuuden ammatteja
Digitaalinen tulevaisuuskartta luotiin ohjaajien käyttöön Savostamosta ekosysteemistä ajattelua -hankkeen aikana vuonna 2023. Tulevaisuuskartta syntyi osana Mia Pesosen YAMK-opinnäytetyötä, jossa tutkittiin, kuinka palvelumuotoilun avulla toteutetaan digitaalinen palvelu.
Etelä-Savon väestö vanhenee ja maakunta tarvitsee työntekijöitä erityisesti osaajapulasta kärsiville aloille. Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian toteuttaman Savostamosta ekosysteemistä ajattelua -hankkeen tavoitteena oli tukea Etelä-Savon houkuttelevuutta ja pitovoimaa sekä luoda ohjaajille uusia tapoja hyödyntää Etelä-Savon koulutussivusto Savostamoa. Tulevaisuuskartan toteuttaminen vastasi tähän tavoitteeseen.
Tulevaisuuskartta auttaa urasuunnittelussa
Digitaalisen työkalun käytön tavoitteena on, että ohjattava löytää ohjaajan avulla oman tulevaisuuden ammattilaisen ja ideoi ammattilaisen työn sisällön maakunnan vahvuuksia (hyvinvointi, matkailu, ruoka, metsä ja vesi) hyödyntäen.
Ohjattava pohtii myös, mitä osaamista ammattilainen työssään tarvitsee ja hän voi löytää oman tulevaisuuden koulutuspolun sekä työn Etelä-Savosta apunaan Savostamon koulutustarjonta.
Tulevaisuuskartta toteutettiin asiakaslähtöisesti palvelumuotoilun avulla
Tulevaisuuskartan toteutuksessa hyödynnettiin palvelumuotoilua ja se toteutettiin ThingLink-työkalulla. Kartan luomiseen osallistui kehitystyön alusta lähtien Etelä-Savon perusasteen oppilaanohjaajia, toisen asteen opinto-ohjaajia ja kuntouttavan toiminnan valmentajia Ohjaamosta ja Nuorten työpajalta. Palvelun kehittämisessä oli mukana myös Xamkin yhteisöpedagogiopettajia ja -opiskelijoita.
Opinnäytetyön avulla selvitettiin, miten toteutetaan asiakaslähtöisesti Etelä-Savon tulevaisuuden ammattilaisia käsittelevä digitaalinen työkalu ohjaajien käyttöön. Lisäksi opinnäytetyössä tutkittiin, miten asiakasymmärrystä hyödynnetään palvelun kehittämisessä ja miten palvelua kehitetään yhteiskehittämisen avulla.
Asiakasymmärrystä kartoitettiin kyselyillä, haastatteluilla ja yhteiskehittämisen työpajoissa. Tulevaisuuskartan sisältöjen luonnissa hyödynnettiin tekoälyä. Kehitystyön aikana toteutettiin palvelun käyttäjäprofiilit, käyttötarinat eli skenaariot, asiakasarvokartta ja visuaalinen palvelumalli.
Tulevaisuuskartta sai positiivista palautetta ja sen kehitystyöhön osallistuneet ohjaajat kertoivat hyödyntävänsä karttaa omassa työssään.
”Tulevaisuuden pohtiminen on meille ohjaajille aivan kriittisen tärkeää. Teknisen ja digitaalisen kehityksen vauhti on niin hurja, että jos uraohjaaja tms. haluaa pysyä edes jollain tasolla mukana kehityksessä, hän tarvitsee työkaluja ja aikaa vaihtoehtoisten tulevaisuuksien pohdintaan.” – kehitystyöhön osallistunut ohjaaja
Tulevaisuuskarttaa voi käyttää kaikki tulevaisuusajattelusta ja tulevaisuuden urapolun suunnittelusta kiinnostuneet. Tulevaisuuskartta löytyy Savostamo-sivustolta savostamo.fi/ohjauksen-ammattilaiselle