Turvallisuus tarvitsee osaajansa

Turvallisuus maksaa, mutta kokeilepa onnettomuutta – tämä on kauan tunnettu viisaus turvallisuusasiantuntijoiden parissa. Lukuisat onnettomuudet eri aloilla ovat tuoneet tuon valitettavan selvästi näkyväksi.

Turvallisuus on monitahoinen ja monimuotoinen. Suomen kielessä on vain yksi sana ”turvallisuus”, mutta englannissa on käsitteet ”safety” ja ”security”.

Näistä jälkimmäisellä viitataan tarkoituksellisen pahanteon tai sen seurausten estämiseen ja se lienee yleisölle useammin näkyvä turvallisuuden laji. Tätä edustavat esimerkiksi poliisi, yksityisen turvallisuusalan toimijat (”vartiointiliikkeet”) ja osin puolustusvoimat. ”Safety” viittaa ihmisen tai ympäristön suojelemista haitoilta ja vaaroilta. Tutuinta lienee työturvallisuuteen liittyvä toiminta.

Muutoin ”safety” on usein piilossa, mutta nähtävissä kun osaa katsoa. Ilmailussa turvallisuus on läsnä kaikkialla: lentokoneet suunnitellaan mahdollisimman helppokäyttöiseksi lentäjille ja lentämisen kaikkien osa-alueiden toimintatavat ovat erittäin pitkälle kehittyneet. Tieliikenteessä törmäämme turvallisuusajattelun tuotoksiin joka päivä, esimerkiksi autojen kehittynyt turvatekniikka tai liikenneympäristön suunnittelu. Monissa yrityselämän tilanteissa turvallisuus sekoittuu muiden toimintojen, kuten laatujohtaminen kanssa.

Yhdysvaltalainen huippuyliopisto MIT julkaisi elokuussa 2024 katsauksen miten turvallisuus edesauttaa yritysten toimintaa ja sen myötä kannattavuutta. Kaiken keskiössä on kunnioittaa yrityksen perustehtävää ja operatiivisen toiminnan luonnetta. Huonosti hoidettuna tämä johtaa onnettomuuksiin, laatuongelmiin ja voi lopulta tuhota koko yrityksen.

Yritysjohdolla on monta keinoa yllä pitää korkeaa turvallisuutta ja laatua:

  • Ota omistajuus
  • Näytä se näkyvästi
  • Luo ja jalkauta turvallisuusohjelmat
  • Tunne organisaatiosi tila turvallisuuden ja laadun suhteen, vaadi esihenkilöltä tekoja, sitoutumista ja varaudu ongelmiin ennakolta.

Tärkeää tässä kaikessa on, tietää miten asiat todella hoidetaan ”kentällä” ja ohjata sitä tinkimättömästi oikeaan suuntaan.

Hyvä historia ei takaa turvallisuutta. Onnettomuuksien ja tapaturmien puuttuminen ei ole tae hyvästä turvallisuudesta. Turvallisuus vaatii joka päivä aktiivisia tekoja ja työtä – eikä koskaan saa tuudittautua tunteeseen ”Ei voi tapahtua meillä”.

Turvallisuuden kehittämisen tulee aina perustua tutkittuun tietoon ja näyttöön ja turvallisuustyössä on kyettävä erottamaan olennainen epäolennaisesta.  Tämä vaatii korkeaa osaamista ja laajaa näkemystä turvallisuudesta. Muutoin ajaudutaan kehittämään asioita, jotka eivät kehitä turvallisuutta, vaan voivat olla kokonaisuuden kannalta jopa haitallisia. Lisäksi näin toimien haaskataan resursseja organisaatiossa.

Xamkissa on koulutettu turvallisuusalan tradenomeja vuodesta 2020. Koulutus on laaja-alainen ja tuottaa osaamista kaikkiin ylläkuvattuihin turvallisuuden osa-alueisiin ja haasteisiin. Koulutus tarjoaa hyvän perustan ymmärtää liiketoimintaa ja osaamista turvallisuuden eri alueilta (mm. riskien hallinta, yritysturvallisuus, varautuminen ja kriisienhallinta).

Vuosittain valmistuvalla noin 30 tradenomin tutkinnolla turvallisuusalan amk-koulutus on vakiinnuttanut paikkansa Xamkin koulutustarjonnassa. Koulutukseen on myös rekrytoitu edelisen vuoden aikana useampi vakituinen lehtori. Syksyllä 2026  Xamkissa on tarkoitus aloittaa myös turvallisuusalan YAMK-koulutus.

Pin It on Pinterest