Työkyky on yhteistyötä

Avainsanana yhteistyö

Yhteistyö on avainasemassa työkyvyn ylläpitämisessä. Säännöllinen kommunikaatio, avoin keskustelu ja yhteiset tavoitteet työkyvyn ylläpitämiseksi luovat olosuhteet, jossa jokainen voi saavuttaa parhaan mahdollisen työkykynsä.

Yhteistyö on tärkeää myös siksi, että kaikki työkyvyn tuen osapuolet tietävät velvollisuutensa ja oikeutensa.

Työkyvyn ulottuvuudet

Työterveyslaitoksen mukaan työkyky rakentuu neljästä keskeisestä osa-alueesta:

  1. työkyvyn fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset edellytykset
  2. työn vaatimukset ja työympäristö
  3. yksilön osaaminen
  4. työn ulkopuoliset resurssit, kuten perhe ja vapaa-aika

Osa-alueiden tasapaino on työkyvyn ylläpitämisen ja edistämisen perusta. Tasapainon säilyttäminen edellyttää toimenpiteitä niin yksilöltä kuin työnantajaltakin.

Työntekijän rooli

Työntekijän näkökulmasta työkyvyn ylläpito liittyy mm. terveyteen, osaamiseen, motivaatioon ja kykyyn sopeutua muuttuviin työolosuhteisiin. Tutkimusten mukaan työkykyä ylläpitää erityisesti työn merkityksellisyyden kokemus, joka vahvistaa sisäistä motivaatiota ja auttaa puskemaan vaikeidenkin paikkojen yli.

Työkyvyn ylläpitämisessä keskeistä on myös työntekijän kyky palautua ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Kuormituksen ja stressin hallinta, terveelliset elämäntavat ja vapaa-ajan aktiviteetit edistävät työssä jaksamista.

Työntekijöiden vastuulle kuuluu aktiivinen osallistuminen työpaikan olosuhteiden kehittämiseen ja palautteen antaminen työkykyyn liittyvissä asioissa. Työntekijän velvollisuuksiin kuuluu myös tuoda esiin omaa työkykyä mahdollisesti heikentävät tekijät.

Työnantajan rooli

Työnantajalla on merkittävä rooli työkyvyn ylläpitämisessä. Työnantajan vastuulla on tarjota turvallinen ja terveellinen työympäristö, jossa työntekijä voi tehdä työtään ilman liiallista kuormittumista.

Työnantaja voi tukea työkykyä monin eri tavoin, esimerkiksi työaikajärjestelyillä, työtehtävien mukauttamisella ja ergonomisilla ratkaisuilla. Työnantaja voi myös edistää työkykyä tarjoamalla koulutusta ja valmennusta, joka tukee työntekijän jaksamista ja kehittää työelämässä tarvittavia taitoja.

Esihenkilö on työkyvyn tukemisen ja edistämisen suhteen erityisen tärkeässä asemassa. Hyvä johtaminen tukee työntekijöiden hyvinvointia ja työssä jaksamista. Esihenkilön tulisi tunnistaa työtekijän kuormitustekijät, tarvittaessa reagoida niihin ja ohjata työntekijä työterveyshuollon piiriin tilanteen niin vaatiessa.

Työterveyshuollon rooli

Työterveyshuolto tukee sekä työnantajia että työntekijöitä työkyvyn ylläpitämisessä. Se tarjoaa asiantuntija-apua ja neuvoja sekä järjestää tarpeen mukaista seurantaa. Työterveyshuolto auttaa tunnistamaan työkyvyn ongelmia, kuten stressiä, uupumusta tai fyysisiä vaivoja. Työkyvyn heiketessä työterveyshuolto koordinoi työntekijän eri tukitoimien toteutusta.

Työterveyshuollon on omalta osaltaan huolehdittava työterveysyhteistyöstä. Sen tulee asettaa yhteisiä tavoitteita työnantajan kanssa ja osoittaa toimintansa vaikuttavuus. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi työpaikan olosuhteiden ja käytäntöjen parantamiseksi.

Tarvittaessa työterveyshuolto antaa työnantajalle suosituksia työntekijän työtehtävien mukauttamiseksi, työergonomian parantamiseksi tai tarvittaessa kuntoutusprosessin käynnistämiseksi.

Yhteinen tavoite

Työkyvyn tukeminen ei ole vain yksittäisten osapuolten vastuulla, vaan se on tiivistä yhteistyötä. Vain yhteistyöllä voidaan saavuttaa paras mahdollinen lopputulos.

Työntekijän aktiivisuus ja vastuu omasta hyvinvoinnista on tärkeää, mutta työantajan luomat työskentelyolosuhteet ja tuki sekä työterveyshuollon asiantuntemus ovat avainasemassa, jotta työntekijän työkyky pysyy hyvänä.