Tämän vuoden Habitare-messujen teemana oli Kerroksia/Layers. Teema näkyi hienosti myös siinä, että Xamkin kulttuurin koulutuksilla oli tänä vuonna messuilla ennätykselliset kolme osastoa:
- restauroinnin koulutuksen osasto sekä työpaja Handmade-osastolla hallissa 3
- sisustus- ja kalustearkkitehtuurin osasto The Block -osastolla hallissa 6 sekä
- ekologisen muotoilun koulutuksen ja Ilmastoystävällisen ympäristörakentamisen osaamismiljööt ja Biosivu -hankkeet yhteisellä osastollaan.
Xamkin restaurointi oli Habitare-Handmade-alueen virallinen koulutuskumppani.
Restaurointi kiinnostaa
Xamkin restauroinnin koulutuksen osastolla oli nähtävissä erityyppisiä kalusteita, joiden avulla esiteltiin niin verhoilutekniikoita kuin puunkäsittely- ja pintakäsittelytekniikoita. Esillä oli myös esimerkkitöitä intarsiasta (upotuskuviotekniikka), kultauksesta sekä lasikultauksesta. Erilaiset materiaalinäytteet, kuten tapettifragmentit ja yli sadan puulajin näytekokoelma kiinnosti vierailijoita suuresti.
Aiemmista vuosista poiketen restauroinnin osasto oli sijoitetut keskelle tilaa niin, että sitä saattoi lähestyä kaikista suunnista. Avoin sijainti houkutteli ihmisiä lähestymään osastoa. Osastoa oli esittelemässä restauroinnin koulutusvastaava Jari-Pekka Muotion ja restauroinnin opettaja Diego Carlozzon lisäksi töissä suuri joukko lähinnä restauroinnin kolmannen vuoden opiskelijoita.
Osastolla parveili usean käsityöaloja opettavan keskiasteen oppilaitoksen opiskelijoita opettajineen. He olivat vaikuttuneita osastolla esillä olevista, eri työtapoja esittelevistä esineistä sekä koulutuksesta yleisesti. Restauroinnin koulutusta on viime vuosina vaivannut hakijapula, mutta Habitaressa nähdyn ja kuullun perustella saattaa hakijatilanne hiukkasen parantua lähivuosina. Restaurointialan merkityksestä ja suuresta arvosta käytiin myös paljon keskusteluja osastolla vierailijoiden kanssa.
Pian valmistuva restauroinnin opiskelija Aurora Garcia piti esitelmän Malmgårdin linnan juhlasalin koristemaalausten vauriokartoituksesta, joka oli hänen sekä Kati Kanasen opinnäytetyön aihe. Restauroijaksi keväällä 2024 valmistunut Elisa Kotkamaa piti esitelmän myöskin opinnäytetyönään restauroimistaan Hotelli Hesperian yökerhon tuoli-rahi-yhdistelmästä. Esitykset keräsivät Handemade-hallin esiintyjälavan ääreen runsaasti kuulijoita.
Restauroinnin opiskelijat näyttivät päivittäisissä restaurointityöpajoissa erilaisia restaurointitekniikoita, kuten sapluuna- ja grisailles -tekniikalla tehtyjä maalauksia. Yleisö pääsi osallistumaan pajoihin ja kokeilemaan tekniikoita.
Kaikkia osastolla vierailevia kutsuttiin lämpimästi mukaan Kouvolassa 6.2.2025 järjestettävään Eilisen aarteet -restaurointiseminaariin, jossa kuullaan esitelmiä restaurointialan nykytilasta, materiaaleista, rakenteista sekä restaurointikohteisiin liittyvästä lainsäädännöstä. Tervetuloa seminaariin myös kaikki tämän artikkelin lukijat!
Sisustusarkkitehtuurin osastolla on suojassa
Xamkin sisustusarkkitehtuurin messuosaston teemana oli Suoja, ja sen mottona oli: Suoja luo tilaan rauhan nähdä ympärilleen. Osastolla oli nähtävillä komea kokoelma toinen toistaan kiinnostavampia kalusteita: istuimia, säilytyskalusteita ja pöytiä.
Kaisla Torpan suunnittelema värikäs Sandwitch-pöytä keräsi erityisesti pienten messuvieraiden mielenkiinnon; vaunuissa istuvien taaperoiden kädet kurkottivat vaistomaisesti kohti iloista ja leikkisää kalustetta.
Suurta huomiota herättivät myös Juulia Koskisen suunnittelema Savanni-keinutuoli, jonka toimivuutta oli kesän ajan jo testattu suunnittelijan sukulaisten kotona, sekä Micaela Kaleniuksen Cutie-säilytyskaluste-rahi-yhdistelmä, joka on todellinen söpöliini. Cutien säilytysosa on päällystetty sormipaneelimaisella rimoituksella, jonka työstöön käsityönä oli kulunut toinenkin tovi. Teollisessa tuotannossa tämän osan valmistamiseen varmasti olisi kyllä olemassa koneellinen ratkaisu.
Osastolla oli paljon muitakin viehättäviä kalusteprototyyppejä, jotka näyttivät jo hyvinkin valmiilta tuotantoon. Tosiasia kuitenkin on, että teolliseen tuotantoon kalustetta hiotaan hyvinkin pitkään ja tarkasti.
Opiskelijat ovat joka tapauksessa tehneet hienoa työtä kalustesuunnittelun opintojaksolla. Xamkissa on kasvamassa taitavia ammattilaisia myös kalustesuunnittelun ja sisustusarkkitehtuurin alalle.
Järviruokoa ja öljyhamppua
Ekologisen muotoilun koulutuksen ja Ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen osaamismiljööt ja Biosivu -hankkeiden yhteisellä osastolla oli nähtävissä sekä opiskelijoiden tekemiä ekologisista materiaaleista suunniteltuja tuotteita että hankkeen materiaaliesittely, joka herätti suurta huomiota messuväen keskuudessa.
Ilmastovastuullinen ympäristörakentamisen osaamismiljööt on hanke, jossa kartoitetaan vaihtoehtoisten biomateriaalien hyödyntämistä rakentamisessa, erityisesti järviruo’on ja muiden hiilitasehyödyllisten paikallisten materiaalien ominaisuudet ovat hankkeen fokuksessa. Hankkeessa ovat osatoteuttajina Xamkin lisäksi Eduko ja Ekami.
Habitare-osastolla oli esillä hankkeen puitteissa kehitetty persoonallinen järviruo’osta rakennettu leikkimökki tai koirankoppi, joka herätti paljon huomiota ja personoi koko osaston.
Erityisen suurta huomiota ja kiinnostusta erityisesti arkkitehtien parissa herätti Biosivu-hankkeessa kehitetty öljyhamppumateriaalipankki. Hankkeessa kehitetään peltoraaka-aineista vähähiilisiä rakennustuotteita, ja erityisesti tutkimuksen kohteena on öljyhamppu, jonka viljelyn sivuvirtana on runsaasti kasvin varsi- ja lehtikasvustoa, jota ei tällä hetkellä aktiivisesti hyödynnetä (Peltoraaka-aineista uusia rakennustuotteita s.a.).
Hankkeen puitteissa kehitetyt ja testausvaiheessa olevat biokomposiittilevymateriaalit olivat näyttävästi esillä hankkeen osastolla ja niiden tuotannosta ja sekä mahdollisesta saatavuudesta kyseltiin paljon osastolla työskennelleiltä opiskelijoilta ja hankkeiden henkilöstöltä.
Hankkeen puitteissa tehdään parhaillaan materiaalien testausta, joten toivokaamme, että lähivuosina levymateriaali on tuotteistettu ja tilattavissa paremman huomisen rakentamiseen.
Katse ensi vuoden Habitare-messuihin
Habitaren perjantai-illan iltaohjelman tähtihetki oli mainioiden Maustetyttöjen esiintyminen Genelec Loungessa. Yhteiskunnan tilasta ja nuorison vastuullisesta asenteesta lakonisen humoristiseen tyyliin laulava tyttöduo valaa uskoa siihen, että Suomen nuoriso näkee tulevaisuuteen ja haluaa tehdä työtä ja tekoja, joilla on merkitystä tulevaisuuden rakentamisessa.
Kulttuurialojen alasajo on estettävissä aloista kiinnostuneiden voimalla – ja heitä tuntuu riittävän.
Toivotaan että ensi vuoden Habitaressa Xamkin osastoja on esillä ainakin yhtä monta kuin tänä vuonna, ja toivotaan myös, että muutaman vuoden kuluttua Habitaressa on nähtävillä myös uuden ekologisen muotoilun koulutuksen opiskelijoiden töitä!