Vierailujen kohteet ovat restauroinnin opiskelijoille ammatillisesti kiinnostavia niiden ainutlaatuisen arkkitehtuurin, interiöörien ja esineistön vuoksi. Tällaisissa kohteissa restauroijat ja konservaattorit työskentelevät Itävallassa ja yleisestikin Keski-Euroopassa, mikä varmasti innostaa lähtemään sinne vaihtoon ja myös miettimään kansainvälistä uraa.
Sissin kesämökillä eli Schönbrunnin linnan loistossa
Suunnattoman suuri palatsialue aukeaa heti Schönbrunnin metroasemalta ulos tultaessa. Palatsialueen pääportista sisään astuessaan tajuaa, kuinka suuresta turistikohteesta on kysymys.
Palatsiin on ajoitettu sisäänpääsy ja se on varattava etukäteen. Sisällä palatsitiloissa edetään paljolti jonossa, sillä turisteja ja opintoryhmiä on valtavasti. Eikä ihme, sillä palatsi on kuin suoraan sadusta.
Palatsin syntyhistoria on seuraavanlainen: Keisari Leopold I (1640–1705) tilasi 1600-luvun lopulla Roomassa koulutuksensa saaneen barokkiarkkitehti Johann Bernhard Fischer von Erlachin suunnittelemaan keisarillisen metsästysmajan kruununprinssi Josephille, josta sittemmin tuli keisari Joseph I (1678–1711). (Schloss Schönbrunn – Imperial living s.a.)
Metsästysmaja rakennettiin keisarinne Eleonoralle (1630–1686) rakennetun Château de Plaisance Gonzagan (1642) maille. Nämä linnat laajenivat 1700-luuvn aikana kokonaiseksi palatsialueeksi 1700-luvun aikana. (Schloss Schönbrunn – Imperial living s.a.)
Maria Teresian (1717–1780) hallituskaudella Schönbrunnin linna alkoi toimia keisarillisena kesäasuntona ja siitä tuli hovielämän loistelias kiintopiste. Näistä päivistä lähtien palatsi on isännöinyt valtiomiestapaamisia ja muita valtiollisen tason merkkitapahtumia. (Schloss Schönbrunn – Imperial living s.a.)
Linna on rakennustaiteen, historiallisten interiöörien ja arvoesineistön aarreaitta, joka antaa restauroinnista ja konservoinnista kiinnostuneille valtavan määrän tietoa. Luonnollisestikin Schönbrunnin palatsi on Unescon maailmanperintökohde. (Schloss Schönbrunn – Imperial living s.a.)
Palatsin valtavassa, muotoistutuksin ja erilaisin puistikoin ja suihkulähtein koristetussa puistossa voi sielunsa silmin nähdä nuoren ja hovielämän kahleista irrottautumista kaipaavan Sissin eli keisari Frans Josefin (1830–1916) vaimon Elisabethin (1854–1898) ratsastamassa valtavat hiukset valtoimenaan hulmuten.
Itävallan kansalliskirjaston Keisarillisessa hovikirjastossa – kuninkaallisen kirjaston kauneus
Österreichische Nationalbibliothekin Keisarillinen hovikirjasto (kaiserliche Hofbibliothek) sijaitsee Hofburgin linnan yhteydessä aivan Wienin historiallisessa ydinkeskustassa. Kirjastosali on sanoin kuvaamattoman kaunis ja valtavan kirjakokoelman hyllyjärjestyssysteemi nerokas.
Systeemin on syytäkin olla toimiva, sillä jos jonkin teoksen asettaa väärään kohtaan hyllystössä, sitä on varsin mahdotonta löytää yli 200 000 teoksen joukosta. Teokset edustavat kaikkia maailman maita ja kaikkia kirjatiedon aikakausia. Muun muassa Martin Lutherin alkuperäisiä käsikirjoituksia löytyy kirjastosta.
Tällaisessa kirjastossa työskentely on ollut inspiroivaa jo vuosisatoja. Kansalliskirjaston syntyajankohtana voidaan pitää vuotta 1575, jolloin ensimmäinen keisarillisen hovin kirjastonhoitaja aloitti työnsä. Kirjaston vanhin paikallinen teos on vuodelta 1368, ja se on pappi Johannes von Troppaun ruhtinas Albrecht III:lle (1349–1395) käsin kirjoittama evankeliumikirja. (Grand Hall of the Austrian National Library s.a.)
Kirjasto on luonnollisestikin ollut pääasiassa keisarillisen perheen käytössä, mutta niinä aikoina, kun keisari ei sitä käyttänyt, se oli avoin kansalle, mikä pitkään tarkoitti vain ylempiä kansanluokkia. (Grand Hall of the Austrian National Library s.a.)
Ryhmäämme luotsasi kirjastossa asiantunteva opas, joka opetti meitä muun muassa käyttämään virtuaalisimulaatiota, jossa kerrotaan kirjaston pääsalin upeiden kattofreskojen merkitykset.
Hovimaalari Daniel Gran suunnitteli värikkäät freskot, jotka esittävät keisari Kaarle VI:n ”jumalaksi tulemista”. Kaarle VI tilasi freskot kirjaston kyseisen osan rakentamisen yhteydessä vuonna 1723. (Grand Hall of the Austrian National Library s.a.)
Katosta löytyy ajan tiedemiehiä ja eri tieteiden allegoriakuvastoa, ja luonnollisesti myös taitelija on sijoittanut itsensä freskoon.
Sokerina pohjalla: Perhosten koti
Matkaohjelmaan kuuluvien kohteiden lomassa poikkesimme hengittämään tropiikin ilmaa ja ihmettelemään värikkäitä perhosia ja kukkia kuninkaalliseen perhostaloon, jonka alkuperäinen nimi oli Palmutalo.
Rakennus valmistui 1901 ja sen suunnitteli arkkitehti Friedrich Ohmann. Smetterlinghaus on upea jugendrakennus, joka sijaitsee Hofburgin palatsin takana Burggartenin laidalla, noin 100 metrin päässä Albertinasta. Palmutalo oli keisari Franz Josefin lempipaikkoja, jossa hän kävi rentoutumassa. Perhostaloksi rakennus muuntui vuonna 1988. (Butterflyhouse Hofburg Palace s.a.)
Perhostalossa asustaa noin 500 vapaana elävää ja lentävää perhosta ympäri vuoden. Perhoset ovat upean värisiä ja suurimpien siipiväli on yli kymmenen senttimetriä. Lasikatosta tulvivassa valossa, vesiputousten ja eksoottisten kasvien lomassa liitelevät perhoset ovat ihana näky. Perhostalossa ne ovat myös luonnollisen kaltaisessa elinympäristössään. (Butterflyhouse Hofburg Palace s.a.)
Wieniin vaihtoon?
Restauroinnin opiskelijoiden ja henkilökunnan opintomatka Wieniin oli restaurointialaa opiskeleville, kuten myös opettaville, mitä opettavaisin ja mieleenpainuvin kokemus. Wien on vanha eurooppalainen kulttuurikaupunki, jonka arvorakennus- ja -esineaarteisto on suunnaton.
Wienin taideyliopiston konservoinnin ja restauroinnin laitos sopisi erinomaisesti niin restauroinnin opiskelijoidemme vaihtoyliopistoksi kuin opettajavaihdon paikaksi. Vaihtokumppanuuden kehittäminen voisi olla seuraava askel Wienin suuntaan.