OCEANISTA – muoti ja meri

Xamkin kulttuurin koulutusten henkilökuntaa oli kutsuttu tutustumaan Merikeskus Vellamossa 19.4.-29.9.2024 esillä olevan Oceanista-näyttelyn avajaisiin 18.4.2024. Näyttelyn on tuottanut Kansallismuseo ja se perustuu Tanskan kansallisen merimuseon Museet for Søfartin näyttelyyn (Oceanista muoti ja meri s.a.).

Xamkia avajaisissa edustivat Minna Pimiä (vas.), Leena Muotio, Marjo Suviranta, Esko Ahola (emeritus lehtori) sekä Jari-Pekka Muotio.

Näyttelyn avajaisissa oli suuri joukko näytteilleasettajien edustajia, muun muassa Versacen muotitalosta Italiasta (Versacen asuja yläkuvassa). Kansainvälisestikin merkittävän näyttelyn muita näytteilleasettajia ovat muun muassa Chanel, Jean Paul Gaultier, Eilish Macintosh, Thom Browne, Iris van Herpen, Maison Margiela, Moncler, Pierre & Gilles, Philip Treacy, Sumiko Iwakiri, Idaliina Friman ja Anne-Mari Pahkala.

Tanskan merimuseon näyttelyn kuratoinut Royal Danish Academyn apulaisprofessori Marie Mackinney kuvassa yhdessä Versacen edustajien kanssa.

Näyttävää ja tärkeää

Oceanista esittelee muodin meriaiheista historiaa. Esillä on monenlaista mereen liittyvää muotia näyttävistä fantasia- ja iltapuvuista tuttuihin raitakuosisiin neuleisiin ja merimiesmekkoihin. Aikajänne on 1800-luvun loppupuolelta nykypäiviin. Tärkeä osa näyttelyä on meren hyvinvointi ja merten suojelu, joka näkyy esimerkiksi asujen materiaaleissa ja kuoseissa. Inspiraation lähteinä muotisuunnittelijoille ovat olleet niin meriluonto kuin merenkulku.

Näyttelyn avajaispuheen piti Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila. Hän toi esiin puheessaan, että kansallismuseon päätehtävä on tuoda esiin ihmiselämän ja erilaisten kulttuuristen ilmiöiden historiaa. Vastaavasti Merimuseon tehtävänä osana kansallismuseota on tuoda esiin erilaisia mereen liittyviä aiheita ja näkökulmia. Oceanista-näyttely on aihepiiriltään tässä tehtävässä tuore, sillä mereen liittyvää estetiikkaa tai merta luovan työn ja suunnittelun lähteenä ei ole aiemmin käsitelty muotisuunnittelun yhteydessa.

Tanskan merimuseon näyttelyn on kuratoinut Royal Danish Academyn apulaisprofessori Marie Mackinney. Hän nosti kauneutta painottavassa puheessaan esille erityisesti yhden kiinnostavan näyttelyesineen: tatuoidun ihmisihon palan, joka on säilötty säilytysnesteeseen. Tatuoinnit ovat osa merimiesromantiikkaa ja niiden vaikutus näkyy myös monissa näyttelyn puvuissa ja asusteissa (kuva alla).

Mertensuojelusta inspiraatiota

Näyttelyssä on esillä muun muassa Anne-Mari Pahkalan ja italialaisen Caterina Montagnin suunnittelema iltapuku, joka on tehty merestä kerätyistä muovipulloista ja kierrätysmuovista (kuva ylhäällä oik.). Vihreiden kansanedustaja Emma Kari käytti iltapukua Linnan itsenäisyyspäivän juhlissa vuonna 2016. Näyttelyssä on esillä myös monia muita merestä kerätystä jätemateriaalista valmistettuja pukuja. Näyttely haastaakin muotiteollisuutta ympäristöystävällisempään suunnitteluun ja luovaan materiaalin käyttöön. Näyttelyssä myös korostuu käsityötaidon ja luovuuden arvostus.

Seksikkäästä merimiehestä seilori lolitaan

Oceanista-näyttelyn monipuolisuudesta kertoo sekin, että noin 110 vaatteen joukosta löytyy myös erilaisten kulttuuristen ryhmien pukeutumisperinnettä. Edustettuina ovat niin Tom of Finlandin maskuliinista erotiikkaa tihkuvat merimiesvaikutteiset asukokonaisuudet kuin esimerkiksi 1980-luvulla Japanissa alkunsa saaneen, mangaa, animea ja muodin historiaa yhdistelevän lolita-muotisuuntauksen mukainen asu. Kyseisessä asussa merimiesvaikutteet yhdistyvät kiinnostavasti japanilaiseen koulupukuun, seifukuun.

Monipuolista ja ajatuksia herättelevää näyttelyä voi käydä kokemassa ja siitä inspiraatiota hakemassa syyskuun loppuun asti. Xamkin Muodin ja puvustuksen koulutuksen opiskelijoille näyttely on täydellinen opintoretken kohde. Samalla voi ihailla Xamkin uutta uljasta Kotkan kampusta, joka sijaitsee aivan Merikeskus Vellamon vieressä, sekä merellisen kaunista Kotkan kaupunkia.