Opiskelukyky on opiskelijan työkykyä. Opiskelija voi kärsiä opiskelu-uupumuksesta siinä missä työntekijä työuupumuksesta.
Opiskelu-uupumus on opiskeluihin liittyvää stressiä, jossa väsymys, riittämättömyyden tunteet ja kyyninen suhtautuminen opintoihin heikentävät opinnoista suoriutumista.
Kiukkuisuus, kyllästyminen, uniongelmat sekä innostuksen puute ovat merkkejä, että kaikki ei ole kunnossa.
Liikaa kaikkea koko ajan
Opiskelija on itse vastuussa monesta opintoihin liittyvästä asiasta. Opiskelutaitojen ylläpitäminen tai niiden saattaminen ajan tasalle on kuluttavaa ja vaatii töitä.
Kurssisisällöt ja -ilmoittautumiset vaativat aikaa ja perehtymistä, tärkeät päivämäärät pitää muistaa ja ihmissuhteet tulee hoitaa opiskelujen ohessa. Opintoihin pitää keskittyä, asioita täytyy pitää mielessä ja niitä täytyy saada edistettyä. Joskus pitää käydä töissä opintojen ohella.
Kyky hallita omaa aikaa ja johtaa itseään monella tasolla on multitaskaamista parhaimmillaan ja pahimmillaan. Kaikilta näiden yhdistäminen ei onnistu.
Uupumisen oireita voi olla ilman opiskelu-uupumista. Jokaista meitä väsyttää joskus. Oireiden huomiotta jättäminen voi kuitenkin lisätä niitä, ja lievästä uupumisesta voi upota aina vain syvemmälle. Muisti alkaa pätkiä, opiskelut eivät enää suju ja päiväunet eivät tunnu riittävän väsymyksestä palautumiseen. Ihminen on itsensä paras mittari, ja omiin tuntemuksiin tulee suhtautua vakavasti.
Omaan stressitasoon ja sen nousuun kannattaakin siis reagoida ajoissa. Opiskeluun liittyvät tunne- ja olotilat vaihtelevat, mutta jos omat keinot palautumiseen eivät tehoa, ja väsymys on loputtoman tuntuista, pitää hakea apua. Huonoa oloa ei kannata sysätä sivuun, vaan tulee pysähtyä miettimään, mistä se johtuu ja mitä sille voisi tehdä.
Palautumiseen on monia keinoja
Uupumiseen liittyviä haasteita voi toki ennaltaehkäistä ihan perusasioilla: nukkumalla, syömällä ja liikkumalla. Yhteisöllisyys ja muiden kanssa tekeminen tukevat hyvinvointia ja auttavat jaksamaan. Yksin tekeminen monesti lisää asioiden kasaantumista ja stressitason nousua. Alati vaihtuvat ryhmätyökaverit, aikataulujen yhteensovittaminen sekä toisten toimintatapojen jatkuva opettelu ja muistaminen vaativat omanlaistansa palautumista. Ehkä jopa vapaapäivän ja hieman hiljaisuutta.
Palautuminen kuulostaa helpolle, mutta ei sitä aina ole. Omat keinot on hyvä käydä läpi ja hakea tarvittaessa apua matalalla kynnyksellä. Opintojen ympärille saa rakennettua tukiverkon myös opiskeluhyvinvoinnin ja ohjauksen palvelujen avulla.
Jos opintoja on jäänyt rästiin, opintojakson opettajiin kannattaa ottaa yhteyttä. Heillä on usein erittäin hyviä ratkaisuja näihin haasteisiin. Liikkumisen lisäämiseen arjessa saa vinkkejä esimerkiksi liikunnan asiantuntijoilta ja pitkäkestoista keskusteluapua YTHS:ltä.
Tärkeää on myös miettiä, mikä ajaa uupumukseen, ettei toista samaa uudestaan. Ystävien kanssa juttelu on erinomainen keino. Ystävät näkevät arkesi eri tavalla kuin itse, ja huomaavat jos alat kerryttää tekemistä ja kuormitut kaiken suoritettavan alle.