Restaurointialan koulutus kukoistaa kulttuurikaupunki Wienissä – Wienin hurmaa 2

Konservoinnin ja restauroinnin opiskelu Wienissä

Opiskelijat ojentavat tuomisia Suomesta. Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Vierailimme matkan aikana Akademie der bildenden Künste Wien -yliopiston konservoinnin ja restauroinnin laitoksella, jossa meille paikkoja esitteli konservaattori Calin Bohlman.

Keskustelimme myös muutaman muun laitoksella työskentelevän konservaattorin kanssa. Keskustelut nostivat esiin sen koulutustemme saman kaltaisuuden, vaikkakin Itävallassa esineistön ja restauroitavien arvorakennusten määrä on huomattavan suuri. Restaurointialan koulutukseen liittyvät haasteet ja ilonaiheet ovat kuitenkin yhteisiä.

Keskustelimme paljon siitä, että niin Suomessa kuin Itävallassakin on haasteita saada opiskelijoita kädentaitoaloille. Myös valtion rahoitusosuuksista syntyi keskustelua; valtion rahoitusmallia on kiristetty myös Itävallassa.

Lucas Cranachin maalaus yliopiston kokoelmista. Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Yhteisenä ilonaiheena on luonnollisesti se, että opiskelijat työllistyvät hyvin ja vaikuttavat voimakkaasti arvokkaan kulttuuriperinnön säilymiseen. Myös mahdollisesta vaihto-ohjelmasta keskusteltiin. Tätä asiaa viedään jatkossa eteenpäin.

Opiskelijat olivat erittäin kiinnostuneita laitoksen eri osastoilla olevista asiakastöistä, joita meille esiteliin useita. Meillä on ensi keväänä tekeillä muutama restauroinnin opinnäytetyö, joiden kohteiden kaltaisia esineitä näimme myös vierailulla. Opiskelijamme saivat kiinnostavia näkemyksiä ja vinkkejäkin näiden esineiden restauroinnista. Esittelyssä olivat muun muassa 1920-luvulta oleva peliautomaatti sekä elokuvateatterin istuimia.

Laitos on tällä hetkellä väistötiloissa, ja uusia tiloja rakennetaan parhaillaan. Laitoksen tiloissa ei saanut valokuvata restauroitavana olevia töitä asiakastöiden salassa pitämisen vuoksi.

Vierailimme myös Wienin ydinkeskustassa sijaitsevassa taideyliopiston päärakennuksessa, johon on sijoitettu yliopiston mittava ja arvokas taidekokoelma. Harvalla yliopistolla on kokoelmissaan sellaisten mestareiden töitä kuin Hieronymus Bosch ja Lucas Cranach.

Huonekalumuseo

Huonekalumuseon kokoelmaa. Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Wienin huonekalumuseossa vierailu oli todellinen eri aikakausien esineistön ja interiöörien vyöry.

Wienin huonekalumuseossa. Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Museo-opas oli todellinen asiantuntija, sillä hän oli konservaattori itsekin. Hän elävöitti kierrosta kertomalla esineistöön liittyviä tarinoita, ja myös opiskelijoillamme riitti kysyttävää. Kävelimme useassa kerroksessa olevan museon läpi vuosisadasta ja vuosikymmenestä toiseen.

Huonekalumuseon empire-interiööri. Voit klikata kuva suuremmaksi.

Museossa on edustettuna keskiajalta lähtien kaikkien aikakausien ja tyylikausien esineistöä, huonekaluja ja interiööriesimerkkejä. Oheiset kuvat kertovat esineistön runsaudesta. Niin opiskelijamme esittivät runsaasti kysymyksiä esillä oleviin esineisiin liittyen.

1920-luvun julkitilakalusteita. Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Museossa oli esillä myös harvinaisempaa koneistusta, joka kiinnosti kovasti koko ryhmäämme. Esillä oli muun muassa viiluhöylä, jolla oli tehty mosaiikkiviilukoristeita. Museon restaurointimateriaalipankki on laaja ja mielenkiintoinen, ja opiskelijamme tutkivat sitä tarkasti.

Intarsiahöylä.

Wienin hurmaa -artikkelisarja

Xamkin restauroinnin neljännen vuoden opiskelijoiden ryhmä REKV21SP teki 2.-7.10.2024 teki opettajineen opintomatkan Itävallan pääkaupunki Wieniin.

Matkalle osallistuivat Eveliina Ehrling, Anni Hienilä, Jannica Hurnasti, Linnea Hyytiä, Eemeli Kananen, Jasmin Kuttila ja Jasmin Seppälä. Ryhmästä REKV20SP olivat mukana Aurora Garcia ja Kati Kananen. Henkilökunnan edustajina matkalla olivat restauroinnin koulutusvastaava Jari-Pekka Muotio ja restauroinnin opettajat Sanna Pitkäniemi-Toroska ja Diego Carlozzo sekä kulttuurin koulutusten yliopettaja Leena Muotio.

Matka rahoitettiin osin Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön apurahoituksella ja osin Kouvolan taidemuseo Poikilolle tehdyn hyllykköprojektin palkkioilla. Hyllykköprojektista voi lukea Xamk Nextin artikkelista Arvotaidetta säilyttämässä.

Tutustumisesta Wienin kirkkoihin ja katedraaleihin sekä kuninkaalliseen hautakammioon kertoo artikkeli Wienin hurmaa osa 1 – katedraaleja ja kuninkaallisia hautakammioita.

Wienin taidemuseoiden tarjonnasta kerrotaan Next-verkkolehden artikkelissa Wienin hurmaa 3 – Taidevyöry wieniläisittäin.

Wienin matkan palatsi- ja muista kuninkaallisista kohteista kerrotaan artikkelissa Wienin hurmaa 4 – Habsburgien Wien – palatsien loisto ei himmene.

Näistä linkeistä voi tutustua konservoinnin ja restauroinnin laitoksen eri linjoihin:

Conservation – Restoration of Paintings / Sculptures

Conservation – Restoration of Objects – Focus on Wood//historic musical instruments

Conservation – Restoration of Paper / Photographs / Books / Archive Material

Conservation – Restoration of Mural Paintings / Architectural Surfaces

Conservation – Restoration of Modern and Contemporary Art