Taidevyöry wieniläisittäin – Wienin hurmaa 3
Restauroinnin opiskelijoiden koulutukseen kuuluu taidehistorian tuntemus, joten maailman taiteen tunteminen on tärkeä osa ammattitaitoa. Wienin kaikkien vierailtujen taidemuseoiden rakennushistoriallinen kiinnostavuus on toinen tärkeä syy vierailla museoissa. Rakennusten historia, arkkitehtoniset ratkaisut ja interiöörit ovat taideteosten ohella tarkastelun fokuksessa.
Taidehistoriallinen museo
Wienin taidehistoriallisessa museon laajaan kokoelmaan tutumiseen voi tehdä rajoitetussa ajassa vain pintaraapaisun – sellaisen saimme mekin, vaikka vietimmekin museossa kuusi tuntia.
Wienin taidehistoriallinen museon (Kunsthistorisches Museum) sijaitsee loistokkaassa uusrenessanssilinnassa Ringstraßen varrella. Sen rakennutti Itävallan keisari Frans Joosef I vuonna 1891. Arkkitehteinä toimivat Gottfried Semper ja Karl von Hasenauer.
Museon kokoelmat ovat maailman laajimpia ja kansainvälisesti tärkeitä. Niihin kuuluu muun muassa muinaisen Egyptin, antiikin Kreikan, antiikin Rooman sekä keskiajan, renessanssin ja barokin ajan esineistöä taideteoksia. Ohessa on kuvia museon esineistöstä.
Wieniin voisi matkustaa kahdeksi viikoksi tutustumaan pelkästään tähän museoon; saleja on niin valtava määrä. Museokierroksille kannattaa lähteä tukevissa jalkineissa.
Belvederen palatsi
Belvederen palatsi muodostuu kahdesta barokkilinnasta, Ylä- (Oberes-) ja Ala-Belvederesta (Unteres Belvedere). Molemmat linnat on suunnitellut arkkitehti Johann Lukas von Hildebrandt, ja rakennuttajana toimii Eugen Savoijilainen. Palatsikokonaisuus on rakennettu vuosina 1714–1722. (Visit s.a.)
Kyseessä on siis rokokoopalatsi. Nykyisin linnassa sijaitsee Österreichische Galerie Belvedere, jossa vierailimme tähtäimessämme erityisesti Gustav Klimtin maalaukset, ja aivan erityisesti lumoava Der Kuss eli Suudelma.
Taidemuseo tarjoaa paitsi lumoavia interiöörejä, myös laajan kokoelman kuvataidetta aina 1700-luvulta lähtien. Kokoelma painottuu kuitenkin 1800- ja 1900-luvun kuvataiteeseen.
Albertina
Albertina on keskikaupungilla (Innere Stadt) sijaitseva viehättävä rokokoopalatsi, joka on alun perinkin rakennettu taidemuseoksi herttua Albertin taidekokoelmaa varten ja jossa nykyään toimii Wienin modernin taiteen museo.
Museo on nimetty perustajansa, Teschenin herttuan Albert Kasimir von Sachsen-Teschenin (1738–1822), mukaan. (Albertina s.a.)
Albertinassa näimme muun muassa erittäin vaikuttavan Robert Longon näyttelyn, joka keskittyi hänen fotorealistisiin, suurikokoisiin piirroksiinsa.
Albertinassa oli esillä myös laaja retrospektiivi Marc Chagallin maalauksia sekä runsaasti muiden mestareiden töitä Monet´sta Picassoon.
Wienin hurmaa -artikkelisarja
Xamkin restauroinnin neljännen vuoden opiskelijoiden ryhmä REKV21SP teki 2.-7.10.2024 teki opettajineen opintomatkan Itävallan pääkaupunki Wieniin.
Matkalle osallistuivat Eveliina Ehrling, Anni Hienilä, Jannica Hurnasti, Linnea Hyytiä, Eemeli Kananen, Jasmin Kuttila ja Jasmin Seppälä. Ryhmästä REKV20SP olivat mukana Aurora Garcia ja Kati Kananen. Henkilökunnan edustajina matkalla olivat restauroinnin koulutusvastaava Jari-Pekka Muotio ja restauroinnin opettajat Sanna Pitkäniemi-Toroska ja Diego Carlozzo sekä kulttuurin koulutusten yliopettaja Leena Muotio.
Matka rahoitettiin osin Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön apurahoituksella ja osin Kouvolan taidemuseo Poikilolle tehdyn hyllykköprojektin palkkioilla. Hyllykköprojektista voi lukea Xamk Nextin artikkelista Arvotaidetta säilyttämässä.
Lähteet
Albertina s.a. Saatavissa: https://www.albertina.at/ [viitattu 12.12.2024].
Kunsthistorisches Museum Wien s.a. Saatavissa: https://www.khm.at/en/explore/the-museum/the-building/ [viitattu 12.12.2024].
Visit s.a. Saatavissa: https://www.belvedere.at/en/visit (viitattu 12.12.2024].