Tasa-arvopäivät 2024 – Kuinka edistää tasa-arvoa muuttuvassa maailmassa?

Vuosittain järjestettävät Tasa-arvopäivät ovat suurin sukupuolten välisiin tasa-arvoteemoihin keskittyvä tapahtuma Suomessa. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyössä Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ja tasa-arvotoimijoiden verkoston kanssa.

Lisäksi järjestäjänä toimi Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio, joka tukee ja koordinoi Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) erityistavoitteen 4.3 kehittämishankkeita osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon teemoissa.

Vuonna 2024 tapahtuma järjestettiin kymmenettä vuotta ja tapahtuman teemana oli muutos. Tapahtuma kokosi laajasti erilaisia toimijoita yhteen yhteisen aiheen äärelle.

Ajankohtaista tietoa

Tapahtumassa esille nousivat myös ajankohtaiset tutkimukset aiheeseen liittyen. Tässä listattuna kolme ajankohtaista tietoa tarjoavaa raporttia tai tutkimusta.

Peking +30 – Naisten ihmisoikeudet edellytyksenä kestävälle rauhalle -raportti on Naisjärjestöjen keskusliiton koordinoima varjoraportti Pekingin toimintaohjelman toteutumisesta Suomessa. Siinä käydään läpi, kuinka naisten ja tyttöjen oikeudet toteutuvat Suomessa yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Raporttiin pääset tästä: Peking +30 -kansalaisjärjestöraportti – Naisjärjestöjen Keskusliitto

Euroopan tasa-arvo-indeksi on Euroopan tasa-arvoinstituutin (EIGE) kehittämä mittari sukupuolten tasa-arvon edistymisen mittaamiseksi EU:ssa. Vuoden 2023 tuloksiin pääset tästä: Gender Equality Index 2023: Towards a green transition in transport and energy | European Institute for Gender Equality

Tilastokeskus tarjoaa kattavasti tietoa aiheesta. Verkkosivuille pääset tästä: Sukupuolten tasa-arvo | Tilastokeskus

Hankkeet muutoksen edistäjinä

Tapahtumassa käytiin paneelikeskustelu, jonka aihe oli ”Hankkeet muutoksen edistäjinä”. Keskusteluun osallistui monialainen joukko erilaisia toimijoita. Keskeistä keskustelussa noussutta oli, että jokainen voi toiminnallaan edistää tasa-arvoa ja se jos jokin on äärimmäisen arvokasta. Lisäksi erilaisten hankkeiden merkitys tasa-arvon edistäjinä kasvaa entisestään nyt ja jatkossa.

Tasa-arvoa voi myös edistää jokaisessa hankkeen vaiheessa, ideointivaiheesta toiminnan raportointiin. Ihanteellisessa tilanteessa tasa-arvo on huomioitu jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, näin sen toteutuminen käytännössä voi olla helpompaa.

Käytännön esimerkkeinä keskustelussa nousi myös uusien menetelmien kehittäminen ja tiedon tuottaminen.

Lopuksi

Osallistujan näkökulmasta tapahtuma tarjosi loistavan mahdollisuuden kuulla ajankohtaisesta kehittämis- ja tutkimustyöstä liittyen tasa-arvoon. Lisäksi se loi mahtavan tilaisuuden verkostoitua.

Elämme ajassa, joka kehittyy ja sisältää paljon muutoksia. Kyseinen aika on kuitenkin mahdollisuus luoda uutta. Maailma menee eteenpäin, joten tarvitaan myös uusia keinoja edistää tasa-arvoa ja edistää yhä erilaisempien ihmisryhmien oikeuksia.

Paneelikeskustelusta erityisen hyvin mieleeni jäi keskustelu, jossa keskusteltiin siitä, keksitäänkö pyörää uudelleen, jos hankkeissa kokeillaan jo aiemmin kokeiltuja käytäntöjä. Vastaus oli yksinkertaisesti ei. Mikäli jokin ei juuri nyt toimi, voi maailma olla vastaanottavaisempi tulevaisuudessa. Mitään ei kuitenkaan tiedä, ennen kuin on kokeillut. Tarvitaan siis rohkeutta kokeilla uusia käytäntöjä ja rohkeutta pohtia asioita uusilta näkökulmilta.

Kuten jo aiemmin mainittua, jokainen meistä voi toimia tasa-arvon edistäjänä. Ei tule siis vähätellä omaa merkitystään osana muuttuvaa maailmaamme vaan olla rohkeasti osa sitä.

Pin It on Pinterest