Uskallamme väittää, että jokainen meistä on jollain tapaa luova ja haluaa tehdä jotain luovaa elämässään. Luovuus on hauskaa! Haasteena on, että jostain syystä lapsena kouluun mennessä tämä luovuuden määrä alkaa useilla meistä kaventua. Vai milloin viimeksi olette pitäneet työpäivän aikana palaveria metsässä leikkien? Työpäivän aikana lähes kaikki meistä kohtaavat haasteita. Toiset saattavat masentua haasteen keskellä ja toiset miettivät, että olisinpa tarpeeksi luova tämän haasteen ratkaisemiseen.
Luovuus on jokaisessa asuva myllynkivi, loppumaton ajatusten jauhomo, josta riittää ammennettavaa lähes loputtomasti.
Loppujen lopuksi, yksi oiva keino lisätä luovuutta on vaan päättää olla luova. Tämänkaltainen päätös voi helpottaa elämää sekä arjessa että työelämässä. Kun ihminen on päättänyt viimein tituleerata itsensä luovaksi, eteen tulevat ongelmat voivat myös tuntua helpommilta ratkoa. Ihminen ei enää näe pelkkiä haasteita, vaan mahdollisuuksia, joita voi luovasti ratkaista. Luovuus on jokaisessa asuva myllynkivi, loppumaton ajatusten jauhomo, josta riittää ammennettavaa lähes loputtomasti. On olemassa työkaluja luovuuden edistämiseksi ja luovien töiden tuottamiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi mind map, Edward De Bonon kuusi ajatteluhattua, kyseenalaistava ajattelu ja Lean Canvas. Ajoittain – ja varsinkaan – kun ei ole aivan pakko olla luova, vaan mieluummin olisi luova omasta ilosta, tällaisia työkaluja ei innosta käyttää.
Ole laiska
Onneksi luovuus on voimavara, josta voi ammentaa myös varsinaisesti työskentelemättä ilman suuria ponnisteluja. Luova laiskuus on miellyttävä tapa lähestyä käsillä olevaa ongelmaa. Jotkut voisivat puhua taustalla jylläävästä alitajunnasta, ja se voi aivan hyvin pitää paikkaansa. Luovana laiskana voi helposti onnistua yllättämään itsensä luovuuden uusilla voimilla.
Ennen laiskaksi heittäytymistä, määritä ensin luovuudellesi rajat. Rajojen määrittäminen helpottaa luovuutta ohjautumaan kohti haluttua tulosta. Liian laveilla rajoilla haluttuja luovuuden kukkasia on hankala poimia edes järjestelmällisesti edellä mainittuja työkaluja käyttäen. Oiva esimerkki tilanteesta ja rajoista, joissa luovaa laiskuutta voi hyödyntää on esimerkiksi vapaaehtoisesti artikkelin kirjoittaminen työpaikan julkaisukanaviin – aiheena luovuus ja ideointi ja tekstin pituus 1-2 sivua.
Luovan laiskuuden voimakkaat työkalut ovat oikeastaan niin helppoja käyttää, että luultavasti jo niiden listaaminen ilman syvempää tarkastelua johdattaa ymmärtämään, mitä ne ovat. Kun ajatuksesi eivät pirskahtele luovuutta räiskyen ja on mahdollisuus olla laiska, kokeile näitä keinoja pakottamisen sijaan:
- Jätä tehtävä kesken ja tee sen sijaan jotain muuta.
- Ota päiväunet.
- Mene keittämään kahvit tai vielä parempi, mene kahvilaan kahville.
- Poistu toimistosta/kotoa ja hae uutta näkökulmaa työhösi perehtymättömältä.
- Lähde kävelylle.
- Meditoi.
- Käynnistä pelikonsoli ja haasta pomo änäriotteluun.
Nämä ovat tehokkaiksi koettuja menetelmiä, joiden kokeiluun vilpittömästi rohkaisemme. Luovuus on ehtymätöntä ja kaikkien tavoitettavissa. Pakottamisen sijaan sille voi antaa aikaa ja mahdollisuuden löytää itsensä ulos.