Tulevaisuus ja siihen liittyvät monimutkaiset kiemurat ovat meiltä suurimmaksi osaksi hämärän peitossa. Ennakointitieto auttaa meitä kuitenkin jonkin verran hahmottelemaan erilaisia mahdollisia tulevaisuuksia sekä niihin liittyviä potentiaalisia mahdollisuuksia – ja toisaalta myös varjostavia uhkakuvia. Lähes varmana voidaan pitää sitä, että moni asia tulee muuttumaan tulevaisuudessa toisenlaiseksi. Hyvin suurella todennäköisyydellä muutoksen tahti myös kiihtyy jatkuvasti, kun esimerkiksi teknologia kehittyy aina vain hurjemmilla loikkauksilla.
Suomalaisten nuorten tulevaisuususkosta on keskusteltu paljon viime vuosina (ks. esim. Kiilakoski 2022 ja Lasten ja nuorten säätiö & Evry 2022). Omassa työssäni olen ollut mukana kehittämässä ja toteuttamassa nuorille suunnattua tulevaisuusvalmennusta, jossa perimmäinen tavoite on juuri tulevaisuusajattelun ja -uskon vahvistaminen. Valmennuksessa tulevaisuususkoa ei vahvisteta mahdollisten uhkakuvien olemassaoloa kieltämällä (tämä olisi varmasti erittäin tehokas tapa tyrehdyttää kenen tahansa into keskustella tulevaisuudesta), vaan pyrkimällä löytämään uhkakuvien rinnalle myös mahdollisuuksia. Keskeinen tavoite on ylipäätään ajatus siitä, että meidän on mahdollista vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus lopulta muodostuu.
Hyvät työllistymismahdollisuudet luovat uskoa tulevaisuuteen
Tulevaisuusvalmentajan näkökulmasta Kymenlaakson tulevaisuusverstas -tapahtuma tarjosi monipuolisen katsauksen nuorten tulevaisuuskuviin pitovoimaisesta Kymenlaaksosta. Painotuksena tapahtumassa oli erityisesti tärkeä työllistymisen näkökulma, joka onkin usein yksi keskeisimpiä elementtejä, kun pohditaan pitovoimaista tulevaisuutta. Tiivistetysti voi todeta, että jos alueella on hyvät edellytykset sekä töiden saamiselle että niiden tekemiselle, muun elämän on lähes automaattisesti helpompi rakentua siihen ympärille.
Ensinnäkin tulevaisuusverstaassa on kartoitettu nuorten työllisyyteen liittyviä heikkoja signaaleja, jollaisiksi on tunnistettu esimerkiksi digitaalisuus ja tekoäly sekä vihreä siirtymä. Verstaassa on myös tunnistettu haasteita nuorten ja työnantajien kohtaamisessa. Nuorilla saattaa olla esimerkiksi erilaisia elämäntilanteita tai -arvoja, jotka eivät välttämättä kohtaa työelämän odotusten kanssa.
Toisaalta voi myös olla, että työnantajat eivät osaa hyödyntää nuorilla olevaa monipuolista osaamista. Aktiivinen vuoropuhelu ja ymmärryksen hakeminen näiden osapuolten välillä on varmasti tärkeää. Ratkaisuiksi tähän on verstaassa ehdotettu muun muassa yritysten nuorille järjestämiä tulevaisuuspäiviä sekä suoraa viestintää työnantajilta nuorille, jotka kuulostavat oikein kannatettavilta ajatuksilta.
Nopea muutos haastaa niin työelämää kuin työntekijöitäkin
Kaikki edellä mainitut asiat ovat herättäneet runsaasti keskustelua myös meidän vetämissä tulevaisuusvalmennuksissa. Isot ilmiöt kuten esimerkiksi digitalisaatio tai ilmastonmuutos varmasti muokkaavat toimintaympäristöjä uuteen uskoon ympäri maapallon. Vanhoja työpaikkoja tulee tämän myötä katoamaan ja toisaalta niiden tilalle voi avautua ihan uudenlaisia mahdollisuuksia. Osittain näitä isoja muutoksia voi olla haastava ennakoida ja ne saattavat tapahtua joskus hyvin nopeallakin aikataululla. Esimerkkeinä tästä voisi olla vaikkapa globaali koronapandemia tai Venäjän aloittama hyökkäysota Ukrainassa.
Toisaalta ehkä enemmän suoraan työntekijään itseensä kohdistuvina heikkoina signaaleina tulevaisuusverstaassa on listattu muun muassa mielenterveyden haasteet sekä työn merkityksellisyys. Jatkuva, ajoittain nopeakin muutos ja siihen sopeutuminen voi aiheuttaa haasteita mielenterveyden ja jaksamisen suhteen, monien muiden tekijöiden ohella. Tähän on syytä reagoida jo ennaltaehkäisevästi myös työelämässä. Toisaalta on syytä olla huolissaan esimerkiksi siitä, että muuttuva ympäristö asettaa kovia vaatimuksia, joiden perässä voi olla haastavaa pysyä. Toisaalta taas isoihin muutosilmiöihin liittyy monia kysymysmerkkejä ja suoranaisia uhkakuvia, jotka aiheuttavat helposti toivottomuutta ja näköalattomuutta.
Jaksamiseen ja oman paikan löytämiseen liittyvät ajatukset ovat olleet paljon läsnä nuorten tulevaisuuspohdinnoissa myös omissa valmennuksissamme. Olemme tunnistaneet saman asian, joka tulevaisuusverstaassakin on puhututtanut: nuoret kaipaisivat kipeästi kohtaavaa tukea ja ohjausta tulevaisuuteen liittyvien epävarmuuksien ja kysymysten äärellä. Koska on fakta, että tulemme jatkossa kokemaan entistä suurempia muutoksia entistä nopeammalla tahdilla, tämän tuen ja ohjauksen tarve tulee aina vain lisääntymään.
On erittäin merkittävä yhteiskunnallinen kysymys, miten pystyisimme tarjoamaan erilaisia ohjauspalveluita niin, että mahdollisimman suuri osa ihmisistä löytää itselleen mielekkään polun tulevaisuuden muutoksista huolimatta. Ainakin itse toivon, että tähän vaativaan tehtävään löytyy yhdessä tekemisen tahtoa niin poliitikoilta, työnantajilta kuin ihan meistä jokaiselta.