Yhteisöllisyyden vahvistaminen vahvistaa koko korkeakoulua
Kun puhutaan yhteisöllisyydestä, moni mieltää siihen yhteiset kahvihetket tai iltapäiväbingot. Yhteisöllisyys on muutakin. Joillekin yhteisöllisyys on sitä, että palavereissa tai ryhmätyöskentelyssä voi jakaa myös vapaamuotoisia asioita. Vaihtaa kuulumisia, näyttää hassuja videoita ja kertoa mitä tapahtui viikonloppuna. Toisia tämä epävirallinen vuorovaikutus ei kiinnosta lainkaan. Työssä ja opiskeluissa keskitytään itse asiaan, ja yhteenkuuluvuuden tunne syntyy arvostuksen kokemuksesta. Siitä, että voi omalla panoksellaan tuoda jotain lisää yhteiseen tavoitteeseen. Yhdessä tekeminen ja oppiminen muilta luovat yhteisöllisyyttä ja me-henkeä.
Opiskelu- ja työyhteisön vahvuutena toimiva yhteisö auttaa ennakoimaan toimintaympäristön muutoksia ja uudistamaan omaa toimintaa. Yhteisöllisyyden kehittämisellä vahvistetaan hyvinvointia, jaksamista ja iloa. Tällöin arki on riittävän ennustettavaa ja selkeää: kaikki tietävät, miksi ovat tässä yhteisössä ja mikä heidän tehtävänsä on. Yhteisö tukee vastoinkäymisissä, ja näin jokaisella on mahdollisuus välttyä syrjäytymästä ja saada onnistumisen kokemuksia.
Toimiva yhteisö syntyy yhteisvoimin
Yhteisöllisyys rakentuu sisältäpäin ja arjessa pienissä käytännöissä ja kohtaamisissa. Yhteisöllisyys ei synny itsestään, vaan jokainen osallistuu korkeakoulussamme sen rakentamiseen. Se ei synny myöskään määräämällä tai pakottamalla. Se tarvitsee päivittäisiä kohtaamisia, keskustelua ja yhteistä tekemistä. Yhteisöllisyys tekee jokaista näkyväksi ja arvokkaaksi.
Korkeakoulussa me-henki näkyy esimerkiksi toisten auttamisena ja reiluutena. Se on turvallinen tila, jossa ei tarvitse jännittää. Samalla yhteisöllisyys tukee oppimista: kun on mokailun salliva ja hyväksyvä ilmapiiri, uskalletaan kokeilla ja onnistua yhdessä.
Yhteenkuuluvuus edellyttää tekoja – jatkuvasti!
Vietimme Xamkissa yhteisöllisyyden viikkoa syyskuussa. Viikon aikana haastoimme xamkilaisia toteuttamaan me-henkeä vahvistavia tekoja muille yhteisön jäsenille. Oli bingoa, yhteisjumppaa tai vain toisten huomioimista viikon aikana. Teemaviikko muistutti xamkilaisille myös yhteisöllisyyden tärkeyttä.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että pelkät teemaviikot eivät itsessään ole avain ja ratkaisu kaikkeen. Tekoja yhteisön eteen täytyy tehdä toistuvasti. Jokainen siis osallistukoon oman ison tai pienen yhteisönsä sosiaaliseen toimintaan ja toteuttakoon yhteisöllisyyttä omien kykyjensä ja jaksamisensa mukaan.