Xamkista kesäkouluun osallistui yhdeksän opiskelijaa, joista kaksi oli yamk-opiskelijoita ja seitsemän Xamkin työntekijää, jotka ovat joko tekemässä väitöskirjaa tai ovat aloittelevia tutkijoita.
Senior Summer School piti sisällään Master Class -luentoja sekä Science Factory -työpajoja, joiden tavoitteena oli edistää verkostoitumista ja yhteistyötä INGENIUM-allianssin jäsenten välillä ja tarjosi ainutlaatuisen poikkitieteellisen kattauksen sekä monipuolisen asiantuntijuuden yhdistämisen osallistujien kesken.
Master Class -luennot
Master Class -luennoilla paneuduttiin monipuolisesti varsinkin tutkimustyön eri näkökulmiin. Hyvinvointiin ja teknologiaan painottuvista luentosisällöistä sai inspiraatiota ja ideoita poikkitieteelliseen ja monitieteiseen yhteistyöhön ja hankkeisiin.
Oman alansa huippututkijoiden kuten apulaisprofessori Massimo Busceman (University of Colorado, Denver, USA) luento algoritmeistä, tekoälystä sekä neuroverkoista valaisi niiden tuomia mahdollisuuksia sekä käyttötapoja muun muassa lääketieteessä diagnostiikassa sekä rikollisjärjestöjen valta- ja vaikutussuhteiden analysoinnissa.
Irlantilaisten Catherine Murphyn ja Oonagh O’Brienin (Munster Technology University) luennoilla tutustuttiin käyttäytymismalleihin, tunteisiin sekä teknologian terveeseen käyttöön kyberpsykologian näkökulmasta.
Interaktiivisen workshopin aikana tutkailtiin myös uusien ja terveiden teknologian käyttötapojen oppimista, joka oli hyvin mielenkiintoista.
Myös professori Marco Catanin (King’s College, Lontoo, UK) neuroanatomiaa ja mielenterveyttä syväluotaava luento oli mieleenpainuva. Ihmeelliset aivomme, niiden toiminta ja toisaalta myös toimimattomuus ovat kiehtova ja alati uusia näkökulmia tarjoava tutkimuskohde.
Catani esitteli muun muassa aivojen välittäjäaineisiin liittyvää tutkimustietoa sekä myeliinin vaikutusta aivoihimme ja niiden väistämättömään surkastumiseen. Catani kiteytti napakasti, että “mielenterveys on enemmän kuin vain sairauden puuttumista: se on prosessi, jota tulee pitää yllä, jotta se voi kukoistaa.”
Apulaisprofessori Silvia Capellinon (University of Duisburg-Essen) psykoneuroimmuniteettia käsittelevä luento tarjosi näkökulmia hyvinvoinnin ylläpitämiseen hermostomme näkökulmasta. Patologiset olosuhteet (kuten stressi) voivat johtaa neuroimmuunijärjestelmän välisen vuoropuhelun vioittumiseen. Kun sairastumme, neuroimmuunijärjestelmämme pyrkii korjaamaan vioittunutta tilannetta ja saavuttamaan tasapainon. Siksi sairastuessamme elimistömme ansaitseekin kiitosta siitä, että se toimii.
Psykologian professori Antonella delle Faven (University of Milano) luennolla käsiteltiin positiivisen psykologian näkemyksiä onnellisuudesta sekä sen määritelmästä. Luennolla tulivat esiin niin YK:n, että WHO:n kestävän kehityksen tavoitteet mielenterveyden ja hyvinvoinnin osalta. Hieman kriittisenkin Delle Faven mielestä WHO:n hyvinvointimääritelmästä esiin nousevat valmistaminen, tekeminen ja työnteko, mutta minne on jäänyt pelkkä oleminen?
Science Factory
Science Factory käynnistyi maanantai-iltapäivänä Parco Villa De Riseisissä Pescarassa. Opiskelijat jaettiin noin kymmenen hengen tiimeihin, joiden tehtävänä oli rakentaa puolentoista tunnin aikarajan puitteissa pahvista ja muista annetuista materiaaleista vene, jolla lopuksi kisattiin muiden joukkueiden veneitä vastaan. Veneet tuli myös nimetä ja niille oli suunniteltava logo.
Oli palkitsevaa ja vähän yllättävääkin huomata, miten moni pahviveneistä itse asiassa pysyi pinnalla Adrianmeressä koko kisan ajan! Hauska ryhmäytymisiltapäivä loi hyvän pohjan viikon mittaiselle intensiiviselle Science Factory -työskentelylle.
Tiistai-iltapäivällä ryhmät pääsivät jo hieman pohtimaan aihetta tutkimushanke-ehdotukselleen kaikille yhteisesti annetun teemavalikoiman puitteissa. Tämä osoittautui positiiviseksi haasteeksi, sillä tiimin jäsenet edustivat eri aloja ja tietenkin aiheen haluttiin olevan sellainen, että jokaisen vahvuusalueet pääsisivät sen parissa oikeuksiinsa.
Toden teolla projektin parissa työskentely alkoi keskiviikkona, ja perjantaina Science Factory huipentui hanke-ehdotusten esittelyyn auditoriossa sekä voittajajoukkueen julkistamiseen. Tässäkin osiossa Xamkilaiset olivat kunniakkaasti esillä ja rohkeasti esittelemässä omien ryhmien aikaansaannoksia.
Science Factoryn parasta antia oli työskentely kansainvälisissä monialaisissa tiimeissä. Oman työn näkökulmasta oli kiinnostavaa ja hyödyllistä saada tarkastella tuttuja tai hieman tuntemattomampia aiheita miltei kymmenen eri maan perspektiivistä ja sitä kautta nähdä, millaisia aiheeseen liittyviä haasteita ja toimivia käytäntöjä muualta Euroopasta löytyy. Jokainen ryhmän jäsen pyrki tuomaan mukaan oman asiantuntijuutensa ja tämän kautta moni varmasti ymmärsi, että kuinka paljon erilaista yhteistyötä ja erilaisia verkostoja on mahdollista toteuttaa, ympäri Euroopan.
Yhteisöllistä oheisohjelmaa
Osallistujia hemmoteltiin myös läheiselle viinitilalle järjestetyllä retkellä. Kauniilla Tenuta Tre Gemme -viinitilalla vieraillessamme oli viikon kuumin päivä, 38 astetta, joten viinipullojen kylkien lisäksi hikipisaroita valuttivat ainakin pohjoisen INGENIUM-osallistujat.
Onneksi viinikellarissa oli viileämpää. Saimme nimittäin kierroksella tutustua tilan historian lisäksi viinin valmistukseen, ja toki pääsimme viinejä myös maistelemaan pienen purtavan kera. Tämäkin tapahtuma lisäsi yhteishenkeä, ja kaiken kaikkiaan juuri yhteishenki ja vuorovaikutus ovatkin INGENIUM-päiviä hyvin kuvaavia termejä.
Sää suosi meitä osallistujia niin että hellettä riitti joka päivälle. Chietin kampuksen luentosalissa oli onneksi kuitenkin viileämpää. Maistuvaa lounasta ja kahvittelua herkkupaloineen italialaiseen tyyliin saimme nauttia luentosalin läheisellä katetulla käytävällä, uusien tuttavuuksien kanssa päivän antia reflektoiden. Järjestelyt saivat muutenkin olomme tuntumaan tervetulleiksi. Magnifico!
INGENIUM-verkosto tarjoaa jatkossakin hienoja mahdollisuuksia sekä Xamkin opiskelijoille, että henkilöstölle. Kannustamme lämpimästi hakemaan mukaan seuraavilla hakukierroksilla!