Opiskelijatiimejä palkittiin Ideamessuilla

Ideatiimien esittelyosastoja oli paikalla 13. Ideamessut olivat osa Ideajalostamo Kymenlaakso -hankkeen Ideat itämään! -tapahtumaa, jossa kuultiin inspiroivia tarinoita ideoiden ja innovaatioiden sinnikkäästä eteenpäin viemisestä.

Kuvia opiskelijoiden tuottamista prototyypeistä: Calm Cube rauhallisen työskentelyn tilan varaussovellusproto. Voit klikata kuvan suuremmaksi.

”Koska innovaatiot eivät kehity itsestään, on luovuutta ja ideointia kannustavan kulttuurin rakentaminen nostettava keskeiseksi arkiarvoksi ammattikorkeakoulumme sisällä ja varsinkin täällä Kymenlaaksossa”, kertoo Ideasta innovaatioon – opintojakson opettajana jo vuosia toiminut lehtori Kirsi Soulamo.

”On äärimmäisen tärkeää kannustaa opiskelijoita ottamaan käyttöön luovuuttaan ja toteuttamaan ideoitaan käytännössä, eikä vain tyytyä jonkun toisen tarjoamiin ratkaisuihin”, Soulamo jatkaa.

Ideasta innovaatioon opintojaksoon on yhdistetty luontevasti Xamkin TKI-toiminta, sillä opintojaksolla toisena opettajana toimineen TKI-asiantuntija Tiina Savallammen päivätyö painottuu muun muassa yritysten kehittämiseen luovuuden ja muotoilun menetelmien avulla.

”Tällä hetkellä kehittämishankkeissa, joissa työskentelen, käsitellään innovaatiotoimintaa, kestävää kehitystä sekä uusia teknologioita. Oli luontevaa tuoda myös näihin liittyviä näkökulmia kurssin sisällöiksi ja inspiraatioksi”, Tiina summaa.

Ideamessuilla nähtiin arkea helpottavia tuoteideoita sekä ratkaisuehdotuksia globaaleihin ongelmiin

Opiskelijatiimien ideat vaihtelivat globaalien haasteiden ratkaisuista omaa lähiympäristöä parantaviin tuotteisiin ja palveluihin sekä sosiaalisten innovaatioiden ituihin.

Kuvia opiskelijoiden tuottamista prototyypeistä: yksi versio Mug Buddy’s -mukinsuojuksen protosta.

Ideoita esiteltiin videoiden ja erilaisten visualisointien sekä käsin kosketeltavien prototyyppien avulla. Prototyypin tarkoitus on havainnollistaa ja konkretisoida ideaa, jotta hänkin, joka tutustuu ideaan ensimmäistä kertaa, saisi siitä heti hyvän ymmärryksen ja pystyisi jopa testaamaan ideaa käytännössä.

Testaus on tärkeä vaihe tuote- ja palvelukehityksessä. Sen avulla saadaan kerättyä käyttäjäpalautetta sekä huomataan mahdolliset virheet ennen kuin tuote etenee kehityspolulla eteenpäin. Virheiden löytäminen tässä vaiheessa säästää kustannuksissa.

Kuvia opiskelijoiden tuottamista prototyypeistä. Vasemmalla Calm Cube rauhallisen työskentelyn tilan varaussovellusproto. Oikealla yksi versio Mug Buddy’s -mukinsuojuksen protosta.

Ideamessujen päätteeksi parhaita opiskelijatiimejä myös palkittiin.

Girls Night -tiimin jäsenet Sanna Näre, Emil Malo, Sonja Pitkänen ja Salla Schwartz etenivät erittäin määrätietoisesti oman ideansa ja konseptinsa kehittämisessä. Palkinnoksi he saivat Xamk-hupparit.

”KriisiKamut -idean pyrkimyksenä on ollut lisätä tietoisuutta nuorten mielenterveyskriisistä”, tiimin jäsenet kertovat.

Kuvassa palkittu tiimi Girls Night eli Sanna Näre, Emil Malo, Sonja Pitkänen ja Salla Schwartz esittelemässä KriisiKamut -ideaansa Ideamessuilla (kuva: Kirsi Soulamo)

”KriisiKamut menevät festivaaleille ja haluavat siellä nuoriin vetoavalla ständillään ja ammattilaiskumppaneiden kanssa muistuttaa nuoria festivaalikävijöitä sekä heidän läheisiään siitä, että yksin ei tarvitse, eikä pidä jäädä. Jokainen on tärkeä”, jatkavat tiimiläiset ideansa kuvailua.

Idean palkitsi Ideajalostamo Kymenlaakso -hankkeen tiimi yhdessä puhujavieraana olleen Dribla Oy:n kanssa.

Kymen Innovaatioyhdistys puolestaan palkitsi PRE-IdeaKymi-kunniakirjalla yhden opiskelijatiimin. Kolmen Kopla -nimisen tiimin palkittu opiskelijainnovaatio on Burnout Protection -järjestelmä, jonka ideointiprosessia tiimin jäsenet kuvaavat seuraavasti:

”Meidän ideamme Burnout Protection järjestelmäinnovaatiosta syntyi Xamkin Ideasta innovaatioon -kurssilla, jossa muodostimme ryhmät ja aloitimme ideoimisen yhdessä. Aluksi keskityimme kolmeen ongelmaan, joista yksi oli ihmisten jaksaminen työelämässä. Tämän jälkeen syvennyimme ongelmaan ja tutustuimme tarkemmin työuupumukseen Suomessa.”

”Erään ryhmäläisemme ehdotuksesta saimme idean yhdistää kauppojen asiakastyytyväisyyteen liittyvä ’hymynaama’ nappula työntekijöiden uloskirjausjärjestelmään. Tällä tavalla työnantaja voisi seurata työntekijöidensä jaksamista ajantasaisesti jopa päivätasolla.”

Kuvassa Kolmen Kopla opiskelijatiimi. Keskellä Rasmus Sipola, Nea Kittilä ja Viivi Kilkki. Oikealla Kymen Innovaatioyhdistyksen puheenjohtaja Markku Merovuo ja vasemmalla varapuheenjohtaja Markku Saari (kuva: Annika Salmi)

”Idean taustalla ei ollut työntekijän syyllistäminen, vaan tarkoitus oli tarjota työnantajille työkalu, jonka avulla he voisivat parantaa työpaikkansa olosuhteita. Tutkimuksiemme mukaan burnoutin taustalla ei useimmiten ole ongelma työntekijässä itsessään, vaan enemmänkin työympäristössä.”

”Halusimme yhdistää Burnout Protection -järjestelmän uloskirjausten yhteyteen, jotta jaksaminen voitaisiin yhdistää yksilötasolle ja työnantajat osaisivat puuttua työntekijöidensä ongelmiin ajoissa. Paras keino burnoutin torjuntaan on ennaltaehkäisy, ja siksi on tärkeää puuttua ongelmiin ennen kuin ne pääsevät eskaloitumaan.”

”Emme ole vielä miettineet, että veisimme ideaa eteenpäin, mutta ideamessujen jälkeen olemme sitä hiukan porukassamme miettineet. Saa nähdä, mihin suuntaan se vie. Kokonaisuudessaan idea oli onnistunut, ja koko prosessi oli hyvin mielekästä ja palkitsevaa tekemistä.”

Lähteet

Ideajalostamo Kymenlaakso -hanke tukee yrityksiä, keksijöitä ja yrittäjiksi aikovia jalostamaan ideoitaan ja keksintöjään tuottavaksi liiketoiminnaksi. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama Kymenlaakson liiton myöntövaltuudella.

Kymen Innovaatioyhdistys ry kehittää kymenlaaksolaista innovaatiotoimintaa muun muassa IdeaKymi-kilpailun sekä yritysvierailujen avulla.