Selkokirjallisuuden lukupiiri – Kohti innostavia lukuhetkiä

Selkokieli palvelee monia

Kuva: Selkokeskus. Selkokielestä hyötyy yhä useampi suomalainen.

Selkokieli on nimensä mukaisesti selkeämmin ymmärrettävää kieltä. Selkokeskuksen laatiman selkokielen tarvearvion (2019), mukaan joka 10. suomalainen tarvitsee selkokieltä.

Lisäksi keskuksen mukaan selkokielestä hyötyvät ihmiset, joiden kielitaidon puutteet vaikeuttavat arjen tilanteita, opintoja ja työelämästä selvitytymistä sekä yhteiskunnan toimintaan osallistumista.

Selkokirjallisuuden lukupiiri

Selkokieli voi myös tarjota myös lukuiloa ja onnistumisen kokemuksia. Tästä hyvä käytännön esimerkki on Selkokirjallisuuden lukupiiri.

Menetelmä on kehitetty Selkokeskuksen Lukuiloa lukijoille –hankkeessa (2022-2023). Hankkeessa tuotettiin kyseisen mallin lisäksi materiaaleja toiminnan tueksi.

Selkokeskus kuvailee lukupiirin olevan  toimintaa, jossa luetaan selkokirjoja ja keskustellaan niistä yhdessä. Lukupiirien tarkoituksena on innostaa heikosti lukevia nuoria ja aikuisia lukemisen pariin ja parantaa lukutaitoa kirja kerrallaan.

Selkolukupiirejä voidaan pitää esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa ja muussa lukutaitotyössä selkokieltä tarvitsevien ihmisten parissa.

Tällä hetkellä selkokirjallisuuden lukupiirejä järjestetään laajasti eri puolilla Suomea. Erityisesti kirjastot ovat ottaneet mallin hyödynnettäväkseen.

Kokeilu Mikkelissä – kokeilusta pysyväksi osaksi toimintaa

Kuva: Henna Rämä. Kirjavalikoimaa Mikkelin selkokirjallisuuden lukupiiristä.

Mikkelissä lukupiiritoiminnan käynnisti Helper – Kestäviä työllistymispolkuja maahanmuuttaneille –hanke yhteistyössä Mikkelin seutukirjaston kanssa. Kokeilu kesti syyskuusta joulukuuhun vuonna 2024.

Lukupiiri oli ensimmäisestä kerrasta lähtien hyvin suosittu ja ryhmän toiminta painottui osallistujien esittämille toiveille. Jokainen osallistuja sai valita itselleen kirjan, jota luki kotona, mutta ennen kaikkea lukupiirissä luettiin yhdessä.

Kerroilla luettiin muun muassa selkosanomia, selkokirjoja sekä Opike-verkkosivun tuottamia materiaaleja. Opike tuottaa oppimateriaaleja erilaisille ja lähtee ajatuksesta, että kaikilla ihmisillä iästä ja elämäntilanteesta, kehitys- tai puhevammasta riippumatta pitää olla mahdollisuus oppia uutta.

Havaintojen perusteella saatiin paljon tietoa siitä, että toiminnalle on selkeä tarve. Lisäksi toiminnasta saatiin laajasti positiivista palautetta.  Näiden tietojen pohjalta, Mikkelin seutukirjasto aikoo jatkaa toimintaa myös kokeilun jälkeen toiminnasta kiinnostuneiden vapaaehtoisten ohjaajien voimin.

Kannattaa kokeilla!

Tämä loistava menetelmä kannustaa lukemaan ja tarjoaa onnistumisen kokemuksia lukemisen äärellä sekä edistää palveluiden saavutettavuutta.

Vaikka kyseessä on valmis menetelmä, antaa toimintaa tukeva opas vapauden järjestää juuri sellaista toimintaa kuin kyseinen kohderyhmä kullakin hetkellä toivoo. Tämä tukee sitä, että lukupiiri voi tukea yhä useampia henkilöitä.

Jos haluat kokeilla menetelmää, kannattaa rohkeasti kysyä esimerkiksi Selkokeskukselta vinkkejä tai selvittää, onko alueellasi jo samanlaista toimintaa.

Iloisia lukuhetkiä!

Lisätietoja menetelmästä

Selkokirjallisuuden lukupiiri: Selkokeskus – suomeksi » Selkokirjallisuuden lukupiiri

Lähteet

Selkokirjallisuuden lukupiiri. Selkokeskus. 2023. WWW-sivu. Saatavissa: https://selkokeskus.fi/selkokirjallisuus/selkokirjallisuuden-lukupiiri/  [Viitattu 5.12.2024].

Selkokielen tarve. Selkokeskus. 2021. WWW-sivu. Saatavissa: https://selkokeskus.fi/selkokieli/selkokielen-tarve/ [Viitattu 5.12.2024].