Senior Summer School oli osa laajempaa 10 Days of INGENIUM-tapahtumaa, jota Eurooppa-yliopisto INGENIUMiin kuuluvat korkeakoulut järjestävät kahdesti vuodessa. Senior School antoi eväitä kansainväliseen yhteistyöhön ja herätti ideoita siitä, kuinka korkeakouluverkosto voi tukea korkeakoulujen roolia aluekehittäjinä.
Rouenin Senior School tarkasteli terveyden ja kestävän kehityksen yhteyttä. Teema näkyi niin asiantuntijaluennoilla, työpajoissa kuin muissakin viikon aktiviteeteissa.
Opiskelijat jaettiin viikon alussa ryhmiin siten, että ryhmässä oli jokaisesta korkeakoulusta edustaja. Ryhmälle nimetty mentori vastasi ryhmän koordinaatiosta ja työskentelyn etenemisestä. Asiapitoisen sisällön vastapainoksi ryhmät kisasivat toisiaan vastaan kymmenen lajin olympialaisissa. Lähestyvien Pariisin olympialaisten henki välittyi osana äänekästä kannustusta Faster, Higher, Stronger – Together!
Viikko oli vaikuttava!
Kestävää rakentamista ja muotoilua opiskeleva Iida Syrjäkylä kertoo vaikuttuneensa normandialaisten lämpimästä vieraanvaraisuudesta ja Senior Schoolin laadukkaista järjestelyistä.
– Päivät oli täynnä odotettuja luennoitsijoita, työpajoja ja tiimiytymistä. Erityisen muistettava oli hetki, jolloin osallistujat marssivat lippujen kanssa avajaisissa, mikä symboloi yhteisöllisyyttä ja monikulttuurisuutta.
Hanna Karosto sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmasta kertoo viikon olleen kaikin puolin todella antoisa ja suosittelee lämpimästi opiskelijoille osallistumista.
– Päivät ovat tosi intensiivisiä, joten ei välttämättä kannata ajatella ehtivänsä tai jaksavansa viikon aikana tehdä työ- tai opintojuttuja iltaisin. Viikon aikana sai monenlaista uutta tietoa, mutta ehdottomasti isoin anti oli toisiin opiskelijoihin ja kulttuureihin tutustuminen.
Viikko herätti opiskelijoissa kokemuksen siitä, että kansainvälinen yhteistyö voi toimia muutosvoimana.
– Oli avartavaa kuulla, miten eri tavoin ympäristöasioita on pohdittu ja toteutettu eri maissa, jatkaa Iida.
– Suomessa kierrätys on viety huippuunsa, mutta esimerkiksi se, miten eripuolilla Eurooppaa kampusalueiden biodiversiteetistä huolehditaan, siinä ja sen merkityksessä meillä on muilta opittavaa.
Tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä virittämässä – uutta virtaa aluekehittämiseen?
Xamkista henkilöstöedustajina Senior Schoolissa olivat mukana TKI-asiantuntija Katja Kiukas Active Life Labista ja matkailun lehtori Kirsi Kuusisto. Katja ja Kirsi osallistuivat muiden opiskelijoiden tavoin viikon aktiviteetteihin, minkä lisäksi he esittelivät tutkimus- ja kehittämishankkeitaan tälle varatussa tapahtumassa.
Työpajoissa Kirsi kertoo saaneen uutta, kriittistäkin ajateltavaa.
– Keskustelu muutti omia näkemyksiäni ja rohkaisi tarkastelemaan digitalisaatiota ja tekoälyä realistisemmin. Digitaaliset sovellukset ja tekoäly tulisikin nähdä edelleen kehittyvinä työkaluina eikä pitää niitä automaattisesti mahdollisuuksina ja suorastaan välttämättömyyksinä kehittyvässä yhteiskunnassa, pohtii Kirsi.
Korkeakoulujen kansainvälisyys voi edistää merkittävästi niiden roolia aluekehittäjinä. Rouenin Senior Schoolissa tunnistettiin koulutusyhteistyön lisäksi mahdollisuuksia yhteistyölle tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimissa. Katja nimeää potentiaalin älykkäässä erikoistumisessa ja ekosysteemitoiminnassa.
– Mahdollisuuksia on vaikkapa sisarekosysteemitoimintaan, yritysten auttamiseen uusille markkinoille, parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja vertaisoppimiseen.
Kuin malliesimerkkinä yhteistyöliekin syttymisestä Katja kertoo rouenilaisten vastavierailusta.
– Senior Summer Schoolin jälkeen minulla oli mahdollisuus esitellä kotipesääni, Active Life Labia, Rouen-Normandian yliopiston johdolle, ja he olivat kovin vaikuttuneita esimerkiksi hyvinvointialueen kanssa tehtävästä yhteistyöstämme elintapaohjauksessa ja yksikkömme asiantuntijapalveluista hyvinvointialan palvelutuottajille, seuroille ja järjestöille.
Kestävää tulevaisuutta rakentamassa
University of Rouen Normandyn järjestämään Senior Schooliin osallistui Xamkista monialainen, iältään ja taustoiltaan rikas ryhmä. Ryhmä toimi keskinäisenä voimavarana ja jokainen ryhmästä edusti Xamkia upealla tavalla. Osallistujille viikko Rouenissa antoi paljon tehden Eurooppa-yliopisto INGENIUMiin kuuluvia korkeakouluja tutuiksi ja antaen eväitä kansainvälistymiseen.
Viikon keskusteluissa nousi esille näkemys siitä, että INGENIUM-verkoston mahdollistama yhteistyö ja laaja-alainen osaaminen on tärkeä jalkauttaa kaikkien INGENIUM-korkeakouluissa opiskelevien ja työskentelevien käyttöön. Useat yhteistyökorkeakoulujen opiskelijat kertoivat INGENIUMin jo nyt kuuluvan ja näkyvän vahvasti kotikampuksilla ja sen myötä rakentavan opiskelijaidentiteettiä.
INGENIUM-korkeakouluja yhdistää myös aluekehittämisen intressi, mikä luo tärkeän ulottuvuuden yhteistyölle. Verkoston potentiaali korkeakoulutuksen arvoketjun vahvistamiseksi on merkittävä.