Xamk näyttävästi mukana Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston apurahajuhlassa
Tilaisuuden juhlapuheen piti kirjailija, filosofian tohtori Anna Kortelainen (yläkuvassa), joka käsitteli puheessaan luottamuksen teemaa naisten rautatieläisyyden kautta. Aihe sopi erinomaisesti Kouvolassa, rautatiekaupungissa, pidettävään juhlaan. Kortelainen kertoi naisten hyvin hitaasta, mutta varmasta urakehityksestä raideliikenteessä, jossa henkilökunnan luotettavuus on elintärkeää matkanteon turvaamiseksi. Kortelainen toi esiin usean VR:n palveluksessa olleen naisen uratarinan, mutta jotakin kehityksen hitaudesta kertoo se, että ensimmäinen naiskonduktööri ja samalla naisjunamies (sic) oli Pirjo Vatanen, joka suoritti tutkintonsa niinkin myöhään kuin 1970–1980-lukujen vaihteessa. Kortelainen korosti, että raideliikenteessä työuransa tehneet naiset olivat erittäin luotettavia ja osaavia ammattilaisia; matkustajien tuki ja turva. Kaiken kaikkiaan luotettavuus ja luottamus on aina ollut suomalaisen yhteiskunnan kivijalka.
Apurahoja monikulttuurisuudelle, nuorisomusikaalille ja Xamkin edustajille ja Xamkista valmistuneelle
Maakunnallinen kärkihankeapuraha myönnettiin moniammatilliselle Yli rajojen -työryhmälle. Apurahan suuruus on 40 000 euroa. Työryhmään kuuluvat Kouvolan nuorisopalvelut ja kirjasto, Kouvolan yhteislyseo, Pohjois-Kymen musiikkiopisto, Kouvolan teatteri, Kouvolassa toimiva Studio dance pit -tanssikoulu sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk. Apurahan turvin toteutetaan Kouvolan Teatterin näyttämölle musikaali, jonka pääosassa ovat nuoret. Lehtori Anna Kuurne piti ryhmän puolesta kiitospuheen, jossa hän korosti luovalla matkalla olemisen merkitystä PMMP-yhteen Matkalaulun hengessä.
Kymenlaakson rahaston 15 000 euron palkinnon sai kouvolalainen monikulttuturikeskus Saaga ry. Keskuksen taustalla oleva yhdistys edistää monikulttuurisuutta ja maahanmuuttajien kotoutumista. Tätä työtä on tehty vuodesta 1995 lähtien.
Xamkista tänä keväänä muotoilijaksi valmistunut Eemeli Sahimaa sai 7 500 euron apurahan taiteelliseen työhön. Eemeli Sahimaa on saanut paljon näkyvyyttä myös viimesyksyisen Habitare-messuilla, jolloin hänen suunnittelemansa muunneltava ja kokeellinen kaluste valittiin Habitaren muotoilukilpailun finalistien joukkoon. Suunnitelman nimi oli Stack.
Xamkin edustus apurahan saajien joukossa on komea, ja tekemämme koulutus- ja TKI-työ on näyttävästi esillä alueen kulttuurin, tieteen ja taiteen kehittämisessä. Xamkin Luovien alojen TKI-työ ja Xamkin kulttuurialan koulutukset edistävät alueen kulttuurielämää ja luovat työpaikkoja niin maakuntaan kuin kansallisestikin. Kymenlaaksolaisen kulttuurin edistäjänä Xamkin rooli korkeakouluna on merkittävä, mikä tuli hienosti esiin myös tämän vuoden apurahojen jaossa.
Lisää tämänvuotisista apurahan saajista voi lukea Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston sivulta.