Järviruoko ja öljyhamppu – alihyödynnetyt biomateriaalit
Öljyhampun ja järviruo’on uudenlaista hyödyntämistä rakentamisessa yhdistää ajatus siitä, että aliarvostettujen biomateriaalien mahdollisuudet kestävänä raaka-aineena alkavat vähitellen avautua. Sekä öljyhampusta että järviruo’osta on nyt valmistettu teknisesti toimivia levyjä, joissa sidosaineena on käytetty perunatärkkelystä.
Järviruo’on käytön laajentaminen on osa Ilmastovastuullisen ympäristörakentamisen osaamismiljöö -hankkeen tavoitteita. Öljyhamppu on puolestaan ollut keskeisessä roolissa Biosivu-hankkeessa, jossa on keskitytty maataloustuotannon sivuvirtojen hyödyntämiseen.
Syyskuussa 2024 hankkeet esittäytyivät samalla osastolla Xamkin biotuotemuotoiluopiskelijoiden kanssa Habitare -messuilla Helsingissä. Pohjoismaiden johtava huonekalu, muotoilu- ja sisustapahtuma olikin oiva paikka tavoittaa sekä ammattilaisia että kuluttajia ja saada aitoa palautetta eri näkökulmista.
Kiinnostavaa ja ihmeellistä! Tämä on messujen paras osasto.
Kävijäpalaute Habitare 2024 -messuilta.
− Materiaali-innovaatioiden esittely Habitare-messuilla on herättänyt kiinnostusta erityisesti arkkitehtien ja rakennusalan ammattilaisten keskuudessa. Messujen kokemukset osoittavat, että yleisö on valmis ottamaan vastaan uusia materiaaleja, mutta samalla he haluavat varmuutta niiden käytännön sovelluksista ja kestävyydestä. Tämä antaa merkittävän sysäyksen jatkotutkimuksille ja testauksille, joita tullaan tekemään hankkeiden puitteissa, kertoo esittelijänä toiminut Klimov.
Messujen kokemukset osoittavat, että yleisö on valmis ottamaan vastaan uusia materiaaleja, mutta samalla he haluavat varmuutta niiden käytännön sovelluksista ja kestävyydestä. Tämä antaa merkittävän sysäyksen jatkotutkimuksille ja testauksille, joita tullaan tekemään hankkeiden puitteissa.
Käytännön sovellusten synnyttämiseksi tarvitaan myös ekologiseen muotoiluun suuntautuneiden suunnittelijoiden panostusta. Juuri tätä kestävä kehityksen näkökulmaa on painotettu myös Klimovin opinnoissa. Öljyhamppu- ja järviruokolevyistä hän valmistaisi ensimmäiseksi jotain yksinkertaista, kuten työ- tai ruokapöydän. Näin uudet materiaalit tulisivat tutuiksi.
Kestävän muotoilun tulevaisuus
Olemassa olevan materiaalin jalostus uusiksi tuotteiksi on tärkeää. Se myös kiinnostaa opiskelijoita, mistä osoituksena messuosastolla oli esillä useita opiskelijoiden suunnittelemia, kierrätysmateriaaleja hyödyntäviä kalusteita.
− On hienoa olla osa tätä kehitystä ja tuoda uusia ratkaisuja. Suunnittelemassani tuolissa on käytetty kierrätettyä kiipeilyköyttä, joka olisi muuten päätynyt jätteeksi, Klimov kertoo omista kokemuksistaan.
Kestävillä ja kierrätetyillä materiaaleilla on potentiaalia, mutta niiden laajempi käyttöönotto vaatii yhä työtä. Tarvitaan kokonaan uudenlaista ajattelua ja uusien materiaalien käyttöönottoa, jotta kestävän tulevaisuuden ratkaisut ovat mahdollisia myös teollisessa mittakaavassa.
Jatkossa Klimov toivookin öljyhampun ja järviruo’on kaltaisten materiaalien käytön laajentuvan rakentamisen ja muotoilun eri osa-alueilla. Näin tulevaisuuden visioiden sijaan kestävän muotoilun mahdollisuudet konkretisoituvat päivä päivältä enemmän.