Suurin kiista keskittyi siihen, tulisiko fossiilisista polttoaineista luopua täysin vai niiden käyttöä vähentää asteittain. Tämä keskustelu paljasti jälleen kerran öljyntuottajamaiden vahvan vaikutusvallan asiaan.
Minulle tämä COP oli erityisen merkityksellinen. Olin ylpeä saadessani edustaa Xamkia panelistina ja korostaa koulutuksen, tutkimuksen ja digitaalisten palveluiden kriittistä roolia ilmastotoimissa. Hetki tuntui tunnustukselta sille työlle, jota teemme Xamkissa – työlle, jolla on merkitystä myös globaalilla mittakaavalla. Lisäksi sitouduin tuottamaan COP:ssa muutaman lyhyen opetuksellisen videon ilmastonmuutoksesta ja ilmastorahoituksesta.
Kestävyyskoulutuksen, tutkimuksen ja digitaalisen tuotannon kautta Xamk pyrkii inspiroimaan toimintaan. Olipa kyse kestävän kehityksen verkkokurssista, työpajojen fasilitoimisesta tai valmiuksien kehittämisen tukemisesta, jokainen palanen järjestelmässä on tärkeä. Jokaisella – opiskelijasta ylimpiin johtajiin – on rooli muutoksen tekijänä.
Xamkilla on todella potentiaalia johtaa kohti kestävää kehitystä. Koulutuksen, tutkimuksen ja digitaalisten palveluiden myötä Xamkin on mahdollista vaikuttaa niin paikallisella kuin globaalillakin kentällä. Meillä on työkalut, kapasiteettia sekä juuri oikeat ihmiset mitä tulee muutoksen tekemiseen.
COP29 keskeiset havainnot
Jokainen COP-ilmastokokous on sekoitus edistystä ja pettymyksiä, eikä tämä vuosi ollut poikkeus. Tässä on keskeisimmät havainnot Bakusta:
1. Fossiiliset polttoaineet: asteittainen luopuminen vai asteittainen vähentäminen
Maat kävivät kiivasta keskustelua siitä, miten fossiilisista polttoaineista luopuminen tulisi muotoilla. Vaikka osa vaati täysimääräistä luopumista, lopullisessa asiakirjassa puhuttiin ainoastaan ”asteittaisesta vähentämisestä”. Tämä sanavalinta ei ole sattumaa – se kuvastaa fossiilisten polttoaineiden lobbareiden merkittävää vaikutusvaltaa.
Monesti, kun kuullaan fossiilisista polttoaineista luopumisesta, ihmiset ajattelevat sen olevan hallitusten tai suuryritysten vastuulla. Näen asian toisin. Jokainen osa järjestelmää on tärkeä. Tuottamamme kurssit, pitämämme työpajat ja tekemämme videot muovaavat ihmisten tietoisuutta ja toimintaa. Yksikään henkilö tai sektori ei voi yksin ratkaista ilmastokriisiä, mutta yhdessä voimme tehdä sen mahdolliseksi.
2. Ilmastorahoitus: 1,3 biljoonan dollarin lupaus
Maat sopivat lisäävänsä ilmastorahoitusta 300 miljardiin dollariin vuodessa vuoteen 2035 mennessä ja mobilisoivansa 1,3 biljoonaa dollaria vuodessa julkisista ja yksityisistä lähteistä. Mutta ongelma on tämä – ei ole vieläkään selvää, tarjotaanko rahoitus avustuksina vai lainoina. Lainat tarkoittavat velkaa kehittyville maille.
3️. Hiilimarkkinat: osta, myy vai viherpese?
Tänä vuonna lanseerattiin kansainväliset hiilimarkkinat. Maat voivat nyt ostaa ja myydä hiilikrediittejä – esimerkiksi maa voi rahoittaa metsien ennallistamista toisessa maassa ja ”vaatia” siitä syntyviä hiilidioksidivähennyksiä omien ilmastotavoitteidensa hyväksi. Kriitikot pelkäävät, että tämä johtaa porsaanreikiin, joissa saastuttajat voivat maksaa siitä, että voivat jatkaa saastuttamista.
Tämä sai minut ajattelemaan läpinäkyvyyttä. Auttaako tämän kaltainen järjestely vähentämään päästöjä vai tekeekö se vain vastuun välttelyn saastuttajille helpommaksi. Koulutus on avainasemassa tässä. Ihmisten tulee ymmärtää mitä hiilimarkkinat tarkoittavat ja kuinka ne toimivat. Vain silloin voidaan vaatia parempaa valvontaa. Ilman saavutettavaa ja helposti ymmärrettävää sisältöä koulutus ei voi skaalautua. Tästä syystä Xamkin tekemä työ on niin tärkeää – se rakentaa siltoja monimutkaisten ideoiden ja reaalimaailman vaikutusten välille.
4️. Läpinäkyvyys ja inklusiivisuus: sukupuolien tasa-arvo ja nuoret keskiöön
Tämän vuoden COP jatkoi Lima Gender Agendaa kymmeneksi vuodeksi eteenpäin, varmistaen, että naiset, nuoret ja vammaiset pysyvät ilmastotoimien keskiössä. Maiden on nyt raportoitava edistymisestään kahden vuoden välein.
Minulle erityisen merkityksellistä oli tapaaminen Suomen entisen presidentin Tarja Halosen kanssa. Hän on keskeinen ääni sukupuoli- ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolestapuhujana, ja hänen työnsä heijastaa uskoa siihen, että oikeudenmukaisen siirtymän on otettava kaikki huomioon – ei vain ne, joilla on valtaa.
Keskustelumme sai minut ajattelemaan, että myös ilmastokoulutuksen on oltava nykyistä inklusiivisempaa. Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole vain päättäjien asia, vaan sen eteen on työskenneltävä myös luokkahuoneissa, työpajoissa ja verkkokursseilla.
Suomen ilmastopolitiikka tarkastelun alla
Suomea on pitkään pidetty ilmastojohtajana, mutta tänä vuonna tuo maine sai kolauksen. COP29:ssä Climate Action Network International nosti esiin Suomen takapakin ilmastotavoitteiden suhteen ja myönsi Suomelle häpeällisen huomionosoituksen. Tässä syitä:
- Ilmastorahoituksen leikkaukset: Suomi pienensi rahoitustaan Green Climate Fundille 100 miljoonasta eurosta 60 miljoonaan euroon. Pahinta on se, että osa rahoituksesta tarjottiin lainoina avustusten sijaan, mikä lisää haavoittuvien maiden velkataakkaa.
- Metsät hiilinieluista päästölähteiksi: Suomen metsät, jotka olivat aiemmin merkittäviä hiilinieluja, tuottavat nyt enemmän hiilidioksidia kuin sitovat. Tämä uhkaa koko Suomen ilmastostrategiaa.
- Hiilineutraaliustavoite vuodelle 2035 vaarassa: Ilman metsien hiilinielujen elvyttämistä Suomen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä on vaarassa.
- Kanne ilmastotoimettomuudesta: Ympäristöjärjestöt ovat haastaneet Suomen hallituksen oikeuteen, koska se ei ole noudattanut omia ilmastolakejaan. Hallitusta syytetään liian hitaasta päästöjen vähentämisestä.
Suomella on edelleen mahdollisuus palauttaa asemansa ilmastojohtajana. Korkeakouluilla, kuten Xamkilla, on tässä tärkeä rooli.
Meillä on tutkimuskapasiteettia, kykyä kouluttaa sekä digitaalisia tuotantotyökaluja, joilla voidaan vaikuttaa yleisiin käsityksiin. Koulutustyöpajojen, tutkimuksen ja julkisten koulutuskampanjoiden avulla voimme tukea muutosta, joka Suomen tarvitsee tehdä.
Jos haluat tehdä yhteistyötä ilmastokoulutuksen, valmiuksien kehittämisprojektien tai kestävyyteen liittyvän tutkimuksen parissa, ole rohkeasti yhteydessä. Tehdään yhdessä töitä sen eteen, että kaikille löytyy rooli muutoksen järjestelmässä.