Ilmastovastuullisessa ympäristörakentamisessa pyritään kehittämään ja ottamaan käyttöön rakentamisen ratkaisuja, jotka vähentävät ympäristön päästökuormitusta. Jotta nämä ympäristöä tukevat ratkaisut saataisiin laajemman yleisön tietoon, pyritään luomaan osaamismiljöitä. Osaamismiljöissä nämä ratkaisut, jotka edistävät hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamista ja ilmastonmuutokseen sopeutumista, sekä luovat edellytyksiä rakennussektorin ja kaupunkiympäristön vihreälle siirtymälle, pyritään jalkauttamaan useille toimijoille. Osaamismiljöö toimii alustana tavoitteelliselle ja ketterälle koulutusyhteistyölle ja kehittämistyölle, mahdollistaen näin verkostomaista ja monialaista toimintaa, joka saavuttaa yksilöt ja yhteisöt.
Osaamismiljöötä rakentaessa tehdään yhteistyötä monien toimijoiden kanssa, sillä osaamismiljöö ei ole pelkästään toimintamalli tai fyysinen tila, vaan erityisesti ajattelutapa ja ympäristö, joka yhdistää erilaiset toimijat tukien kehitystä.
Järviruoko-innovaatioleiri osana osaamismiljöökehitystä
Syksyinen Järviruoko-innovaatioleiri Kuusankoskella Kettumäen kansanpuistossa toi yhteen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Edukon ja Ekamin kutsumana joukon ilmastovastuullisesta rakentamisesta kiinnostuneita. Korkeakoulun ja toisen asteen oppilaitosten yhteinen tekeminen lisää tiedon vaivatonta siirtymistä ja tukee osaamisen kehittymistä.
Järviruoko-innovaatioleirillä mahdollistui toimijoiden törmäyttäminen. Kun harrastajat, järjestöt, ammattilaiset, oppilaitokset ja yritykset saadaan samaan tilaan yhteisen asian äärelle, syntyy keskustelua ja yhdessä oppimista. Järviruoko-innovaatioleirille osallistui hyvin monialainen joukko erilaisista organisaatioista ja aloilta, muun muassa arkkitehtuurin, maaseututyön, varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, muotoilun, rakennusalan ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan eli TKI:n edustajia ja opiskelijoita.
Tekemisen tapoina leirillä toteutettiin yhdistelmää Learning cafesta ja Living labista. Learning cafe, eli oppimiskahvila, on tapa ideoida ja oppia. Se on tiedon luomiseen ja siirtämiseen tarkoitettu yhteistoimintamenetelmä, jossa keskustelu on tärkeässä roolissa (Innokylä). Living lab taas on laaja, moniammatillinen verkosto, joka yhdistää käyttäjät ja eri ammattiryhmien edustajat kehitysyhteistyöhön aidoissa tilanteissa. Living labien on tarkoitus vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin. (Holappa, 2018.)
Järviruoko-innovaatioleirillä päästiin aitoon ympäristöön, kun leiri toteutettiin Kettumäen kansanpuiston ruokomallimiljöössä, jossa järviruokoa on hyödynnetty näyttävästi rakentamisessa. Leirillä alan ammattilaiset olivat pitämässä kolmea työpajaa, joissa konkreettisesti käsillä tehden opittiin erilaisia järviruokotekniikoita. Lopputuloksena syntyneitä katto- ja seinäelementtejä ja järviruokoverhoa hyödynnetään Kettumäen rakennuksissa. Tekniikkatyöpajojen lisäksi leirillä pyrittiin tulevaisuustyöskentelyn avulla kohti uusia innovaatioita, yhdessä oppien. Toiminnassa hyödynnettiin muotoilun menetelmiä ja yhteiskehittämistä, jotka auttavat ratkomaan monimutkaisia ongelmia onnistuneemmin.
Osaamisen jakaminen kiihdyttää muutosta. Tulevaisuuden osaamismiljöillä pyritään mahdollistamaan yhteistyöverkostot, koulutuspolut ja uudet innovaatiot, mutta erityisesti myös uusien toimijoiden alalle mukaan tuleminen. Järviruo’on hyödyntäminen elinkeinona on jo tätä päivää, mutta se vaatii vielä lisää toimijoita mukaan.