Työn murros ja muutokset toimintaympäristössä haastavat työelämän toimintatapoja ja johtamista. Matkailu- ja ravitsemisalalla työvoiman saatavuuden haasteet ja suuri vaihtuvuus vaativat uusia kehittämistoimenpiteitä. Yrityksillä on tarve lisätä henkilöstölle osaamista rajattuun tarpeeseen ketterästi, jotta osaamisen taso nousee nopeasti.
Joko -hankkeessa (Joustavia koulutusmalleja matkailu- ja ravitsemisalan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen Etelä-Savossa -hanke, ESR+) tehdään tiivistä yhteistyötä Esedun ja Samiedun kanssa. Tavoitteena on suunnitella uudenlainen, joustava koulutusmalli ammattikorkeakoulun toimintaan.
Hankkeeseen mukaan lähteneiltä Etelä-Savon mara-alan yrityksiltä kysyttiin osaamisen lisäämisen tarpeita. Esille nousi johtamisen ja työelämätaitojen teemat sekä liiketoimintaosaamisen lisääminen ja viestinnän ja digitaitojen kehittäminen. Koulutusten toivottiin olevan lyhyitä ja ketterästi toteutettavia. Yritysten haastatteluissa nousi esiin käytännönläheisiä tilanteita työelämästä, missä koulutukselle olisi tarve. Yksi tilanne kuvattiin sellaisena, että henkilö on ollut työsuhteessa ravintolassa useamman vuoden ja vuoropäällikön työpaikan tullessa eteen tarvitaan pientä lisäkoulutusta uusien työtehtävien hallinnan ottoon.
Joko-hanke tiimi suunnitteli yritysten toiveiden pohjalta kolme koulutuspilottia, jotka ovat viiden opintopisteen kokonaisuuksista. Jokaisesta kokonaisuudesta eli moduulista on mahdollista suorittaa yhden opintopisteen kokonaisuuksia juuri oman osaamisen kehittämisen tarpeiden mukaisesti. Koulutuspilotoinneissa testataan samalla uuden koulutusmallin toimivuutta ja kehitetään uusi yhteistyömalli koulutusorganisaatioiden ja työelämän välille.
Tulevaisuuden työelämä tarvitsee moninaista osaamista ja koulutuksen tulee vastata alati kasvavaan työelämän muuttuviin tarpeisiin. Yhteistyö koulutuksen ja työelämän välillä voi antaa eväitä luoda rohkeita ja uudenlaisia tapoja kouluttautua.