Kulturresan till Stockholm

Nordic Museum in Stockholm, Sweden

Några studerande och deras lärare inom restaureringsbranschen vid Xamk hade tidigare sökt bidrag till St Petersburg och hade fått lite stöd för resan. På grund av världssituationen lönade det sig inte att vänta på bättre tider, utan planerna förändrades och gruppen som bestod av 5 studerande (en blev sjuk) och 4 lärare vid Xamk gick i stället för St Petersburg till Stockholm.

Studieresan som varade från den 5 mars till den 10 mars lyckades mycket bra. Under resan bekantade man oss med många intressanta platser, som Finska kyrkan, Kungliga slottet, Nordiska museet, Abba-museet och Antikmässän.

Det var också mycket imponerande att gå på Kungliga operan och njuta av den högklassiga musikalen Sweeney Todd, en fiktiv brittisk barberare från 1800-talet och seriemördare som skall ha skurit halsen av kunder i sin raksalong I London och låtit göra köttpajer av kropparna.

För mig var det lättare att följa texten på svenska än att lyssna på cockney dialekten. Speciellt den slarviga änkan Mrs Lovett  behärskade utmärkt dialekten och var en av mina favoritkaraktärer i musikalen.

Deltagarna i studieresan i Finska kyrkan. Från vänster: Jutta Pajala, Diego Carlozzo, Kati Kananen, Leena Muotio, Elisa Kotkamaa, Marja-Liisa Sirén-Huhtinen, Jari-Pekka Muotio, Emma Niemelä ja Janne Kurki, Foto: Leena Muotio.

De nyttigaste platserna för blivande renoverare var företagen Gysinge och Sekelskiftet där man vid sidan av fikande presenterade t.ex olika verktyg och hjälpmedel för renovering. På antikmässan kunde man lyssna på presentationer av olika föreläsare inom renovering, vilket var mycket intressant.

Det skulle vara idealiskt om vi här vid Xamk kunde erbjuda och organisera sådana studieresor för våra alla studerande. Även motivation för att studera svenska kunde förbättras bland studerande. Det tar dock tid  och önskan att planera på förhand en tidpunkt och ett resemål och en grupp som vill binda sig med reseplanerna. Ett intressant och nyttigt program är nummer ett och det viktigaste i planeringen.

Vad lär man då  sig av resan? Studerandena lär sig att planera evenemang och göra exakta kalkyler för det verkliga arbetslivet. Man lär sig bättre kultur om man vistas några dagar i den här kulturella omgivningen, eftersom man behöver jämföra vanor, traditioner, metoder och hur man beteer sig i olika arbetsmiljöer.

Man vänjer sig med språket om man behöver använda det och höra på det och reagera på ett lämpligt sätt. Det är också viktigt att man lär sig av de andra och hur man tar hänsyn till de andra. Det är öppnande om man talar i lugn och ro i en olik miljö med sina kollegor och studerande och får perspektiv till arbetslivet, fritiden och livet i allmänhet.

Svenskarna är också mycket vänliga mot finnar, de hjälper gärna och talar gärna om man ber om hjälp. Man känner sig välkommen om man går t.ex. på ett företagsbesök

Sverige och Stockholm är nära. Det lönar sig att lämna sin bekanta miljö för en stund för att se lite bättre och njuta av kulturella skillnader. Tack för den här möjligheten!

Pin It on Pinterest