Opiskeluvaihto antoi unelmille siivet – kansainvälistymiskokemuksia Euroopan vaihtojaksoilta

Kansainvälisyys on merkittävä osa Xamkin strategiaa. Opiskeluun on mahdollista sisällyttää kansainvälisyyttä tukevia elementtejä monin tavoin ja niiden tavoitteena on kasvattaa valmiuksia toimia kansainvälisessä työympäristössä. Wellbeing Management-tradenomikoulutuksen kolme opiskelijaa osallistui Erasmus+-opiskeluvaihtojaksolle kevätlukukauden 2022 aikana Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa.

Opiskeluvaihto ulkomailla tarjoaa opintojen lisäksi uusia kokemuksia, kielitaitoa ja itsevarmuutta sekä edistää ammatillisen osaamisen kehittymistä tulevaisuuden työelämää varten.  Xamkin Wellbeing Management -tradenomikoulutuksessa kansainvälistymisen valmistelun ensimmäinen vaihe alkaa heti opintojen alkaessa osana henkilökohtaista opintojen suunnittelua. Kohdemaan kieliosaamista voi harjaannuttaa opiskelemalla kieliopintoja jo etukäteen ja varsinainen vaihdon ajankohta sijoittuu opintojen loppuvaiheeseen. Hakuvaiheen jälkeen vaihtojakso suunnitellaan yhteistyössä opiskelijan, opiskelijavastaavan ja kansainvälistymispalveluiden palveluneuvojan kanssa. Vaihtokoulun valinnan ensisijainen kriteeri on opintotarjonta – tällöin opiskelu pystytään räätälöimään partneriverkoston vaihtokohteen saatavilla olevien opintojen ja oman koulutuksen osaamisvaatimusten mukaan opiskelijakohtaisesti parhaimmalla mahdollisella tavalla. 

Wellbeing Management- opiskelijoiden kolmannen vuosikurssin opiskelijoista kevätlukukauden 2022 aikana opiskeluvaihtoon lähtivät Henrietta Klemola, Maiju Lindström ja Anni Virtanen. Motivoivina tekijöinä olivat mahdollisuus vahvistaa kielitaitoa, uusien näkökulmien ja kokemusten saaminen, opiskelutaitojen vahvistaminen, paikalliseen kulttuuriin tutustuminen ja itseluottamuksen kasvattaminen sekä itsensä haastaminen uudessa, kansainvälisessä toimintaympäristössä. Ennen vaihtoa jokaiselle laadittiin oma opiskelusuunnitelma, johon kuului osittain myös oman koulutuksen verkko-opintoja. Sopimukset, apurahahakemukset ja muut käytännön matkajärjestelyt hoituivat Xamkin palveluneuvojan avustuksella.  

Henrietta Klemola, Köln Tecnische Hochschule, Saksa 

Henrietta suuntasi opiskeluvaihtoon Saksaan, koska kieli oli jo entuudestaan hallussa. Hän oli suorittanut myös saksan kielen opintoja Xamkissa ennen vaihdon alkamista. Alkuvaiheessa haasteita tuotti majoitus, sillä paikallisiin opiskelija-asuntoihin oli pitkät jonotusajat – lopulta sopiva soluasunto löytyi vaihto-opiskelijoiden Facebook-ryhmän kautta. 

Opiskelun muodot olivat samankaltaisia Henriettan aiempiin kokemuksiin verrattuna ja vapaa-ajalla oli mahdollisuus viettää aikaa opiskelutovereiden kanssa. ”Opiskelu ei eronnut merkittävästi aiemmista kokemuksista, joskin luentoja oli enemmän, ryhmä oli suurempi ja kansainvälisempi. Vapaa-aikaa oli alkuun riittävästi ja muihin opiskelijoihin pääsi tutustumaan nopeasti, sillä opintojen alussa meille järjestettiin yhteistoimintaa. Myös kurssien kautta sai uusia kavereita ja oli mukavaa, kun silloin tällöin vaihto-opiskelijoille järjestettiin yhteistä toimintaa ja tapahtumia. Oli myös kiva tutustua kaupunkiin muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Opiskelu oli kaiken kaikkiaan mielekästä erilaisen ympäristön ja erilaisten ihmisten takia”. 

Eroavaisuudet Suomen ja Saksan välillä tulivat nopeasti tutuksi arjen pyörteissä. Sunnuntaisin ruokakaupat sulkivat ovensa jo aikaisemmin ja kortti ei aina kelvannutkaan maksuvälineenä. Positiivisesti yllättivät saksalaisten ystävällisyys sekä siisteys ja järjestelmällisyys etenkin kierrätyksen suhteen. Kaiken kaikkiaan päätös lähteä vaihtoon kannatti.

Parasta on ollut uusiin ihmisiin tutustuminen ja uudet kokemukset heidän kanssaan. Myös toisista kulttuureista oppiminen on ollut hyvin arvokasta, enkä vaihtaisi tätä kokemusta mihinkään.”

Maiju Lindström, ESDES School of Business and Management, Ranska 

Maijun kohdemaaksi valikoitui Ranska, koska se oli tuttu entuudestaan ja tulevaisuuden haaveissa myös siintää muutto maahan poikaystävän luokse. Ennen vaihtoon lähtöä Maiju suoritti kaksi Ranskan kielen kurssia kielitaitoa vahvistaakseen. Lyonissa vuokra-asuntona oli puiston vieressä sijaitseva yksiö.  

Koulun periaatteet ja maan tavat olivat jossain määrin erilaiset kuin mihin Maiju oli tottunut: ”koulusta ei saanut olla pois kuin luvan kanssa, säännöt olivat tiukemmat poissaoloihin liittyen, tietokonetta ei saanut käyttää tietyillä tunneilla. Toisaalta säännöt alussa aiheuttivat stressiä, mutta loppujen lopuksi olivat opettavainenkin kokemus”. Hämmästystä saivat aikaan myös monenlaiset kulttuurienväliset erot – kuten makea aamupala ja myöhäinen päivällinen – ja toisaalta upeat kokemukset paikallisten avoimuudesta ja ainutlaatuisesta ruoka- ja ravintolakulttuurista.  

”Vapaa-aikaa meille jäi todella hyvin, jonka käytimme matkustamiseen Ranskan sisällä ja kävimme myös keilaamassa, pelaamassa minigolfia ja aurinkoisina päivinä hengailimme joen rannassa jutellen ja nauttien säästä. Liikkuminen on tehty Lyonissa todella helpoksi, koska julkinen liikenne on todella toimiva ja yhdellä kortilla pääsee metrolla, bussilla ja ratikalla ja se maksaa opiskelijalle vain 25€/kk. Lyonissa on mahdollisuus myös vuokrata pyöriä tai sähköpotkulautoja, joilla ihmiset kulkivat todella paljon.” 

”Vaikka vaihtoon lähteminen mietityttää ja pelottaa, kannattaa se riski silti ottaa, koska se opettaa todella paljon. Se muistojen määrä mitä keräät vaihdossa ollessa on uskomaton. Ota riski, koe ja näe!” 

Parhaat asiat vaihdossa oli erilaisen kulttuurin kokeminen, itsensä ylittäminen, uuden oppiminen ja myöskin se, että opin tuntemaan itseni paremmin. Matkustelu ja kavereiden saaminen olivat myöskin niitä parhaimpia asioita, jotka pysyvät muistoissa aina. Vaihtoon lähtijöille suosittelisin tutustumaan maahan ja kaupunkiin etukäteen sekä aloittamaan asunnon etsimisen hyvissä ajoin.

Anni Virtanen, University of Valencia, Espanja 

Espanja oli Annin ykkösvalinta, koska hän halusi vaihtoon EU:n sisällä ja osasi kieltä jo entuudestaan. Käytännön järjestelyt huolehdittiin kuntoon ensimmäisenä: ”asunnon hankin opiskelijoille suunnatusta huoneistohotellista. Rauhaa rakastavana suomalaisena halusin kuitenkin, että minulla on kotona oma rauha ja saan asua yksin. Koin tällaisen asumismuodon myös turvalliseksi ja helpoksi kun kaikki palvelut löytyivät saman katon alta. Liikkuminen kohteessa on ollut helppoa. Täällä on todella hyvä ja edullinen julkinen liikenne, sekä kaupunkipyörät, joita suuri osa opiskelijoistakin käyttää. Pääasiassa on myös turvallista liikkua yksinäänkin”. 

Opiskelu itsessään on haastanut uuden oppimiseen ja sosiaalinen piiri on laajentunut nopeasti opiskeluiden käynnistyttyä: ”kavereita on ollut mahdollista löytää helposti. Täällä on paljon Erasmus- opiskelijoita. Vaihtareille järjestetään myös päivittäin monenmoista aktiviteettia, mikä on mahtavaa. Täällä jokainen varmasti löytää omanlaiset kaverit sekä aktiviteetteja, joista itse tykkää”. Opiskelu on ollut teoreettisempaa ja astetta vaativampaa aiempiin kokemuksiin verrattuna. Kurssien lopussa järjestetään loppukokeet, jolloin myös lukemisurakka painottuu kevään loppuun. 

Totuttelemista on ollut myös uuteen kulttuuriin. ”Kielimuuri on toisinaan ollut ongelma, koska täällä suuri osa paikallisista ei puhu englantia. Täällä arki ja elämä yleisesti on todella iltapainoitteista, joten aamuihmisellä on ollut aika paljon totuttelua sopeutua. Asiat myös hoituvat todella hitaasti verrattaessa Suomeen, jossa kaikki on suunniteltu kiireiseen arkeen. Toisaalta on ihanaa, kun täällä eletään enemmän hetkessä ja ilmapiiri on avoimempi ja hyväksyvämpi. Ihmiset ovat todella meneviä ja sosiaalisia, joten tekemisen puutteesta ei tarvitse huolehtia.” 

”Täällä viimeistään on tajunnut, kuinka upea maa Suomi on. Muutenkin on tehnyt todella hyvää saada perspektiiviä asioihin. Vaikka aluksi saattaa tuntua, että uudessa maassa toimintatavat ovat outoja, osa niistä voi olla jopa parempia kuin kotimaassa. Kun elää uudessa maassa ja kulttuurissa, oppii paljon myös itsestään. Uusien ihmisten tapaamiset, kohtaamiset, rikastuttavat aina jollakin tapaa. Vaihtokokemus on myös upea tapa verkostoitua kansainvälisesti. Kohteestani on päässyt myös helposti ja suht edullisesti tekemään pieniä reissuja Espanjan muihin kaupunkeihin ja kävinpähän vaihdon aikana myös Italiassa! Ja kyllä, opiskelijavaihto kasvattaa itseluottamusta paljon!” 

Suosittelen vaihtoa jokaiselle, jolla on vähääkään halua ja mahdollisuus lähteä. Vaikka se ottaa paljon niin lopulta se antaa kuitenkin enemmän. Avoin ja rohkea mieli on avain uudessa seikkailussa.

Vinkkinä vaihtoa suunnitteleville opiskelijoille Anni suosittelee valitsemaan kaupunkikohteen sen mukaan, mitä haluaa kokea – esimerkiksi suuremmassa kaupungissa on enemmän aktiviteetteja ja muitakin vaihto-oppilaita, joihin tutustua. Opiskelujen aikataulu kannattaa suunnitella huolellisesti ja paikallisista Facebook-ryhmistä voi saada hyödyllistä tietoa vaikkapa asumiseen liittyen.  

Lopuksi 

Ulkomailla opiskelu kaiken kaikkiaan edellyttää uskallusta heittäytyä uuteen, huolellista suunnittelua, asioiden järjestämistä ja joustavuutta. Matkan varrella pienet mutkatkin kuuluvat asiaan, ja niistä selvitään. Annille, Maijulle ja Henriettalle vaihto-opiskelu tarjosi mahdollisuuden kehittää kielitaitoa, lisätä ymmärrystä kulttuurienvälisistä toimintatavoista, saada uusia kavereita, näkökulmia, kasvattaa itseluottamusta ja sosiaalisia taitoja – vahvuuksia, jotka ovat keskeisen tärkeitä ominaisuuksia ja taitoja myös ammatillista osaamista ja tulevaa työuraa ajatellen. 

Pin It on Pinterest