Maakunnallisen ennakoinnin vuosittainen päätapahtuma, Kymenlaakson tulevaisuusverstas, järjestettiin seitsemännen kerran 23.4.2024 Kouvolassa. Verstastyöskentelyssä korostui nuorille pitovoimaisen Kymenlaakson näkökulma. Tässä työllistymisellä on merkittävä rooli.
Valittu aihe on erittäin ajankohtainen TE24- uudistusten vuoksi: työllisyyspalvelujen järjestäytyminen uudelleen vaikuttaa luonnollisesti myös nuoriin. Tilaisuudessa käsiteltiin nuoriin liittyviä teemoja kokonaisuutena ja löydettiin eri toimijat yhdistäviä ideoita, jotka kantavat tästä tulevaisuuteen.
Paikan päälle Kouvolaan saapui lähes sata nuorten tulevaisuudesta kiinnostunutta osallistujaa, kuten oppilaitostoimijoita, ohjauksen ja työllisyyden ammattilaisia sekä työnantajien edustajia. Nuoret itse pääsivät jo etukäteen kertomaan mielipiteitään järjestäjille. Näistä näkemyksistä koottu video esitettiin tilaisuuden aluksi. Näin varmistettiin, että nuorten oma ääni saatiin kuuluviin, vaikka paikan päälle tilaisuuteen uskaltautui vain muutama nuori.
Ilmiöt ja heikot signaalit tulevaisuuskuvien pohjana
Tulevaisuusverstaassa työskentely jakaantui kahteen osaan, joista ensimmäisessä muodostettiin tulevaisuuskuva ja toisessa ideoitiin nuorten työllisyyttä tukevia ratkaisuja.
Tulevaisuuskuvan muodostaminen aloitettiin ryhmissä listaamalla nuorten työllisyyteen vaikuttavia ilmiöitä ja heikkoja signaaleja. Eniten osallistujia puhuttivat nuorten mielenterveyden haasteet.
Nuorten jaksaminen ja motivaatio ovat koetuksella, mikä pahimmillaan johtaa näköalattomuuteen. Voimattomuuden vastakohtana ylisuorittaminen voi myös lisätä ahdistusta. Lisäksi oppimisvaikeuksien nähtiin olevan kasvussa Kymenlaaksossa. Ohjauksen merkitys vahvistuu koko ajan.
Ryhmissä keskusteltiin myös koulutuksen muutoksesta, työn merkityksellisyydestä, digitalisaatiosta ja tekoälystä sekä väestön monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Tulevaisuudessa esimerkiksi asiantuntijuutta voi olla entistä vaikeampi osoittaa ja määritellä, mikä osaltaan vaikeuttaa töihin hakeutumista. Alamielikuvat ovat murroksessa, ja media vääristää osaltaan mielikuvaa työntekemisestä.
Lisäksi ryhmät olivat kohdanneet puutteita nuorten osaamisessa. Vaikka usein nuorista puhutaan diginatiiveina, eivät kaikki osaa perustietoteknisiä taitoja tai kykene esimerkiksi asioimaan puhelimitse. Haasteita on työelämätaidoissa, tunneälyssä, kielitaidossa ja vuorovaikutuksessa. Myös osan kasvatustehtävästä koettiin siirtyneen vanhemmilta oppilaitoksille.
Verstastulokset kertovat sekä huolista että toivosta
Tulevaisuuskuvaa täydennettiin pohtimalla kerättyjen ilmiöiden ja heikkojen signaalien vaikutusta nuorten työllistymiseen sekä niitä mahdollisuuksia ja haasteita, joita muutokset tuovat mahdollisesti tullessaan. Lopuksi ideoitiin ratkaisuja nuorille pitovoimaisen maakunnan vahvistamiseksi.
Työelämä saattaa näyttäytyä nuorille liian haastavana, eikä epärealistisiin odotuksiin pystytä vastaamaan Kymenlaaksossa – ei ehkä muuallakaan. Edessä on suuria muutoksia, joiden ratkaisemiseen tarvitaan kaikkia. Rahoitusten leikkaukset ja painopisteiden muutokset vaikuttavat niin kulutukseen kuin nuorille ja heitä työllistäville tarjottuun tukeen sekä ohjaukseen.
Aktiivisten kehittäjien ja julkisen hallinnon lakisääteisten tehtävien ohessa myös nuoria palkkaavien yritysten olisi syytä olla yhä suuremmalla joukolla mukana keskustelussa. Samalla kun nuorille ohjeistetaan paremmin työelämän pelisäännöt, myös työelämässä tulisi kokeilla uudenlaisia joustavia malleja palkata nuoria – kansainvälisiä opiskelijoita unohtamatta.
Oppilaitoksissa onkin herätty yhä tiiviimpään yhteistyöhön työpaikkojen kanssa – näin taidot ja osaaminen korostuvat tutkintojen sijaan. Uskoa riittää, että pian myös laki ja rahoitukset tukevat kokonaisuutta entistä joustavammin.
Valopilkkujakin on: nuoret ovat kautta aikojen haastaneet olemassa olevaa. Tähän uudistavaan voimaan on syytä uskoa nytkin. Avoimuus erilaisuudelle on yhä voimissaan, vaikka osin mielipiteet ovat jakautuneet ja kuplautuneet. Yhteisöllisyys ja merkityksellinen työ edistävät hyvinvointia.
Kuluttamisen muutos ja kestävää kehitystä tukevat aatteet luovat myös uusia mahdollisuuksia. Ansaintamallien – työn hinnoittelun ja tulonmuodostuksen tapojen –monipuolistuessa yhä useampi voi löytää juuri itselleen sopivan, joustavan tavan työllistyä. Myös eläköityminen avaa nuorille uusia työpaikkoja.