Visiointia kymenlaaksolaisten nuorten tulevaisuudesta

Miten rakentuu kestävä tulevaisuus kymenlaaksolaisille nuorille? Kenen tulisi osallistua tulevaisuuden tekemiseen? Mitä tämän hetken muutosvoimia tulisi huomioida? Keväällä 2024 työskenneltiin järjestyksessään seitsemännessä Kymenlaakson Tulevaisuusverstaassa, jonka teemana oli Nuorten Kymenlaakso – tulevaisuustiedosta toimintaan.

Kestävästi menestyvän Kymenlaakson tulevaisuusteesit

Työskentelyn tukena oli vuoden 2023 tulevaisuusverstaan tuloksena syntyneet Kymenlaakson tulevaisuusteesit, joita hyödynnettiin myös tämänvuotisen tapahtuman tuotoksien koostamisessa. Nämä teesit huomioivat maakunnan toimintakulttuurin, identiteetin, luonnon, työelämän ja koulutuksen. Myös pitovoimaista Kymenlaaksoa kuvaavat tulokset jakaantuivat luonnollisesti aiemmin syntyneiden tulevaisuusteesien alle.

Kestävä hyvinvointi, osaaminen ja tulevaisuus

Kymenlaakson tulevaisuusteeseihin viittaamalla olemme halunneet herätellä eri tapahtumien osallistujia ja myös tämän artikkelin lukijoita pohtimaan, kuinka teesien periaatteet ohjaavat päätöksentekoa ja miten ne eletään todeksi – tänään ja tulevaisuudessa.

Osallistuimme Kouvolassa 30.5.2024 järjestettyyn työllisyyden edistämisen seminaariin, jossa professori Arto O. Salonen luennoi kestävästä hyvinvoinnista, osaamisesta ja tulevaisuudesta. Luennosta inspiroituneena tarkastelimme ja tulkitsimme myös Kymenlaakson Tulevaisuusverstas 2024 tuloksia vielä kertaalleen. Näin syntyneen kokonaisuuden toivotaan haastavan meitä kaikkia pohtimaan avoimesti niitä periaatteita, jotka ohjaavat tulevaisuutta koskevaa päätöksentekoa ja valintoja.

Kuvassa on yhdistelmä tulevaisuusteesiä ja vuoden 2024 tulevaisuusverstaassa esiinnousseita huomioita ja trendejä. Tekstiosiossa Arto O. Salosen luentosisältöä peilataan tulevaisuusverstas-tuloksiin.

TOIMINTAKULTTUURI

Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Arto O. Salosen luentosisältö puolsi merkityksellisyyden kokemuksen tärkeyttä: työ mitätöi tekijänsä, jollei työtä tekevä koe merkityksellisyyttä. Tällöin turha työ muuttuu sietämättömäksi hyvin nopeasti. Isommassa kuvassa on havaittavissa talousjärjestelmän muutokseen vaikuttava arvojen hiljainen vallankumous. Tällöin fokusoidutaan elintason sijaan enemmänkin elämänlaatuun.

Johtopäätöksenä voi siis ajatella, että mielen hyvinvointia tukee arvopohjainen ja merkityksellinen työ, jotka puolestaan vahvistavat elämänlaatua. Näin vastasivat myös tulevaisuusverstaan osallistujat nuorten työllisyyttä pohjustavia ilmiöitä kootessaan.

TYÖELÄMÄ

Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Työelämä monimuotoistuu entisestään myös Kymenlaaksossa. Jatkuvan oppimisen tukeminen työelämässä tukee kestävästi menestyvää maakuntaa muuttuvassa maailmassa vastaten yhä uusien työtehtävien ja osaamisten tarpeeseen. Jotta kasvu olisi kestävää kaikilla tasoilla, on pystyttävä muuttumaan. Arto O. Salonen kommentoi, että tällä hetkellä kasvun tikkaat nojaavat huteraa seinää vasten. Taloutta kasvatetaan keinoilla, jotka kääntyvät vastaan ja kilpailemme jo nyt toisemme voimattomiksi. Kilpailu tällaisenaan pienentää – ei kasvata.

IDENTITEETTI

Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Arto O. Salosen totesi, että ”toimit, teet ja ratkaiset ongelmia oman ainutlaatuisuutesi varassa”. Tätä toteamusta on mahdollista tarkastella myös maakunnan identiteetin näkökulmasta. Kymenlaakson identiteettiä tukevana huomiona ja edellä mainitun noston jatkoksi korostamme Salosen huomiota siitä, että ”asiat, jotka ovat kuin ne ovat, eivät kerro siitä, kuinka ne voisivat olla”.

Siis: Kymenlaakson identiteetti on ainutlaatuinen. Maakunnan ainutlaatuisuuden – olemassa olevan hyvän – pohjalta on kestävää rakentaa tulevaisuutta. Muutos on mahdollista. Ja ennen kaikkea varmaa.

LUONTO

Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Professori Arto O. Salonen painotti, että luonnon ollessa hyvinvoinnin reunaehtona ihmisten – kuluttajien – tulisi arjessaan hankkia merkityksellisyyden kokemuksia osallistumalla luonnonvarojen kiertokulun edistämiseen. Vanha hyvinvointinarratiivi pohjaa ostamiseen, eikä näin tue kestävää kehitystä. ”Se, joka tekee elämästä elämisen arvoista, on jotain muuta kuin kuluttamiseen johtavaa toimintaa”.

KOULUTUS

Voit klikata kuvan suuremmaksi.

Kestävästi menestyvässä ja nuorille pitovoimaisessa Kymenlaaksossa koulutus kaikilla sen asteilla tukee jatkuvaa oppimista ja elää ympäristön muutoksessa mukana. Jatkuvaa oppimista tukee sekä samalla myös haastaa digitalisaatio ja tekoäly erilaisine lieveilmiöineen.

Mielenterveyden haasteet ja työelämän murros asettavat uusiakin vaatimuksia koulutuksen kehittämiselle. Salonen korosti, että sivistyksemme laatu määrittyy siinä, millaiset hyvän elämän edellytykset jätämme meidän jälkeemme eläville ihmisille. Kestävän osaamisen näkökulmasta tulevaisuuden osaaminen on osaamista, joka pystytään siirtämään ammatista toiseen.

Tulevaisuustiedosta toimintaan

Nämä visioinnit mielessä pitäen, Kymenlaakson keskeisillä toimijoilla on mahdollisuus vaikuttaa alueen tulevaisuuteen tekemillään päätöksillä ja valinnoilla. Alueella tuotettavan tulevaisuustiedon aktiivinen ja tietoinen hyödyntäminen tulee olla keskeinen osa kestävästi menestyvän maakunnan toimintakulttuuria.

Lue lisää vuoden 2024 Tulevaisuusverstaasta.

Kymenlaakson liiton, AKKE-rahoituksesta rahoitettavan hankkeen verkkosivuilta pääset lukemaan lisää: www.xamk.fi/kymistamo

Pin It on Pinterest