Habitaressa laaja ja näyttävä edustus Xamkin muotoilun ja restauroinnin koulutuksista

Vuoden 2023 Habitare-messut järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9. teemalla Yhdessä – Together. Nykyisessä maailmantilanteessa messujen teema on mitä sopivin ja se myös näkyi messujen kiinnostavassa tarjonnassa. Xamkin muotoilun ja restauroinnin koulutukset olivat näyttävästi ja tyylikkäästi mukana messuilla, ja saivat runsaasti ansaittua huomiota osakseen.

Xamkin restauroinnin koulutus on ensimmäistä kertaa mukana Habitaressa 

Perinteisesti Habitare-messuille on osallistunut Xamkin sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus. Tänä vuonna mukana oli myös biotuotemuotoilun koulutus sekä restauroinnin koulutus, jolla oli oma osastonsa Handmade-alueella.  

Restauroinnin osastolla kävi neljän messupäivän aikana kova vilske, sillä ihmisiä kiinnosti suuresti osaston anti. 

Näytteillä oli muun muassa KAVIn eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin omistama Suomi-Filmin 1930–1940 luvun historiallinen valonheitin, vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn ehdolla ollut Kymenlaakson opiston kansallisromanttinen tuoli, Hotelli Hesperian yökerhon tuoli 1980-luvulta sekä tyylikkäitä kohdepiirustuksia ja lasikultaus- ja kipsitöitä töitä, yksi intarsiatyö sekä koristeveistoesimerkkinä oli nähtävissä chippendaletuolinjalka. 

Erityisen merkittävä esine näyttelyssä oli toscanalainen, rokokootyylinen kynttilänjalka 1700-luvun lopusta. Näytteillä oli myös pietarilainen taulunkehys 1800-luvun puolivälistä, Sippolan kirkon ulkokattokoristeristi, 1850-luvun uusrokokootuoli sekä 1900-luvun matka-arkku Ranskasta.  

Restauroinnin opiskelijat pitivät restaurointinäytöksiä tälle esineistölle, ja myös tapettien irrottamisesta oli oma näytöksensä. 

Myös yleisö pääsi osastolla kokeilemaan Kymenlaakson opiston omistaman kansallisromanttisen eli kareliaanisen tuolin puhdistamista pumpulipuikolla, joka oli kastettu triammoniumsitraatti-vesiliuokseen.  

Kuvia restauroiduista esineistä.
KUVA 1. Restaurointi-osaston esineistöä. Kuva: Leena Muotio.
Kuvassa henkilö puhdistaa vanhaa tuolia pumpulipuikolla.
KUVA 2. Xamkin vararehtori ja varatoimitusjohtaja Mirja Toikka puhdistaa triammoniumsitraatti-vesiliuokseen kastetulla pumpulipuikolla Kymenlaakson opiston omistamaa kansallisromanttista tuolia. Kuva: Leena Muotio.

Restauroinnin osastolla neljän messupäivän aikana yleisöä opastivat ja messuosaston rakentamisessa mukana olivat opiskelijat Sini Vasko, Kati Kananen, Aurora Garcia, Eemeli Kananen, Eeva Muuriaisniemi, Eveliina Ehrling, Heidi Ojala, Jasmin Kuttila, Martti Lindbland, Mirja Ruottinen ja Silja Alatalo 

Messuosaston rakentamisesta vastasi restauroinnin koulutusvastaava Jari-Pekka Muotio ja opettajakunnasta osastolla messupäivinä työskenteli koulutusvastaavan lisäksi restauroinnin opettaja Diego Carlozzo. 

Habitare-messut olivat erittäin tärkeä koulutuksen esittelyfoorumi ajatellen ensi kevään yhteishakua. 

Restauroinnin koulutuksesta oltiin laajasti kiinnostuneita niin nuorten parissa kuin heidän vanhempiensa ikäluokkaa edustavien ihmisten keskuudessa. Toivon mukaan tämä vaikuttaa ensi kevään restauroinnin koulutuksen hakijamäärään suotuisasti.  

Restauroinnin koulutuksen edustajat esiintyivät massupäivien aikana Decor-lavalla, jossa Sini Vasko esitteli Suomi-Filmin historiallisten valonheitinten restaurointia, Kati Kananen kertoi Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan pappilassa tehdystä tapettitutkimuksesta sekä Aurora Garcia valotti Ilmari Tapiovaaran Fanett-pinnatuolien restaurointiprosessia. 

Xamkin edeltäjästä, Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta valmistunut artesaani ja tekniikan kandidaatti Aamu Koivistoinen esitelmöi aiheesta: Tapetti mittatilaustyönä: case Kotkaniemen tapettirekonstruktiot. Niin ikään jo valmistunut artenomi Hanna Partala esitteli opinnäytetyönään tekemäänsä tutkimusta: Alvar Aallon värien jäljillä, Rantalinjan Mestaritalojen väritutkimus.  

Kalustemuotoilun uusia tuulia Xamkin osastolla 

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun sekä biotuotemuotoilun opiskelijat olivat messuilla näyttävästi mukana The Block-alueella. Näytillä oli mielenkiintoisia, tyylikkäitä erittäin hyvin tehtyjä protomalleja, josta moni olisi varsin valmis tuotantoon asti. 

Suunnittelija seisoo suunnittelemansa tuolin edessä.
KUVA 3. Aino Rämä ja suunnittelemansa KOLO-pöytä. Kuva: Leena Muotio.

Iltalehti esitteli Janita Pursiaisen Vallaton-sivupöydän tämän vuoden messujen kiinnostavimpien kalusteiden listauksessaan komean kuvan kera. Itseäni miellytti erityisesti Aino Rämän ihastuttava ja toiminnallisesti kiinnostava Kolo-yöpöytä sekä Jussi Nousiaisen katseenvangitseva lattiavalaisin NOTconrete no. 3. Luonnollisestikin kaikki esillä olleet kalusteet olivat kiinnostavia.  

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun sekä biotuotemuotoilun opiskelijoista Habitaressa osaamistaan ja Xamkin osastoa esittelivät edellä mainittujen lisäksi Sara Grönlund, Oliver Joamets, Alexandra Röksä, Micella Haarala, Elina Remmler, Marianna Tähtinen, Laura Keizer, Laura Niemi, Emma Merivuori, Henriikka Alanissi, Antti Hevosmaa ja Iiris Manninen. Komea joukko suomalaisen kalustemuotoilun ja sisustusarkkitehtuurin tulevaisuuden nimiä. 

Erikseen on vielä mainittava, että Xamkin sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelija Eemeli Sahimaa valittiin Habitaren muotoilukilpailun finalistien joukkoon suunnitelmallaan Stack.  

Kilpailutyö on tavaroiden pinoamiseen ja kokoamiseen luotu järjestelmä, joka korostaa yhdessä olemista. Hänen kilpailumenestyksestään ilmestyy Xamkin Next-lehdessä artikkeli kuluvan vuoden vaihteessa. 

Xamkin henkilökuntaa kävi messuilla hyvän kokoinen joukko. Kulttuurin koulutusalalta oli luonnollisestikin mukana runsaasti henkilökuntaa, mutta myös esimerkiksi Xamkin varatoimitusjohtaja ja vararehtori Mirja Toikka vieraili osastoilla, mikä lämmitti niin opiskelijoiden kuin henkilökunnankin mieltä. 

Habitaressa korostui kotoisuus ja yhdessä oleminen 

KUVA 4: Yleiskuvaa muotoilun osastolta. Kuva: Leena Muotio.

Kaiken kaikkiaan on sanottava, että tämän vuotisen messutarjonnan kaikkein kiinnostavinta antia tarjosivat juuri Xamkin koulutukset. Osastoillamme oli lähes kaiken aikaa paljon ihmisiä tarkastelemassa näytteille asetettuja esineitä ja keskustelemassa opiskelijoiden ja opettajien kanssa.  

Xamkin edustajan olivat pukeutuneet tyylikään yhtenäisesti Xamk-paitoihin ja komeat mustakeltaiset osastot erottuivat selkeästi muista näytteilleasettajista.  

Xamkin opiskelijoiden messuilla esitellyt työt toivat esille myös messujen teemaa, kotoisuutta ja yhdessä olemista, hyvällä ja raikkaalla otteella. Jos muotoilun ja restauroinnin koulutuksiemme tuotoksia katsoo, on suomalainen uusi suunnittelu ja vanhan suunnittelun yllä pito hyvissä kantimissa. 

Lähde

Lahti, L. 2023. Tältä näyttää suomalainen sisustus nyt – Valitsimme kiinnostavimmat Habitare-tärpit. Iltalehti 15.9.2023. Saatavissa: https://www.iltalehti.fi/sisustus/a/e74817d3-bfba-4b61-a1aa-f70c45ddd275 [viitattu 29.9.2023].  

Pin It on Pinterest