Keskittymiskykyni katosi! Onko minulla nyt ADHD?

Keskittymisen haasteet ovat yleistyneet viime vuosina merkittävästi. Erityisesti nuoret aikuiset ja opiskelijat epäilevät ADHD:ta enemmän kuin ennen. Työn ja koulun asettamat paineet ja kiire luo jo hyvän pohjan sille, että arjessa koetaan keskittymisen haasteita. Lisäksi palautuminen on heikkoa, ja moni kokee, että multitaskaamalla tehtävät eivät tule kunnolla tehdyksi.

Mikä ihmeen ADT?

Keskittymisen haasteista käytetään nimitystä ADT. Se tulee englannin kielen sanoista Attention Deficit Trait, joka muistuttaa aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriötä, AHDH:ta. Erona tälle kuitenkin on se, että ADT on niin sanotusti hankittu keskittymisvaikeus.

ADT ei ole lääketieteellinen diagnoosi. Se on tila, joka on pitkän arjen kuormituksen ja puutteellisen palautumisen myötä päässyt syntymään. ADT:n oireet kuitenkin muistuttavat ADHD:n oireita ja tästä syystä moni saattaa hakeutua ADHD-tutkimuksiin, jo ennen kuin on edes kokeillut omahoito-ohjeita.

Miten se syntyy ja kuinka ADT näyttäytyy toiminnassa?

Silloin, kun elämässä on ollut liian pitkään kuormittavia tekijöitä, on todennäköistä, että ihmiselle syntyy ADT. Tällaisia kuormittavia tekijöitä on kiire, multitaskaaminen eli monen eri asian samanaikainen tekeminen, jatkuvat keskeytykset, epävarmuus ja palautumisen puute. ADT:n kehittymiseen menee usein viikkoja tai peräti kuukausia.

Hankinnaisesta tarkkaavaisuushäiriöstä seuraa se, että aivot ylikuormittuvat. Syventymistä ja rauhoittumista vaativat tilanteet muuttuvat vaikeiksi. Tehtävät alkavat kasaantumaan, syntyy haitallista stressiä, univaikeuksia sekä ylivirittyneisyyttä. Toipuminen vie aikaa ja se vaati toimintatapojen muuttamista.

Miten palauttaa heikentynyt keskittymiskyky?

ADT ei kuitenkaan ole ihmisen lopullinen tila, vaan keskittymiskyvyn voi palauttaa ennalleen. Palautuminen voi viedä aikaa, mutta ADT:sta on mahdollista päästä eroon.

Seuraavaksi muutamia käytännön vinkkejä heikentyneen keskittymiskyvyn palauttamiseen:

  • Peruspilarit kuntoon eli syö, nuku, palaudu ja liiku säännöllisesti.
  • Lopeta multitaskaaminen. Usean asian samanaikainen hoitaminen kuormittaa aivoja, sillä uuteen asiaan virittäytyminen vaatii aivoilta aina energiaa.
  • Päätä, milloin sinut voi keskeyttää. Jos tarvitset keskeytyksetöntä työaikaa, tee itsellesi sitä. Laita puhelin äänettömälle tai aseta Teams ”älä häiritse” -tilaan.
  • Tee jotain hidasta. Lähde kävelylle ilman puhelinta, seuraile pihapuussa istuvia lintuja, lue kirjaa tai kudo vaikka sukkaa. Hidas tekeminen auttaa palautumaan.
  • Vältä kiirepuhetta. Tällä vain ruokit itseäsi ja aivojasi ajattelemaan, että ”minulla on nyt kiire”. Tämä ajatus käy hyvinkin pian toteen.

Tutustu myös Mielenterveystalon keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelmaan: Tervetuloa keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi

Lähteet

2021. Juuso Karjanlahti soitti YTHS:ään, kun opinnot eivät korona-aikana enää sujuneet – Ennätysmäärä opiskelijoita on hakenut tänä vuonna apua keskittymisongelmiin. WWW-dokumentti Saatavissa: Juuso Karjanlahti soitti YTHS:ään, kun opinnot eivät korona-aikana enää sujuneet – Ennätysmäärä opiskelijoita on hakenut tänä vuonna apua keskittymisongelmiin – Kotimaa | HS.fi [viitattu 1.3.2024].

Mielenterveystalo. s.a. Mikä on hankinnainen keskittymisvaikeus? WWW-dokumentti. Saatavissa: Mikä on hankinnainen keskittymisvaikeus? | Mielenterveystalo.fi [viitattu 1.3.2024].

Mielenterveystalo. s.a. Omahoito-ohjelma. WWW-dokumentti. Saatavissa: Mitä ovat ADHD ja ADT? | Mielenterveystalo.fi [viitattu 1.3.2024].

Yle. 2019. Kadonneen keskittymiskyvyn voi palauttaa, kun lopettaa voivottelun ja ryhtyy toimeen – lue aivotutkijan neljä neuvoa! WWW-dokumentti. Saatavissa: Kadonneen keskittymiskyvyn voi palauttaa, kun lopettaa voivottelun ja ryhtyy toimeen – lue aivotutkijan neljä neuvoa! | Yle [viitattu 1.3.2024].

YTHS. s.a. ADHD vai sittenkin ADT? WWW-dokumentti. Saatavissa: ADHD vai sittenkin ADT? – YTHS [viitattu 1.3.2024].

Pin It on Pinterest