Rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti

Väinö Toots on aina ollut kiinnostunut olemassa olevan datan tarkastelusta ja analysoinnista. Jo ennen tradenomikoulutukseen hakeutumista, hänen rakas harrastuksensa olivat tietokoneet ja datan kanssa ”puljaaminen”.

Vastavalmistunut data-analytiikan tradenomi tekikin rakkaasta harrastuksensa itselleen ammatin. Opiskelunälkä alaa kohtaan ei ole vielä tyydytetty, sillä Väinö on jatkanut maisteriopinnoissa Itä-Suomen yliopistossa.

Maailmassa on valtava määrä dataa, jota hyödynnetään esimerkiksi käyttäjien ja asiakkaiden toimintaa vaikuttamalla ja ohjaamalla. Kerätty data ei yksinään tuo lisäarvoa organisaatiolle, vaan dataa on analysoitava, jolloin jalostettu data voidaan hyödyntää liiketoiminnallisiin tarkoituksiin.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käyttäjien toimintaa ohjataan pitkälti kerätyn datan pohjalta. Facebook on kuin suuri kaivosyhtiö, joka louhii kaivoksesta arvokkaat mineraalit hyötykäyttöön. Facebook vain louhii dataa mineraalien sijaan.

Datan avulla lähemmäs totuutta

Laajemmin yhteiskunnassa on datalla suuri merkitys. Syventymällä kerättyyn dataan yksityiskohtaisesti on analysoijalla mahdollisuus päästä yhdenlaisen totuuden äärelle, joka on kuitenkin riippuvainen käytettävissä olevan aineiston kattavuudesta ja laadusta, listaa Väinö.

Datan avulla voi havaita riippuvuuksia, sidonnaisuuksia ja eroavaisuuksia. Pelkkien mediaotsikoiden ja -artikkelien sijaan on mahdollisuus syvällisemmin ymmärtää, mitä kaikkea selittyykään datan takaa.

Toisaalta datan suuri hyöty on sen hyödyntäminen tutkimuksessa. Kerätty data on olemassa olevaa tietoa, jota voidaan hyvin hyödyntää tutkimuksen tekemisessä. Se tarjoaa ikään kuin erilaisen reitin tutkittavaan tietoon.

Data-analytiikan koulutus uudistuu

Data-analytiikan ala vaatii jatkuvaa, kriittistä tarkastelua ja kehittämistä. Väinö toimii uudistuneessa data-analytiikan koulutuksessa opetus- ja kehittämistehtävissä. Häneen voi törmätä suurella todennäköisyydellä Kouvolan kampuksella sijaitsevassa datalabrassa, jossa opiskelijat voivat suorittaa harjoitteluja. Datalabrassa toteutetaan myös erilaisia yritys- ja organisaatiotoimeksiantoja sekä kehittämistoimintaa.

Data-analytiikan koulutus siirtyy syksyllä 2023 monimuotototeutuksesta täysin verkkoon. Verkossa opiskelu soveltuu alan huomioon ottaen erinomaisesti opiskeluun, sillä opiskelijat tulevat ympäri Suomea ja monilla on oma työympäristö, jossa opiskelutehtäviä voidaan toteuttaa.

Kouvolan kampuksella sijaitseva datalabra sisältyy vahvasti data-analytiikan opintoihin, sillä opintoihin sisältyy pakollinen datalabrajakso, jonka voi suorittaa joko etänä tai paikan päällä kampuksella.

Vapaa-ajalla rentoutumista ja Minecraftia

Kouvolassa asuva Toots viettää vapaa-aikansa pitkälti perheen kanssa. Perheen lasten kanssa on rentouttavaa pelata pesäpalloa ja pyöräillä.

Minecraft-peli on uusimpana harrastuksena rantautunut Tootsien perheeseen, kun perheen pienimmät olivat tutustuneet peliin päiväkodissa, ja opettivat Väinönkin pelin saloihin.

Pin It on Pinterest